Общество

Чудовище в буркан или чаена гъба – как това нещо се превръща в най-популярната супер храна в СССР?

Тази на вид страховита напитка, която е нещо като медуза в буркан, покорява целия Съветски съюз.

Разменят си го роднини и приятели и дори го кръщават…

Всеки, който е живял в Съветския съюз, си е гледал у дома или е виждал у приятелите си уродливо, лигаво „тяло“, което плува в трилитров буркан в мътно-оранжева вода. То расте и изпълва буркана само за седмица, а ако периодично се подхранва със захар и получава грижи, може да живее години.

Запознайте се с чаената гъба, известна още като КОМБУЧА – ферментирала напитка на основата на сладък чай, дрожди и бактерии от оцетна киселина.

Лигав питомец

„Не само че не мога да пия тази гъба, а дори няма да я докосна за нищо на света. А причината е следната. Когато бях на около 5 годинки, отидох на гости на любимата ми баба. Тя си стои в кухнята, готви и изведнъж вади проклетата гъба от буркана и я чисти (сваля слоевете от проклетата гадина). Аз се мотая наоколо. А баба ми беше много намахана и хулиганска мадама. И какво мислите че направи, за да разсмее детето? Взе един слой, сложи си го на лицето и се обърна към мен. Приличаше на Фреди Крюгер. И започна да ме гони на шега. И до днес помня как се мъчеше да ме извади от килера, в който се бях заврял.“Legion Media

Това е една от хилядите истории за чаената гъба, които могат да се намерят в мрежата. Едни я обичат до смърт, а други, само при вида ѝ, си мислят: „Дайте ми огнехвъргачка!“.

Смята се, че чаената гъба се появява в Китай преди 2000 години, след което печели фенове по цял свят. Гледа се сравнително лесно: в подсладен чай се добавя лигавото „тяло“, което се образува от бактериите. Чаят и по-точно кофеинът от него и разтворената глюкоза, служи като питателна среда за бактериите и дрождите. Колкото повече колонии има, толкова „по-тлъсто“ и по-голямо е това „тяло“. Съдът с гъбата се оставя да ферментира за няколко дни или за седмица. През това време чаят се превръща в леко сладка, кисела напитка (понякога алкохолна).

След това тялото се вади и напитката се разлива в бутилки. Една чаена гъба може да живее много дълго време, ако веднъж седмично доливате чай в буркана.Helder Faria/Getty Images

Най-простият начин да получите нова чаена гъба е или да прелеете течността в друга бутилка (с времето, колонията сама ще си образува нова комбуча), или да си вземете парче от вече образувана комбуча и да я сложите в чай.

Често гъбата обикаля роднини и приятели и е нещо като домашен любимец, за който трябва да се грижите:

„Тази гъба попадна в дома ни благодарение на странната ми леля заедно с някакви записки. В общи линии, смисълът беше, че на гъбата трябва да се даде име. В записките имаше упоменати имена. Гъбата на леля ми се казваше Боби. Новите слоеве на гъбата трябваше да се раздават на познати заедно със записките“, спомня си потребителката на интернет Prostoludinka. 

Гъбени митове

В съветския живот тази напитка си печели репутацията на супер храна – продукт с цял куп полезни свойства. Сред тях са по-добро храносмилане, ефект срещу махмурлук, подсилване на имунната система, помощ при диабет, подагра, неврози, ревматизъм, хемороиди, детоксикация, пробиотични и дори противоракови свойства.

На практика, обаче, за нито едно от тези твърдения няма научни доказателства. Да, изследвания на чаената гъба действително са правени и има оптимистични резултати, но е важно да се има предвид, че всички те са in vitro, т.е. правени са на клетъчни култури или върху плъхове.Helder Faria/Getty Images

Например, изследванията върху плъхове показват, че редовната употреба на чаена гъба намалява токсичността на черния дроб, предизвикана от химически вещества – в някои случаи със 70%. Някои изследвания потвърждават и антимикробните, антиоксидантни и дори антиканцерогенни свойства на чаената гъба, но върху клетъчни култури. Изследването върху плъхове, болни от диабет, доказва, че употребата на чаена гъба забавя усвояването на въглехидратите, което понижава нивото на захар в кръвта. Що се отнася до противораковите свойства, в лабораторни условия чаената гъба действително помага за предотвратяването на растежа и разпространението на раковите клетки заради високата концентрация на полифеноли и антикосиданти, които, според учените, блокират мутацията на гените и растежа на раковите клетки.

Но как протичат всички тези процеси в човешкия организъм и налице ли са поне половината от свойствата, които се появяват при директното прилагане върху клетки в лабораторни условия, науката не знае и до днес. Затова пък със сигурност е известно на кого може да навреди комбучата.

Гъба, която може да убива?

Legion Media

През 1995 г. две жени от Айова се разболяват тежко след ежедневна употреба на домашна чаена гъба в продължение на два месеца, а една от тях дори губи живота си. Директни доказателства, че причината за смъртта ѝ е именно гъбата, няма, но е вероятно тя да е изиграла ключова роля за фаталния изход. До този извод стига Департаментът за здравеопазване на щата Айова.

Комбучата има противопоказания: тя не бива да се консумира от хора със заболявания на бъбреците или белите дробове, тъй като има риск от ацидоза – състояние, при което в кръвта има прекалено много киселини. Александра Разеранова, член на Руския съюз на диетолозите, казва: „Бих препоръчала чаената гъба да се консумира с внимание от хора, които имат повишено ниво на стомашните киселини и страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Не е препоръчителна и употребата ѝ от бременни и кърмещи жени“.

Нова популярност

Legion Media

Между другото, не бързайте да се разстройвате. Съветският култ около гъбата в буркан възниква най-вече не заради митове и непотвърдени хипотези: на първо място, тази гъба е наистина здравословна алтернатива на сладките газирани напитки и сокове.

Независимо, че чаената гъба се храни със захар, в крайния продукт съдържанието на захар е много ниско. В една чаша от напитката средно се съдържат само 30 калории и от 2 до 8 грама захар. А освен това в нея има витамини от група B и, както при всеки ферментирал продукт, полезни млечнокисели бактерии.

Репутацията на гъбата, обаче, е разклатена от свободната икономика на 1990-те и навлизането на пазара на популярните по цял свят газирани напитки. За известно време чаената гъба се превръща в съветски анахронизъм, а повторната ѝ популярност в Русия е провокирана от вече световния бум на комбучата (именно под това название е известна гъбата на Запад), където има репутация на напитка за почитателите на здравословния начин на живот и уелнес продукт. Световният бум на продажбите на комбуча настъпва през 2016 г., когато те достигат $1,06 милиарда. През 2022 г. се очаква продажбите да нараснат до $2,5 милиарда. Комбучата дори се суши, мели и продава под формата на капсули.Legion Media

В Русия днес чаената гъба не е толкова популярна (поне не и колкото в СССР), но набира скорост. В руското интернет пространство се появяват сайтове за домашно производство на чаена гъба (продавате с комбуча-боксове) и клубове на любителите на тази напитка, а по рафтовете на няколко търговски вериги вече се предлага и самата чаена гъба във вакуумирана опаковка – за домашно приготвяне. В мрежата днес хората активно споделят опита си при отглеждането на гъбата – особено за нещата, които могат случайно да я убият: „Важно е в никакъв случай да не поливат гъбата с гореща вода, веднага ще умре“. Или пък: „Задължително трябва добре да филтрирате чая, защото ако върху гъбата попаднат чаени листа, на това място веднага ще се появи нещо като възпаление и тъканта ще умре“.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest