Общество

„Черен руснак“: Коктейл с водка за американския посланик

Разказваме ви как да си приготвите знаменития коктейл и какво общо има той със Студената война между СССР и САЩ.

През 1949 г. в брюкселския хотел „Метропол“ отсяда посланикът на САЩ в Люксембург и светска дама Пърл Места. Именно с нейния престой тук се свързва появата на легендарния сега коктейл, за който вероятно всички сме чували.

Според легендата посланичката отива в лоби бара, а барманът Густав Топ ѝ приготвя коктейл на основата на водка и мексикански ликьор от кафе. Историята мълчи как точно идва названието „Черен руснак“, но Места оценява новия коктейл високо, а след това го включват в менюто на хотела.

„Черен руснак“ днес е част от списъка на официалните коктейли на Международната асоциация на барманите в категория „Съвременна класика“. Той поставя началото на коктейлите с кафе по цял свят.

Защо „руснак“ и защо „черен“

Rowe, Abbie/Библиотека и музей „Хари С. Труман“

Основната съставка на коктейла е водката, която отчасти се асоциира с руснаците. Вторият елемент е ликьор от кафе, който придава на напитката тъмнокафяв цвят. Съществува и друга версия за произхода на названието. Според нея „руснакът“ в него е почернял заради обострените следвоенни отношения между САЩ и СССР и началото на Студената война.

Как да си направите коктейл „Черен руснак“

Налейте 50 мл водка в ниска чаша. Добавете 25 мл ликьор от кафе Kahlua, а ако нямате такъв, можете да го замените с всякакъв друг ликьор от кафе. Добавете 100 гр натрошен лед или кубчета и разбъркайте. Ще се получи умерено сладка и силна напитка с послевкус на кафе.

С какво „Черен руснак“ се отличава от „Бял руснак“

Legion Media

Коктейлът „Бял руснак“ става популярен след филма на братя Коен „Големият Лебовски“ (1998), в който главният герой Джефри се появява в кадър с този коктейл 9 пъти. Не е важно какво се случва около него – той е спокоен и пие „Бял руснак“. Всъщност този коктейл е версия на „Черния руснак“ с не особено променени пропорции и с добавка от сметана. Заради нея продължава спорът дали той е мъжки или женски.

А ако добавим „Кока-Кола“ или лимон?

На основата на „Черния руснак“ са измислени много вариации. Ако го сервирате във висока чаша и добавите „Кока-Кола“ става „Черен мръсен руснак“, още известен като „Високият черен руснак“, „Австралийски черен руснак“ или „Колорадски булдог“.

Ако към „Черния руснак“ добавим иралндско пиво „Гинес“, то се получава „Ирландски руснак“ или „Мек черен руснак“, а ако добавим джинджифилов ейл, то ще се получи „Кафяв руснак“.

Не по-малко популярна е версията „Черна магия“ – лимонов сок и лимонова кора за украса. В Русия подобен коктейл е наричан с женското име „Ниночка“ в чест на едноименната американската комедия (1939 г.) с Грета Гарбо в главната роля.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest