Цивилни жертви и щети, нанесени на цивилната инфраструктура в резултат на акта на агресия на Армения срещу Азербайджан

От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения безразборно се насочват към цивилното население, частните къщи и друга гражданска инфраструктура по линията на контакт и в регионите, разположени далеч от зоната на конфликта, като грубо нарушават задълженията си по международно хуманитарно право, включително Женевската конвенция от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея.

Освен това, въпреки хуманитарното прекратяване на огъня, договорено по време на срещата на външните министри на Република Азербайджан и Армения в Москва с посредничеството на Руската федерация, с цел размяна на военнопленници и мъртви тела в сила от 12:00 часа на 10 октомври 2020 г., въоръжените сили на Армения продължават да атакуват жилищните райони и гражданската инфраструктура на Азербайджан. На 13 октомври, в сутрешните часове, въоръжените сили на Армения обстреляха територията на района Тертер, грубо нарушавайки режима на хуманитарно прекратяване на огъня. През деня, Армения наруши хуманитарното примирие в различни посоки Агдам, Агджабади, Горанбой и Тертер. В резултат на артилерийски обстрел частна къща на Елчин Алиев, жител на село Беновшалар в Тертерска област, се разпадна.

Към 13 октомври са убити общо 42-ма цивилни лица, включително деца и възрастни, 206 цивилни са хоспитализирани със сериозни наранявания. 1479 частни къщи, 66 жилищни сгради и 241 цивилни инфраструктури бяха повредени и станаха неизползваеми в резултат на безразборните въоръжени атаки на Армения.

Pin It on Pinterest