Дали руската полиция е ликвидирала мафиоти без съд през 1990-те?

Една градска легенда припомня историята на полицаи-отмъстители, които през 1990-те се борят с престъпниците по престъпен начин – като ги застрелват по улиците и взривяват колите им.

Все още липсват убедителни доказателства и надеждни свидетели, които да потвърдят историята, но мнозина днес са убедени, че всичко това е истина.

Във филма Renegade Force от 1998 г. полицаи, уморени от широкоразпространената корупция и безнаказаността в американската съдебна система, започват кампания срещу престъпниците.

Филмът не е по истински случай, но създателите му вероятно не са имали и представа, че онова, което показват, изглежда напълно реално в Русия от онези години.

Мнозина вярват, че през 1990-те години една полицейска част в сянка, наречена „Бялата стрела“, води тайна война срещу мафиотските босове, като се бори с тях чрез незаконни методи – с екзекуции без съдебни процеси и взривявания.

Дивите 1990-те

Разпадът на Съветския съюз е последван от катастрофална икономическа криза, която води до значително понижаване на жизнения стандарт. Русия е обзета от мафиоти, гангстерски войни, масови убийства и рекет.

В. Жуков/ТАСС

Престъпните босове се борят и убиват едни други във фанатичната си борба за власт, богатства и влияние. Много хора смятат, че някои от тези убийства са дело не на кого да е, а на самите полицаи, които са се съгласили да играят извън правилата.

Първото споменаване на „Бялата стрела“ е от 1998 г. в обвинение от мафиотския бос Тигран Петросян, известен бизнесмен. Тигран обвинява смоленското Управление за борба с престъпността и неговия шеф Александър Ломтиков в бруталното убийство на един от своите сътрудници и в изчезването на друг от тях.

Ломтиков и някои от колегите му са арестувани, но месец по-късно са освободени поради липса на доказателства. Колкото до Петросян – той е убит две години по-късно, а смъртта му си остава загадка.

Владимир Вяткин/Sputnik

Спонсорирани от държавата?

Една от версиите на тази „легенда“ твърди, че „Бялата стрела“ е създадена от властите, за да действа в интересите на държавата.

Когато бандитите се опитват да посегнат над държавните територии, те са ликвидирани. Така през 1994 г. е възможно Отари Квантришвили да е убит заради износа на нефт, дървен материал и цветни метали, както и заради желанието му да започне кариера в политиката.

Отари Квантришвили
Отари КвантришвилиАлександър Яковльов/ТАСС

Квантришвили има приятели по високите позиции и не може просто така да бъде арестуван. Затова се подозира, че заработва „Бялата стрела“.

Същата година е взривен Mercedes-ът на друг мафиотски бос – Сергей Тимофеев (Силвестър). Преди това „бизнесменът“ започва дейности в петролния сектор.

Сергей Тимофеев (Силвестър)
Сергей Тимофеев (Силвестър)Wikipedia

Също така гангстерите разчитат на малкия и среден бизнес, а държавата губи значителна част от потенциалните приходи от данъци. Тайното звено решава този проблем, като ликвидира най-опасните сред тях.

Новите Робин Хутовци

Мнозина обаче смятат, че държавата няма нищо общо със създаването на „Бялата стрела“ и че най-вероятно тя е лична инициатива на полицаи, които са били уморени от огромните нива на корупция и липсата на справедливост.

Владимир Родионов/Sputnik

Като опитни служители от специалните части, вътрешното министерство и ФСБ, тези „Робин Хутовци“ ловят мафиотските босове, които не могат да спипат по легалния начин. Отвличат престъпници, които изчезват безследно, взривяват колите им или пък просто ги разстрелват по улиците.

Покриване на следите

Смята се, че „Бялата стрела“ често използва престъпници срещу престъпниците. Така известният убиец Александър Солоник започва да работи за тайната организация.

Саша Македонски (Александар Солоник)
Саша Македонски (Александар Солоник)Wikipedia

Като бивш полицейски служител той може да поддържа тесни връзки с професионалните си колеги и им е от полза при тайните им операции. През 1995 г. Солоник мистериозно избягва то затвора и отива в Гърция, където две години по-късно е убит.

През 1998 г. двама членове на Курганската криминална групировка умират в затвора в един и същи ден. Предполага се, че това има връзка с полицаите-отмъстители, срещу които са щели да свидетелстват. Изглежда „Бялата стрела“ добре замита следите си.

Александър Овчиников/ТАСС

До началото на 2000-те с края на руската ера на масова престъпност легендата за „Бялата стрела“ избледнява. Много убийства на мафиотски лидери все още не са разкрити и няма живи свидетели, които да потвърдят съществуването на подобна извънсъдебна дейност, ако изобщо някога е имало такава.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest