Общество

Chef Юнер Чулфаз: За нас храната означава любов между хората 

От дълбоки времена храната е била средство не само за оцеляване, но и за създаване на отношения.

В София се проведе представяне на турската кухня, което беше част от инициативата „Седмица на Турската Кухня.“

Негово превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Република Турция господин Мехмет Саит Уянък беше поканил специално шеф -готвач господин Юнер Чулфаз, който да се погрижи за храната

Шеф Юнер, заедно с неговият екип сътвориха меню съобразявайки се с това, че кухнята на Турция е многолика и това успяха да го представят в ястията и за пореден път доказаха, че Турция освен като предпочитана туристическа дестинация е и любима кулинарна такава на мнозина.

В кулинарните среди шеф Юнер е световно известен. Пътувал из целия свят представяйки турската кухня, участвал е в много кулинарни състезания и предаваниякато жури и консултант, но най-интересното, е че той стои в основата на това в Гинес да бъдат записани рекорди, осъществени от него самият и екипа му.

Не е случайно, че той е председател на няколко турски организации свързани и имащи за цел да популяризират храната, турската култура и най-вече създаването на отношения между хората.

Екипът на Novinata.bg беше част от събитието и имаше удоволствието да опита вкусната храна и да се докосне до изумителният шеф Юнер.

С огромно внимание към детайла, с разбиране и усмивка той ни допусна вътре в кухнята и ни направи част от процеса на създаването на храната. Под негово ръководство екипа му с огромна лекото и без стрес и напрежение и добро настроение се погрижи да сготви за 250 човека.

В целия този процес шеф Юнер намери време и отговори на няколко наши въпроса

Кристина Тенева: Вие имате много впечатляваща кариера. Кое е следващото ниво, което искате да постигнете във вашата кариера?

Юнер Чулфаз: Всъщност съм на финала на своята кариера, тъй като оглавявам пет различни организации, обиколил съм 45 държави по света. Преди да дойда тук бях в Татарстан, сега съм тук,  имаме екип, който е в Лондон, друг който е в Америка. В момента имаме 16 екипа, които представят турската кухня по света. 

Кристина Тенева: Какви цели си поставяте като председател на тези няколко организации свързани с турската кухня?

Юнер Чулфаз: Всъщност целта ни надхвърля тази да представяме турската кухня, тя е да създадем едно културно взаимодействие , едно взаимно опознаванемежду културите, тъй като храните, напитките, културата на хранене на Балканите и Средна Азия много си приличат. По – важното е, че чрез храната хората да се опознават и да имат културно взаимодействие. 

Кристина Тенева: Какво е да сте поставили световенрекорд за направата на най – голямата баклава в света?

Юнер Чулфаз: Всъщност имаме седем различни рекорда,които сме поставили не само този с баклавата. Рекордът с баклавата е че създадохме 11 000 парчета. Другият ни рекорд е в категория „Мезе“, имахме 1 453 мезета поднесени. И най-големият ни рекорд е с така наречената „Влажна торта“ – 3,5 километра. Също така спечелихмерекорда и за най-голямото чий кюфте.

Всъщност по-важното от рекордите за Гинес, които поставяме, е че храната е носител на културата и за нас храната означава любов между хората. Никога там, където има война не може да видим съвместно хранене, споделяне на храна. Всъщност за пръв път имаме представяне на турската кухня в рамките на „Седмицата на турската кухня“ по този начин с поднасяне на храна на маси, като в момента представяме тук всичките седем кулинарни региона на Турция. Обикновено тези презентации за представяне на турската кухня се случватпод формата на коктейли и шведски маси. За пръв път се прави по този начин.

Другото важно нещо е, че всички продукти, които използвахме за приготвяне на храната ги докарахме от Турция, включително безалкохолните и газирани напитки. 

Тук разточихме корите, с които направихме баклавата, тук направихме „чий кюфте“ със сурова плънка. Така, че всичко е с оригинални продукти донесени от Турция.

И да се върна към въпроса от по-рано каква е нашата цел.Това лого което виждате е движение за национална кухня, като нашата цел е не само в Турция и в други държави и региони по света да има едно движение за връщане, опознаване, архивиране и запазване на гастрономическото наследство, ако мога така да се изразя. И споделяне на рецепти, не само ние да споделяме нашата, но и да се учим и от другите национални кухни.

Кристина Тенева: Кое предпочитате да приготвяте десерти, тестени храни или кулинарията във всичките и проявления?

Юнер Чулфаз: Всъщност водещото тук е здравето на човека, какво  здравословното му състояниепозволява да консумира. Много са малко хората, които могат така спокойно да консумират въглехидрати, повечето трябва да наблягат на плодове, на зеленчуци , на здравословна храна. Така,че ще си позволя да направя едно сравнение с вас,дамите вие дори когато си купувате фон дьо тен се съобразявате с това каква е вашата кожа, т.е. много е важно човек да се вслушва в себе си, в тялото си, когато консумира определен вид храна.

Кристина Тенева: Кое е вашата любима храна?

Юнер Чулфаз: Не бих казал, че имам предпочитани ястия, но мога да кажа, че много харесвам тези приготвени от майка ми.

Разговорът с шеф Юнер вървеше неусетно. Той сподели още от своя богат опит, как в Индонезия е приготвил суши с боб за държавна делегация и как е съчетал продуктите характерни за тези страни.

Също така менюто,което приготви в София се представя за пръв път и че ще продължи да го представя.

Общувайки с него човек разбира и усеща нещо специално, а именно любовта му към храната и как чрез нея той създава свътзаност между хора, култури и пространства.

И точно това те кара да осъзнаеш, че всъщност той е творец. Творец на усещания и споделеност.

Afiyet olsun !!!

автор: Кристина Тенева

снимки: Жаклин Златанова

‘For us, food means love between people’ – chef Üner Chulfaz

Since ancient times, food has been a means not only of survival but also of creating relationships.

A presentation of Turkish cuisine was held in Sofia as part of the initiative „Turkish Cuisine Week. „

His Excellency the Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Turkey, Mr. Mehmet Sait Uyanak, had specially invited Chef Mr. Üner Chulfaz to take care of the food.

Chef Üner and his team created a spectacular menu that managed to perfectly capture Turkey’s diversity when it comes to cuisine. The dishes presented proved once again that Turkey, besides being a preferred tourist destination, is also a favorite culinary one.

In culinary circles, Chef Üner is world-famous. He has traveled all over the world representing Turkish cuisine, participated in many culinary competitions and shows as a judge and consultant, but the most interesting thing is that he and his team are behind multiple Guinness World Records. 

It is no coincidence that he is the chairman of several Turkish organizations linked to and aiming to promote food, Turkish culture, and especially the creation of people-to-people relations.

The Novinata.bg team was part of the event and had the pleasure of tasting the delicious food and getting in touch with the amazing Chef Üner.

With great attention to detail, understanding, and a smile, he let us inside the kitchen and made us part of the food creation process. Under his guidance, his team cooked for 250 people with tremendous ease and without any stress or tension, all the while keeping the good spirits.

Throughout this process, Chef Üner took the time to answer a few of our questions:

Kristina Teneva: You have a very impressive career. What is the next level you want to reach?

Üner Chulfaz: I am actually at the final stage of my career, as I have headed five different organizations, I have travelled to 45 countries around the world. Before I came here, I was in Tatarstan. Now I am here. We have a team that is in London, another one that is in America. At the moment, we have 16 teams representing Turkish cuisine throughout the globe.

Kristina Teneva: What are your goals as president of these several organizations related to Turkish cuisine?

Üner Chulfaz: Our goal goes beyond presenting Turkish cuisine. What we strive to do is to create a cultural interaction between different countries, because the food, the drinks, the way people eat in the Balkans and Central Asia are very similar. What is important to us is that through food people can get to know each other and their respective cultures. 

Kristina Teneva: What is it like to have set a world record for making the world’s largest baklava?

Üner Chulfaz: We have seven different records that we’ve set, not just the baklava one. The record with the baklava is that we created 11,000 pieces. Our other record is in the “meze”category; we had 1,453 served. And our biggest record is with the so-called ‘Moist Cake’ – 3.5 kilometers. We also won the record for the largest çiğ meatball.

More important than the Guinness World Records is that food is a carrier of culture, and for us, food means love between people. Where there is war or conflict, we can never see communal eating or the sharing of food. In fact, this is the first time we are having a presentation in the “Turkish Cuisine Week” done this way, with food representing all seven culinary regions of Turkey being served on tables. Usually, these presentations happen in the form of cocktails and buffets. 

The other important thing is that all the ingredients we used to prepare the food were brought from Turkey, including the soft drinks. 

We rolled out the crusts for the baklava and made the çiğmeatballs on site, everything done with authentic products.

And to go back to the question from earlier – our goal. The logo that you see on our jackets represents a national cuisine movement. Our aim is to inspire other countries and regions around the world to start a similar movement for the preservation and exploration of their gastronomic heritage as well as the sharing of recipes and techniques with other cultures. 

Kristina Teneva: What do you prefer to prepare more: desserts, baked goods, or do you enjoy cooking in all its manifestations?

Üner Chulfaz: The leading thing for me is the health of each person and what their physical condition allows them to consume. Few can eat carbohydrates calmly. Others should emphasize fruits, vegetables, and healthier options for their meals. It is like when a lady chooses her foundation – she usually takes into consideration her skin type and what it reacts to. In both cases, it is important to listen to what your body tells you. 

Kristina Teneva: What is your favorite food?

Üner Chulfaz: I wouldn’t say I have favorite dishes, but I can say that I really like the ones prepared by my mother.

The conversation with chef Üner went smoothly and easily. He shared more of his extensive experience, how he prepared sushi with beans for a state delegation in Indonesia, and how he combined the products typical for these countries.

Surprisingly, the menu he prepared in Sofia was presented for the first time. He did assure us that he will continue to serve it in the future, though.

Communicating with him, one understands and feels something special, namely his love for food and how through it he creates a bond between people, cultures, and spaces.

And that is what makes you realize that he is an artist. A creator of sensations and emotions.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest