„Черни дупки“ ще подсилят мощта на Балтийския флот на Русия

В Северноатлантическия военен алианс тази подводница е кръстена така поради изключителните си технико-тактически характеристики, включващи потапяне на големи дълбочини – което ги прави трудни за откриване от противника.

Всяка от тези подводници носи ракети с голям обсег „Калибър“, които демонстрираха възможностите си в Сирия.

Балтийският флот на Русия може да стане третият (след Черноморския и Тихоокеанския), който ще се сдобие със серия подводници от клас 636.3, оборудвани с крилати ракети „Калибър“. Информацията беше публикувана от ТАСС, които се позовават на двама анонимни източници от военноморския сектор.

„В главното командване на ВМФ се обсъжда въпросът за строителството на серия дизел-електрически подводници по проект 636.3 за Балтийския флот“, твърди един от събеседниците на агенцията. Той добавя, че „появата на подводници-носители на „Калибри“ в БФ съществено ще увеличи ударния потенциал на Русия в Балтийско море“.

Другият източник на ТАСС отбелязва, че „в серията за Балтийския флот може да има не шест подводници, както за другите флотове, а по-малко“. А от главното командване на ВМФ отказват да коментират информацията.

Неотдавна „Адмиралтейската корабостроителница“ построи шест подводници по проект 636.3 за Черноморския флот. На различни стадии от изграждането и в проект са още шест подводници от този тип за Тихоокеанския флот. Всички съдове по проект 636.3 са снабдени с ракетни комплекси „Калибр-ПЛ“. С такива подводници силите на Черноморския флот нанесоха от Средиземно море удари по обекти на терористите в Сирия.

В момента завършват държавните изпитания на първата подводница 636.3 в серията за Тихоокеанския флот – „Петропавловск-Камчатский“. Трябва да бъде предадена на флота до края на годината.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest