Цивилни жертви и щети, нанесени на цивилната инфраструктура на град Гянджа в резултат на умишленото ракетно нападение от страна на Армения

Въпреки хуманитарното прекратяване на огъня, договорено по време на срещата на министрите на външните работи на Република Азербайджан и Армения в Москва с посредничеството на Руската федерация, с цел размяна на военнопленници и тела на убити, ефективно от 12:00:00 ч. на 10 октомври 2020 г., въоръжените сили на Армения продължават да атакуват жилищни райони и гражданска инфраструктура.

Веднага след установяването на хуманитарното примирие въоръжените сили на Армения откриха огън в областите Агдам и Тертер в Азербайджан.

Няколко часа по-късно въоръжените сили на Армения се опитаха да атакуват в посока Хадрут и Джабраил.

Арменската страна подложи на ракетно нападение град Мингечевир, разположен на 40 км от фронтовата линия, в който се намира и най-големият язовир в Южен Кавказ.

Медицински работник е тежко ранен в резултат на стрелбата от въоръжените сили на Армения на санитарно-медицинско превозно средство, ясно маркирано с бял флаг, прибиращо телата на арменски войници в района на Суговшан.

През нощта на 11 октомври жилищна сграда в централната част на Гянджа, втория по големина град в Азербайджан, разположен на около 40 км от фронтовата линия, е подложен на ракетно нападение от въоръжените сили на Армения. Ракетата, която удари жилищната сграда, я разруши напълно, а жителите ѝ останаха под развалините. Според предварителната информация са убити 9 цивилни, включително 4 жени, а други 34, включително 16 жени и непълнолетни, са тежко ранени. Освен това 10 жилищни сгради и над 100 различни съоръжения са сериозно повредени. Трябва да се спомене, че ракетният удар по Гянджа е нанесен от района на Варденис в Армения. Умишлените удари от въоръжените сили на Армения в гъсто населения град Гянджа от 4 октомври 2020 г. вече причиниха смъртта на 10 и нараняването на 71 цивилни. Умишленото и систематично нападение над граждански селища и обекти, както и инфраструктура от жизненоважно значение от въоръжените сили на Армения е грубо нарушение на международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и представлява военно престъпление.

Pin It on Pinterest