Общество

Чужденци, които служат блестящо на Русия

Те не просто прославят своята нова родина на бойното поле и внасят огромен принос за развитието на културата, но и често се добират до самия връх на властта.

Шотландци

Russia Beyond (Свободни източници)

Шотландците с удоволствие идват в Русия, защото в родината си често са притеснявани от омразните англичани. В същото време при московчаните ги очакват големи възможности, блестяща кариера и финансово благополучие. Някои дори успяват да станат най-близките съратници и приятели на царете и да участват в създаването на Руската империя. Може да прочетете за тях тук.

Англичани

Russia Beyond (Свободни източници; Library of Congress; Legion Media)

В сравнение със своите северни съседи британците не така ревностно постъпват на руска служба. Добри перспективи те имат и у дома си. Все пак някои хора от „мъгливия Албион“ оставят ярка следа в руската история. Такъв пример е базираният в Лондон художник Джордж Доу, който създава галерия от портрети на повече от триста командири на руската армия, воювали срещу Наполеон през 1812 г., а един от ръководителите на британските разузнавателни служби Ким Филби става най-ефективният съветски разузнавач на Запад. Прочетете за тях и за други англичани, които блестящо служат на Русия, в нашата статия.

Французи

Russia Beyond (Thomas Lawrence; George Dawe; Eugene Pluchart)

Френската революция от 1789 г. принуждава десетки хиляди противници на новия ред да се разпръснат по целия свят. Значителна част от тях се установяват в Русия, където постъпват на служба и дори се бият в редиците на руската армия срещу бившите си сънародници по време на Наполеоновите войни. Историята се повтаря век и половина по-късно, когато френски пилоти, принудени да напуснат родината си, окупирана от германците, се озовават в СССР и помагат на съветските войски да победят общия враг. Прочетете за тях в нашия материал.

Испанци

Russia Beyond (Свободни източници; Legion Media)

Сред испанците, които се отличават на руска служба, са основателят на Одеса дон Хосе де Рибас и претендентът за испанския престол Хайм де Бурбон, херцог Мадридски и Анжуски. Много имигранти от Иберийския полуостров намират убежище в Съветския съюз след поражението на Републиката по време на Гражданската война от 1936-1939 г. Техният боен опит е много полезен за Червената армия, когато Втората световна война достига до СССР през 1941 г. Прочетете за всички тези необикновени личности тук.

Португалци

Russia Beyond (Свободни източници; Legion Media)

В продължение на векове контактите между Русия и Португалия, разположени в различни краища на Европа, са много ограничени и броят на португалците, които се доказват на царска служба, може да се преброят на пръстите на едната ръка. Въпреки това сред тях има изключително интересни персонажи като генерал-адютант Антон Мануилович Девиер, съратник на император Петър I и един от най-влиятелните държавници в Русия в началото на XVIII век. Прочетете още за него в нашия материал.

Германци

Russia Beyond (George Dawe; Franz Roubaud; Свободни източници)

Броят на германците, постъпващи на руска служба, винаги е бил колосален. Причина е географската близост на германските княжества, както и присъединяването през 1721 г. на балтийски територии със значително немскоговорящо население към Русия в резултат на Северната война с Швеция. Германците в Русия се проявяват главно в областта на войната и държавната политика. Как се случва всичко това може да разберете тук.

Италианци

Russia Beyond (Pietro Antonio Rotari de Conte; Свободни източници; Legion Media)

За разлика от северните си съседи италианците отиват в далечна Русия, за да работят предимно в сферата на културата. Благодарение на усилията на архитектите от Апенинския полуостров днес имаме възможността да се възхитим на красотата на Успенския събор в Московския Кремъл или на многобройните дворци в Санкт Петербург и околностите му. Прочетете за приноса към руската култура на архитектите Аристотел Фиораванти, Бартоломео Растрели и Карло Роси, както и на композитора Джузепе Сарти, в нашия материал.

Швейцарци

Russia Beyond (Ian McKinnell/Getty Images; Lausanne Museum of History)

Може би най-известният швейцарец на руска служба е военачалникът Хенрих Жомини. Любопитно е, че преди да дойде в Русия, той активно се бие срещу царските войски в редиците на Наполеоновата армия. Как се случва така, че Жомини в крайна сметка става един от най-ценните руски специалисти (както и за съдбата на някои други известни швейцарци в Русия), прочетете тук.

Поляци

Russia Beyond (Mil.ru; Свободни източници; BamBamImages/Getty Images)

Отношенията между двата славянски народа винаги са били изключително трудни. Много поляци посвещават живота си в борбата срещу Русия, но за други тази огромна страна и нейните хора стават истинско семейство. Тук може да прочетете за интересната съдба на учения и индустриалец Михал Янковски, който се установява в Далечния изток на империята, а също така и за известните съветски деятели от полски произход като основателят на специалните служби на страната Феликс Дзержински и маршал Константин Рокосовски.

Сърби

Russia Beyond (Свободни източници; Sputnik)

Руският и сръбският народи винаги са били близки по кръв, вяра и дух, така че не е изненадващо, че сърбите, които решават да се заселят в Русия, са посрещнати изключително топло. В братската страна сърбите намират защита от потисничеството на турците и австрийците и плащат за това с вярна служба. Прочетете за сподвижника на Петър I, търговеца и таен агент Сава Рагузински-Владиславич, талантливия изобретател Огнислав Костович и смелия командир на Червената армия Олеко Дундич тук.

Американци

Russia Beyond (Legion Media; Sputnik)

В различните исторически периоди за Русия и СССР служат „бащата на американския флот“ Джон Пол Джонс, погребаният на Червения площад близо до стената на Кремъл журналист Джон Рийд и военослужещият от 101-ва въздушнодесантна дивизия на армията на САЩ Джоузеф Байърли, който получава уникалната възможност да се бие срещу германците в редиците на съветските войски. Прочетете за тези любопитни персонажи (и не само за тях) в нашата селекция.

Холандци

Russia Beyond (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie; Военна галерия на Зимния дворец, Музей на Ермитажа)

Когато в края на XVII век цар Петър I се заема със създаването на редовен военноморски флот, той знае към кого трябва да се обърне. Родени моряци и корабостроители, холандците помагат на бъдещия император да се справи блестящо с тази трудна задача. Освен това, в качеството си на капитани, те повече от веднъж прославят руския флот с победите си в морски битки. Прочетете за това тук.

Скандинавци

Russia Beyond (Васили Перов; Археологически институт към РАН; Свободни източници)

Едва ли има човек в Русия, който да не е чувал за Владимир Дал, известният изследовател на руския фолклор и народен (устен, нелитературен) език. Резултатът от дългогодишната дейност на сина на датски лекар, който се установява в Русия, е публикуваният „Тълковен речник на живия великоруски език“, който дава широка представа за живота и бита на руския народ през XIX век. За Дал, както и за датския откривател Витус Беринг, норвежкия адмирал Корнелий Круйс и шведския генерал Едуард Фердинанд Адлерберг (когото император Николай I обича „като брат“), прочетете в нашия материал.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest