„Циркон“ бяха определени като сериозна заплаха за самолетоносачите

Наближава ерата на руското супер оръжие и това е притеснително, тъй като американските системи за ранно предупреждение може и да не го засекат – например, порталът Military.com описа отношението на американските военни към руската хиперзвукова ракета „Циркон“.

Противокорабната ракета 3M22 „Циркон“ лети толкова ниско и бързо, че е в състояние да пробие традиционните системи за противоракетна отбрана. Крейсерската височина на ракетата е няколко десетки метра над морското равнище, а скоростта – 6 Маха. С тази скорост пред „Циркон“ се образува облак от гореща плазма, поглъщащ радиовълните, правейки летящата ракета „невидима“ за корабните радари, пише „Российская газета“.

Но дори и да забележат заплахата, няма да имат достатъчно време да я неутрализират. Противоракетните системи Aegis имат нужда от 8-10 секунди, за да прехванат. През това време „Циркон“ ще е изминала 20 км, а американските прехващачи не летят достатъчно бързо, за да я стигнат. Дори ако корабът открие руската ракета на разстояние от 160 км, ще му отнеме минута, за да организира отбраната.

Преходът на Русия към хиперзвуковите технологии най-вероятно е средство за борба с американския флот самолетоносачи – според Пентагона той трябва да се състои от 12 гигантски кораба.

Всеки от 15-те малки ракетни кораба „Буян“ от Военноморския флот на (ВМФ) Русия ще може да носи „Циркон“. За да се потопи самолетоносач, ще бъдат необходими пет ракети.

Първият кораб в руския ВМФ, който ще бъде въоръжен с най-новата хиперзвукова ракета с морско базиране“Циркон“, ще бъде една от фрегатите. Това съобщи пред РИА „Новости“ главнокомандващият на ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов.

„Ще се проведе модернизация и ние ще я тестваме, за да премахнем разните „детски болести“. Засега поставяме „Калибър“ на всички кораби и паралелно с това ще тестваме „Циркон“, каза адмиралът, цитиран от „Российская газета“.

На въпроса за срока на приемане на „Циркон“ на въоръжение той отговори, че това ще се случи „в близките години“.

В края на миналата година стана известно, че хиперзвуковите противокорабни ракети с морско базиране „Циркон“ ще имат и сухопътна версия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest