Общество

Дали руският С-400 „Триумф“ ще получи контрахиперзвукови възможности?

Контрахиперзвуковите възможности могат да се появят в променената модификация на зенитно ракетния комплекс (ЗРК) С-400 „Триумф“, твърдят военни експерти.

Според директора на Музея за противовъздушна отбрана в Балашиха Юрий Кнутов, освен С-400, вероятно с такава възможност ще разполагат и С-500, както и самоходната лазерна система „Пересвет“. Основателят на портала MilitaryRussia Дмитрий Корнев също се съгласи със становището на експерта, който добави, че по време на модернизацията ще се появят контрахиперзвукови възможности в други видове оръжия, създадени на нови физични принципи и използващи насочена енергия, пише РИА „Новости“.

„В С-500 първоначално бе заложена функцията за поразяване на хиперзвукови цели, по-специално балистични бойни глави, но с определено усъвършенстване и други хиперзвукови системи за противовъздушна отбрана, като С-400 и „Бук-М3″, ще могат да свалят хиперзвукови устройства. Такива свойства в бъдеще ще имат и лазерните и микровълнови оръжия“, каза Корнев, цитиран от RT.

Той добави, че прихващането на хиперзвукови устройства е сложна задача, която изисква мощна радиолокационна станция, система за цифрова обработка на сигнали, високоефективна изчислителна апаратура, високоскоростни ракети и висококачествена система за отсяване на фалшиви цели.

Освен това, според Кнутов, руските въоръжени сили вече  разполагат със средства, които могат да откриват и унищожават отделни хиперзвукови цели, по-специално РЛС „Противник-ГЕ“ и противоракети от арсенала на московската система за ПРО А-135.

По-рано Владимир Путин заяви, че когато други държави създадат хиперзвукови ударни ракети, подобни на тези, които вече са в Русия, те ще бъдат „приятно изненадани“, че страната вече ще разработи средство за борба с тях.

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest