Общество

Цивилни жертви и щети, нанесени на цивилната инфраструктура в резултат на акта на агресия на Армения срещу Азербайджан

От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения целенасочено, широко и систематично са насочени към цивилното население, частните къщи и гражданската инфраструктура в Азербайджан.

По този начин Армения грубо нарушава своите задължения съгласно международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея, както и пренебрегва хуманитарното прекратяване на огъня, обявено на 10, 18 и 25 октомври.

На 29 октомври Армения продължи да ескалира напрежението с атаки в различни посоки, включително през международната граница с Азербайджан. Както се съобщава от Министерството на отбраната на Република Азербайджан, около 13:18 и 13:20 два нападателни самолета Су-25 на въоръжените сили на Армения, които се опитаха да атакуват позиции на азербайджанските въоръжени сили в посока Губадлъ, бяха неутрализирани от азербайджанските подразделения за противовъздушна отбрана.

Освен това въоръжените сили на Армения продължиха да се насочват към районите Берде, Горанбой, Гойгол и Тертер с ракети и тежка артилерия. В резултат на нападенията, един цивилен – 53 годишна жена е била убита в село Тапгарагоюнлу в Горанбой. Ракета, изстреляна от Армения, е ударила покрива на къщата на жертвата.

Също така арменските въоръжени сили умишлено стреляха по района Тертер, докато група посланици, военни аташета и официални лица на международни организации, акредитирани в Азербайджан, посетиха региона.

Както се съобщава от Министерството на извънредните ситуации (MES) на Република Азербайджан, артилерийските атаки на Армения на територията на регион Гойгол, разположена далеч от зоната на бойните действия предизвикаха горски пожар. Към момента, MES е ангажиран да ограничи разпространението и потушаването на пожара.

Към 29 октомври общо бяха убити 91 цивилни, включително деца, жени и възрастни хора, 392 цивилни бяха хоспитализирани със сериозни наранявания. Освен това 2406 частни къщи, 92 жилищни сгради и 423 цивилни инфраструктури бяха повредени и станаха неизползваеми в резултат на безразборните въоръжени атаки на Армения.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest