Общество

Чуждестранни медии оцениха пуска на руския „Циркон“

Журналисти от цял свят, специалисти във военната тематика, обърнаха внимание на изпитанията на руската хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ в Баренцово море.

Дългоочакваният пуск се състоя на 7 октомври от борда на главната фрегата по проект 22350 „Адмирал Горшков“, припомня „Российская газета“. Ракетата успешно порази морска цел на разстояние от 450 км, като по време на полета скоростта ѝ превиши 8 Маха.https://www.youtube.com/embed/LMV_akZ2SWU

Американското списание The National Interest отбелязва, че изпитанието на ракетата протича на фона на нарастващото напрежение относно контрола над въоръжението. Но и другите страни се занимават с разработката и тестовете на хиперзвуково оръжие.

„Възраждането на съперничеството между великите държави Китай, Русия и САЩ доведе до увеличение в инвестициите и интереса към системите за противоракетна отбрана от всички страни и по данни на GlobalData през 2019 г. световният пазар е оценен на $45,5 млрд.“, пише за NI анализаторът на компанията Антъни Андерсън.

„Успехите на Русия в областта на хиперзвуковото оръжие имат стратегическо значение, отчасти заради политическото значение на лидерството в разгръщането на напреднали технологии, но също така и поради това, че оръжието създава нов спектър заплахи за противниците и предлага определена степен на асиметрична заплаха“, добавя той.

„Демонстрацията на тази система също така ще представлява голям интерес за други държави, особено онези, които Русия се стреми да запази в сферата на своето влияние или на пазара за въоръжение, например Индия“, смята Андерсън.

Издание Bussines Insider смята, че разработката на хиперзвуково оръжие играе ключова роля в конкуренцията между Русия, САЩ и Китай, тъй като в момента от него няма защита.

„Циркон“ представлява заплаха не толкова заради скоростта си, колкото заради маневреността и непредсказуемостта в траекторията на полета си, отбелязва BI.

Японската информационна служба NHK (превод публикува „ИноСМИ„) е впечатлена както от самия факт на изпитанията, така и от видеокадрите, където се вижда пуска на „Циркон“.

„На кадрите добре се вижда как ракетата, обгърната от мощни пламъци, бързо излита и, сменяйки рязко посоката на движение, моментално изчезва от погледа“, пишат медиите.

Тук отбелязват, че съществуващите системи за ПРО на практика не могат да противостоят на хиперзвуковите ракети, затова за Русия това оръжие става ефективно средство за сдържане на САЩ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest