Общество

Делът на чуждестранните инвестиции в Далечния изток нарасна 16 пъти

Делът на преките чуждестранни инвестиции в Далечния изток е нараснал 16 пъти от 2013 г. насам, съобщи в понеделник Юрий Трутнев, заместник министър-председател и пълномощен представител на президента на Русия в Далекоизточния федерален окръг (ДФО).

„Когато през 2013 г. започнахме работа по развитието на Далечния изток, делът на преките чуждестранни инвестиции <…> съставляваше 2% от общоруското ниво. Днес той е 32% – 16 пъти повече. Обемът на вече влезлите в Далечния изток инвестиции е 1 трл. и 300 милиарди рубли (над 14 млрд. евро – бел. ред.). Когато имаме такива основи, когато вече доказахме, че Далечният изток са не само тези, които искат помощ, но и тези, които заработват средства, то възниква съвършено друга възможност за развитие на социалната сфера“, каза Трутнев в интервю за ТВ канала „Россия-24“.

Той добави, че обемът на частните инвестиции в Далечния изток до 2024 г. ще нарасне до 5 трл. рубли (55 млрд. евро). „Казах, че в Далечния изток са дошли 1трл. и 300 млрд. [рубли] частни инвестиции. До 2024 г. те ще са четири пъти повече <…> Този обем на проектите днес в Далечния изток определено ще бъде реализиран: подписани са споразумения, инвестирани са пари. Със сигурност това ще се случи. До 2024 г. тези 5 трл. ще дойдат в Далечния изток“, отбеляза Трутнев, цитиран от ТАСС.

Освен това той заяви, че в рамките на програмата за социално развитие за центрове за икономически ръст се инвестират повече от 100 млрд. рубли бюджетни средства, строят се над 1000 различни социални обекта. „Тази работа ще продължи и под нея има надеждна основа <…> Ние не само подобряваме състоянието на живот в цялата територия, но създаваме условия за това новите инвестиционни проекти да бъдат обезпечени с хора, с работна сила. В рамките на тези социални центрове за икономическият ръст живее над 86% от населението на Далечния изток“, каза Трутнев.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest