Общество

„Да се държи руският народ в състояние на постоянна война“: подправеното завещание на Петър Велики

Петър Велики завещава на наследниците си да завладеят целия познат европейски и азиатски свят.

С един малък нюанс: това завещание не е съществувало.

Петър Велики умира, преди да успее да определи наследник, и не оставя завещание. Но през 1836 г. във Франция е публикуван текстът на предполагаемо изгубено завещание на императора. То, твърдят издателите, е намерено от кавалера д’Еон в тайните архиви на Елисавета Петровна през 1757 година.

Архивна снимка

Интересно е, че Шарл д’Еон (1728-1810), авантюрист и таен агент, който през 1755 г. действително посещава Санкт Петербург, през половината от живота си се преструва на жена.

Шарл д'Еон, гравюра от Wonderful Magazine

Шарл д’Еон, гравюра от Wonderful MagazineСвободни източници

Публикуваният документ е озаглавен „Копие на плана за европейско господство“ и съдържа 14 параграфа. Завещанието е под формата на указ за неговите наследници. Наред с други неща, царят уж нарежда на наследниците си:

  • Да поддържат руския народ в състояние на постоянна война
  • Да разделят Полша и да се намесват в делата на Швеция
  • Всички руски императори да се женят за германски принцеси
  • Да завладеят Черно море с цел да нахлуят в Турция и Персия
  • Да се обявят за защитници на православните в Полско-литовската общност, Унгария и Османската империя и да използват това, за да подчинят тези държави
  • След като завладеят Турция и Персия, се насочат към Индия
  • Да се стремят към унищожаване на Франция и Германия и завладяване на цяла Европа

Архивна снимка

Архивна снимка

Като цяло текстът препоръчва на наследниците на Петър да завладеят целия познат европейски и азиатски свят. Това „завещание“, разбира се, не отговаря на формата на завещанията, приета в Руската империя, не съдържа никакви разпореждания за имуществото и престола, което само по себе си показва неговата фалшивост. То не съдържа и много важни за реалния Петър насоки на външната политика, като например отношенията с Холандия и Китай.

Въпреки това „Завещанието“ е преиздавано многократно и активно се използва за доказване на „истинските цели на руснаците“ по време на Кримската война. Въпреки че фалшификацията му е доказана в Русия през 1877 г. със статия на историка Сергей Шубински, „Завещанието“ продължава да „изплува“ отново във връзка с Русия – то е публикувано отново по време на Първата световна война и дори е преведено на персийски език.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest