Дали Дмитрий Менделеев е бил руски агент?

Великият химик Дмитрий Менделеев е бил един от най-известните агенти на руското разузнаване през XIX в., заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Наришкин в интервю за сп. „Историк“, чийто декемврийски брой е посветен на предстоящата 100-годишнина от СВР този месец.

Наришкин отбеляза, че преди формирането на руското външно разузнаване като отделна професионална структура, хора от най-различни заетости и професии са участвали в придобиване на необходимата информация, цитира го РИА „Новости“.

„Ще посоча няколко от най-известните имена: това са първият председател на Имперското руско историческо дружество, княз Пьотр Вяземски, химикът Дмитрий Менделеев, географът и изследовател Николай Пржевалски и, разбира се, литераторът и дипломат Александър Грибоедов. Всички те малко или много са се занимавали с разузнавателни дейности – политическо и военно-стратегическо разузнаване“, каза Наришкин.

Преди това и други видни личности са били агенти на вътрешното разузнаване, добави директорът на СВР. „Вземете например прочутото Голямо посолство на Петър Велики. Членовете на посолството, които се намират в други страни, се занимават не само с политическо, но, може да се каже, вече с научно-техническо разузнаване, като извличат за страната най-новите постижения на науката и технологиите на чужди страни за родината“, каза Наришкин.

По времето си Менделеев получава информация, необходима за организирането в Русия на безопасното производство на бездимен барут на основата на пироксилин. Предимствата на този барут са, че използването му увеличава обсега на стрелба и точността. Пироксилиновият барут е изобретен за първи път от французите, но те не искат да споделят своето ноу-хау с никого.

В Русия в края на 1880-те години в Охтенския завод в Санкт Петербург е построено опитно производство за бездимен пироксилинов барут за нова трилинейна винтовка и леки полеви пушки. Но трябва да се произведе такъв барут за оръжия от всякакъв калибър, а първоначално това не било възможно – има много проблеми, случва се дори експлозия на пироксилинова сушилня.

За да овладее всички технологични нюанси, Менделеев е изпратен във Франция по указание на руското военно министерство през 1890 година. Командировката официално носи чисто научен характер. Във Франция Менделеев използва приятелството си с местни химици. Той успява да получи информация за това как французите преодоляват грешките си в производството на бездимния барут. След това получената информация е внедрена в производството на това вещество в Русия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest