Четири суеверни ритуала, „пазили“ съветските асове през Втората световна война

Бойните пилоти, например, си разменяли лични вещи и никога не се бръснели преди да бъдат изпратени на мисия, тъй като смятали, че това ще спаси живота им.

  1. Никакво бръснене преди полет

Анатолий Егоров/МАММ/МДФ

По време на бой военните пилоти гледат смъртта очи в очи всеки ден, но са убедени, че са в безопасност, стига да не се бръснат преди мисия. Това е едно от най-строго спазваните правила сред съветските асове, който понякога се бръснат в навечерието на мисията, но никога и в същия ден преди полета.

„Будехме се преди изгрев, няколко часа преди да се явим на пункта за проверка. Миехме лицата си, но никога не се бръснехме – бръснехме се само вечер. Веднъж Петя Говоров се бръснеше през деня, след като изгасиха лампите, и изведнъж се включи алармата. Той дори нямаше време да довърши с бръсненето – само избърса пяната от лицето си с хавлия. Така и не се върна… Така че бръсненето преди тръгване е лош знак, споделя пенсионираният ас Юрий Хухриков, който служи в 556-ти авиационен полк.

И днес пилотите и космонавтите не се бръснат преди полет и не дават интервюта, не приемат цветя и не позират за снимки.

  1. Таен амулет

Евгений Халдей/МАММ/МДФ

И най-малките талисмани могат да предотвратят смъртта на военния пилот, стига той да ги държи близо до себе си, смятат съветските асове, които се бият във войната срещу нацистите. Всички те си имат амулети, които на пръв поглед са незначителни, но за собствениците си са въпрос на живот и смърт.

„Коля Прибилов – талантлив пилот, носеше една и съща зимна униформа през цялата година. Дори и през лятото! Казваха му: „Смени я, ще се изтощиш!“ – „Не! Тази униформа е късметлийска, няма да ме ударят, ако я нося“, отвръщаше той“, спомня си Григорий Черкашин от 672-и авиационен полк.

Други пилоти си пазят кутии от цигари, късметлийски часовници и дори православни икони въпреки общата социална антипатия към религията в съветските времена.

Важна част от суеверието около амулетите е те да се държат в тайна от останалите пилоти, тъй като, ако бъдат показвани твърде открито, могат да загубят „вълшебните“ си свойства.

  1. Да избегнеш фаталните числа

Александър Устинов/МАММ/МДФ

Съветските пилоти вярват в магията на числата и са ужасени от някои от тях. Масово се смята, че числата 3, 4, 33 и 44 носят нещастие и затова съответните полети се възприемат като най-рискованите с най-голяма опасност от провал.

Ето защо, когато идвало време за някой от номерата с тези злощастни числа, съветските асове правели всичко възможно да завършат мисията възможно най-бързо и моментално да се върнат в базата.

  1. Да надхитриш смъртта с размяна на вещи

Павел Трошкин/МАММ/МДФ

Вярвайки, че могат да надхитрят смъртта, съветските пилоти практикуват размяна на лични вещи помежду си. Според тях тази размяна може да обърка смъртта.

Пилотите си разменят всякакви дрънкулки и понякога дори дрехи с надеждата, че нито един от участниците в този ритуал няма да бъде убит по време на мисия.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest