Общество

Дали тази якутска салата не е най-ужасното ястие в света?

Прясно замразената риба е деликатес за някои гастрономи, но за други все още предизвиква ужас.

Салатата индигирка се оказва деликатес, който малко хора са опитвали, но мнозина са чували за него.

Салатата индигирка е избрана за „най-лошото ястие в света“ тази година според аудиторията на на Taste Atlas – онлайн пътеводител за традиционна храна, местни съставки и ресторанти.

Един от нашите читатели, Алайн, също я посочва сред ястията, които никога не би опитал: „Рибата трябва да се готви. Не е истинска храна и със сигурност не е салата, ако просто отчупвате парчета от замразените блокове риба и след това ги топите в сол и олио“.

Център на Якутската кухня „Махтал“

Какво представлява салатата индигирка? Салатата се приготвя от нарязана замразена риба с лук, слънчогледово олио, сол и черен пипер. Предполага се, че се основава на местните гастрономически традиции, пренесени от якутския готвач Инокентий Тарбахов. Индигирка е кръстена на якутска река в Република Саха в руския Далечен изток.

Основната съставка на салатата е прясно замразена риба. Необходима е много ниска температура, не по-висока от -40 ºС, в противен случай рибата ще стане водниста. В рибата не трябва да има ледени люспи: това показва, че е била замразена жива.

Салатата индигирка обикновено се приготвя от местна бяла риба (известна още като чир), нелма и муксун, и традиционно се сервира в ледени купички. Салатата се сервира с рибен хайвер или горски плодове, като например морошка.

Център на Якутската кухня „Махтал“

Всичко това означава, че е почти невъзможно да опитате правилно приготвена салата индигирка другаде, освен в наистина студените райони на Русия. Когато туристите попаднат в Якутия, те се възползват от възможността да я вкусят, наред с другите местни деликатеси строганина и сугудай (също приготвени от прясно замразена риба или месо).

„Честно казано, аз съм рускиня и никога не съм чувала за тази салата, но когато я потърсих в Google, видях, че тя попада в същата категория като тартара, севиче, сашими и т.н.“, казва един от коментаторите на публикацията на Taste Atlas.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest