Общество

Четири причини, поради които цар Иван е наречен „Грозни“

В Русия през XVI в. „Грозни“ означава нещо различно. Защо първият руски цар се сдобива с този прякор?

Грозен – днес на български това означава човек с неприятен външен вид. Иван IV Василиевич се сдобива с порзвището си приживе. През XVI в. Грозни, както вече разказахме, означава „силен“, „страшен“, „впечатляващ“. Нека уточним защо този цар е наречен така.

  1. Той е висок, атлетичен и много силен

Главата на първия руски цар Иван Грозни е реконструирана върху черепа с помощта на стереометрия. Лаборатория за пластична антропология.

Главата на първия руски цар Иван Грозни е реконструирана върху черепа с помощта на стереометрия. Лаборатория за пластична антропология.Александър Лискин/Sputnik

Едно от редките описания на физическите характеристики на Иван е на Даниел Принц фон Бухау (1546–1608), пратеник на Свещената Римска империя в Московското царство. „Той е висок, здрав и пълен с енергия. Очите му са големи, наблюдателни и неспокойни. Брадата му е червеникаво-черна, дълга и дебела“, пише той за Иван по времето, когато царят е на 46 години. Принц отбелязва тежкия жезъл, който царят постоянно носи със себе си, и намеква, че той символизира „внушителната му мъжественост“.Скелетът на Иван Грозни вгроба му

Скелетът на Иван Грозни вгроба муАрхивна снимка

През 1963 г. гробът на Иван е открит и останките му са проучени от съветски историци. Имаме изображение на трупа на Иван, който определено е един много силен мъж. Анализът показва, че Иван е бил висок 178 см и е тежал 85-90 кг – впечатляващи пропорции дори за съвременен човек, да не говорим за мъж от XVI век. Затова не е чудно, че хората се страхуват от него.

  1. Той се интересува от науката, която плаши съвременниците му

„Цар Иван Грозни“Васнецов/Третяковска галерия

Като по-млад Иван не се посвещава на ученето, по-скоро предпочита купоните, често дори със скоморохи – езически музиканти – което му носи неодобрение от духовенството на неговото време. Иван се отдава на похот и пиене, като отхвърля всички молби да започне да води благочестив начин на живот, подходящ за християнски владетел.

Младият Иван обаче получава напътствие от Максим Гръцки (1475-1556), един от водещите интелектуалци на епохата, поканен в Русия от Европа, а по-късно от Силвестър (? – 1566), свещеник от Благовещенския събор в Москва, който убеждава Иван да прекрати небрежния си начин на живот. В края на 1540 г. Иван се съобразява с този съвет.Максим Гръцки

Максим ГръцкиPublic domain

Докато расте, той придобива знания по езици и науки. В двора му има чуждестранни лекари, астрономи и учени, на които се заплаща добре. Иван започва да събира редки книги и ръкописи, които уж формират изгубената му библиотека. Дали е съществувала или не, все още не е ясно, но е сигурно, че Иван има репутация на интелектуалец и дори на нещо като магьосник, което внушава страх и уважение както сред неговите слуги, така и сред неговите врагове. Иван също пише поезия и композира музика.

  1. От дете има избухлив характер

„Цар Иван Грозни и майка му“Карл Богданович Вениг/Харковски държавен музей на изобразителните изкуства

Множество източници сочат, че Иван е бил изключително свиреп. На 15 той заповядва един от младите му приятели (княз Михаил Трубецкой) да бъде екзекутиран в резултат на дребен спор и да се отреже езика на друг (Афанасий Бутурлин) за псувня в присъствието на царя. Той убива още няколко свои близки по време на гневните си изблици.

Този свиреп нрав си има причина – в детството и младежките си години той вижда как членове на семейството му са убивани от боляри, става и свидетел на безредици в Москва. Поради дворцови интриги отключва параноя, която обаче си има и реални основания – в крайна сметка, както съвременният руски историк Сергей Шокарев доказва, и както потвърждава анализът на останките на Иван, причината за смъртта на царя (както и на неговия син Иван) е отравяне с живак.

  1. Той завладява Казанското ханство, най-мощният остатък от Златната Орда

Казан, първата половина на XVI в.

Казан, първата половина на XVI в.Public domain

Първата половина на XVI в. Османската империя е в разцвета си, управлявана от Сюлейман Великолепни (1494-1566). Влиянието на османците се простира дори до Кримското, Астраханското и Казанското ханства. Има непосредствена опасност руските земи да бъдат покорени и завладени от мюсюлманските ханове. Казанските и астраханските ханове заплашват и плячкосват руските земи, приближавайки се до Москва, Нижни Новгород и Владимир.

Малко след като става първия руски цар през 1547 г., Иван Грозни оглавява военната кампания срещу Казанското ханство, най-мощният остатък от Златната Орда. Руските свещеници, начело с Макарий Московский (1535-1556), декларират, че всички руски воини, които участват в кампанията, се бият за християнската кауза и ще получат вечно блаженство, ако загинат в тези битки.Москва, Червеният площад 1634 г. Ето как изглежда църквата

Москва, Червеният площад 1634 г. Ето как изглежда църквата „Св. Василий Блажени“ през XVII в.Getty Images

Печелейки благоговението и страхопочитанието на целия руски народ, младият цар лично оглавява всички кампании срещу Казан от 1547 година. Съвременниците възхваляват Иван, който рискува собствения си живот от Москва до Казан, не седи в двореца си, докато хората му рискуват живота си в битка.

През 1552 г., в резултат на поредната кампания, Иван покорява Казан и сам влиза в града. Руският народ се радва на тази победа, а престижът и мъжеството на Иван нарастват неимоверно. Това е наистина трудно спечелена и важна победа, която е отбелязана с изграждането на катедралата „Свети Василий Блажени“ в Москва – все още една от основните забележителности на руската столица.

След покоряването на Казанското ханство, прякорът „Грозни“ („Ужасни“) се свързва с Иван. Историците не са единодушни кога и къде точно се появява, но има сведения, че това име за пръв път започва да се свързва с Иван в народните песни от втората половина на XVI век. Преди Иван това прозвище принадлежи на дядо му, великият княз Иван III (1440-1505), създателят на Московската държава.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest