Общество

Да приготвим ароматен дагестански хинкал със зелен лук

Днес приготвяме хинкал с пресен зелен лук, който прилича на ньоки на някои познавачи на италианската кухня.

Хинкал е едно от най-характерните дагестански ястия и има много негови варианти. Класическият дагестански хинкал се състои от дебели, меки парчета кефирно тесто, поднесени с говеждо месо, бульон и сосове. Затова не бива да се бърка със също толкова известното грузинско ястие със същото име – хинкали, което представлява голямо тестено чувалче с месен пълнеж.

Дагестанският хинкал има пролетен вариант – аварски хинкал с див лук. Аварите са най-многобройният народ, който живее в Дагестан. Аварският хинкал е сезонно ястие, което рядко може да се намери в менюто на ресторантите. Съществуват няколко негови варианта, които се различават по технология и съставки. Избрах този, който ще се получи при всеки и ще запази автентичния вкус.

Използвах рецепта с кефир и яйце, въпреки че много хора правят аварски пролетен хинкал само с вода. Разбиването на кефира със сода за хляб и дългото месене на тестото придават на крайното ястие пухкавост. Оттук започват нюансите: тестото може да залепне за ръцете ви, а ако добавите повече брашно, хинкалът ще бъде по-малко крехък. Някои домакини правят хинкалите си веднага след смесването на съставките, като използват брашно, за да не залепва тестото. Много е важно да сложите масло в купата с вече приготвените и все още горещи хинкали, за да не залепват.

Аз използвах обикновен зелен лук като пролетна плънка. Но догодина ще опитам това ястие със зелена левурда. Аварските домакини поднасят към блюдото и местно сирене. Някои от тях може да изпекат пуйка и домашна наденица и да я поднесат с хинкал в чиния с мляко. Някои сервират отделно пилешки бульон и парчета пилешко месо. Аз използвах обикновено сервиране с гръцки йогурт и пресен зелен лук.

Съставки за 2-4 порции:

Необходими продукти:

Юлия Мулино

  • Брашно – 280 г
  • Кефир – 100 мл
  • Яйце – 1 брой
  • Сол – 0,5 ч.л.
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Зелен лук – 150 г
  • Масло – 30 г

Приготвяне:

Добавете содата и солта към кефира и оставете сместа да престои 20 минути. Добавете яйцето към кефира.Юлия Мулино

Нарежете зеления лук на ситно и го поставете в дълбока купа.Юлия Мулино

Смесете лука с течната смес.Юлия Мулино

Добавете постепенно брашното. Тестото ще бъде лепкаво. Някои дагестански домакини го месят, докато стане еластично и не започне да се отлепя от ръцете им. Някои оформят хинкала, след като съставките на тестото се смесят добре.Юлия Мулино

Съберете тестото, поръсете го с брашно и го оставете да престои 30 минути.Юлия Мулино

Можете да разделите тестото на части, да направите ленти и да нарежете на кубчета.

Направете плоска питка с дебелина 1,5 см, като поръсите повърхността с брашно.Юлия Мулино

Нарежете го на ромбове.Юлия Мулино

Сварете хинкалите в подсолена вода и ги поставете в купа с масло.Юлия Мулино

Сервирайте с кисело мляко и зелени подправки. Насладете се!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest