ДЕКЛАРАЦИЯ на НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЛАСТНИТЕ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение посрещна със силно безпокойство поредния акт на агресия срещу български медици – лекари и професионалисти по здравни грижи по време на изпълнение на служебните им задължения в Спешно отделение на „МБАЛ – Силистра” АД.

Тревожно е, че тези инциденти се повтарят периодично през последните години, въпреки поетите ангажименти и декларираната институционална и обществена подкрепа.

Недопустимо е подобно отношение към представители на медицинското съсловие, които денонощно с професионализъм и отговорност спасяват, лекуват и полагат грижи за своите пациенти.

Областните болници в Република България са доказали своята значимост като лечебните заведения, на които всички разчитат по места, техните екипи посрещат успешно ежедневните предизвикателства в системата на здравеопазването.

НСОМБАЛ подкрепя последователните усилия на ръководството на „МБАЛ – Силистра” АД да не допусне кадрова криза, да осигури приемственост между поколенията с поддържане на бази за специализация и специално внимание към младите лекари и медицински специалисти, което е най-добрата инвестиция в бъдещето на областната болница.

НСОМБАЛ адмирира младите лекари, които са избрали да работят и специализират в областната болница в гр. Силистра.

НСОМБАЛ отправя апел да се реализират бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването.

Очакваме най-накрая виновните лица да понесат своята отговорност!

НСОМБАЛ категорично отрича агресията като форма на общуване!

Нека българските медици усещат доверие, уважение и подкрепа от своите пациенти! Това ги мотивира и окуражава!

Д-р Васислав Петров

Председател на УС на НСОМБАЛ

Pin It on Pinterest