Да приготвим мини пълнени чушки по руски
Тези чушлета ще напълнят къщата ви с прекрасния пикантен аромат на есента.
Пълнените чушки са международно ястие. Много южни страни – такива като Италия, Испания, България и Румъния, предлагат свой собствен вариант на това блюдо: пълнежът може да е със зеленчуци, сирене, риба или даже плодове. Чушките растат при топъл климат, какъвто има само в няколко руски региона. Много руснаци обаче смятат чушките за важна част от кулинарната им традиция.
В Съветския съюз пълнените чушки се продавали най-често в консерви или се сервирали в столови. В моето семейство те се готвят още от 1980-те години, когато майка ми намери рецептата в кулинарно списание. В началото тя правеше пълнените чушки в доматно-сметанен сос. Сега предпочита да използва пресни домати, като подсилва вкуса с чесън, магданоз и дафинов лист. Аз също готвя пълнените чушки в доматен сос, тъй като следвам семейните традиции. Сметановият сос, който е подходящ за това блюдо, може да бъде сервиран отделно.
Не можах да оставя тази рецепта без мой собствен принос към нея – затова аз използвах мини чушлета. Те са толкова цветни и изкушаващи! Освен това приготвянето им отнема много по-малко време в сравнение с класическите големи чушки. Поглезете себе си и своето семейство с тези вкусни и сочни мини чушлета, приготвени по специалния начин, по който ги правят руснаците.
Продукти:
Юлия Мулино
- Кайма – 200 г
- Мини чушлета – 18-20 бр.
- Ориз – 80 г
- Моркови – 250 г
- Лук – 2 бр.
- Доматена паста – 4 с.л.
- Домати – 6 бр.
- Сметана – 80 мл
- Чесън
- Черен пипер
- Чесън на прах
- Дафинов лист
- Магданоз
- Олио
Приготвяне:
1. Сгответе ориза „ал денте“ и го оставете да се охлади.
Юлия Мулино
2. Нарежете лука и го запържете, докато омекне и стане златист.
Юлия Мулино
3. Добавете настъргани моркови и задушете за около 5 минути.
Юлия Мулино
4. Оставете лука и морковите настрана – те ще са ни необходими по-късно за пълнежа.
Юлия Мулино
5. Настържете доматите, за да използвате сока им.
Юлия Мулино
6. Добавете 3 с.л. доматена паста към лука и морковите, след което задушете под капак за около 15 минути.
Юлия Мулино
7. Смесете суровата кайма, полусварения ориз, лука и морковите, които по-рано оставихме настрани (точка 4). Добавете сол и черен пипер.
Юлия Мулино
8. Почистете семките от чушките.
Юлия Мулино
9. Напълнете чушките със сместа от кайма и ориз.
Юлия Мулино
10. Оставете настрана в отделен тиган няколко лъжички от доматено-морковения сос – той ще ни е необходим по-късно за сметановия сос.
Юлия Мулино
11. Вземете дълбока тенджера, поставете доматения сос на дъното, след което подредете вертикално чушките, като ги покриете с капачетата им.
Юлия Мулино
12. Налейте толкова вряла вода, колкото да покриете чушките. Затворете тенджерата с капак и оставете да ври за около час на ниска температура.
Юлия Мулино
13. Добавете сметана към малкото количество доматен сос, което оставихме настрани (точка 10). Използвайте ръчен пасатор, за да направите мека текстура за сметановия сос.
Юлия Мулино
14. Свалете ястието от котлона. Добавете магданоз и намачкан чесън.
Юлия Мулино
15. Оставете чушките затворени в тенджерата за около 30 минути.
Юлия Мулино
16. Можете да ги поднесете с вкусен бульон или със сметанов сос. Насладете се!
Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО
източник: bg.rbth.com