Общество

Chanel No. 5 и „Красная Москва“: легендарни парфюми със споделена история

Какво е общото между най-известния западен аромат и емблематичния съветски парфюм?

И двата имат корени в руската императорска история.

Във времената на Съветския съюз няма по-популярен парфюм от „Красная Москва“. Както всичко останало в комунистическата държава, включително обзавеждането, храната и дрехите, всички съветски жени ухаят еднакво.

„Красная Москва“ на фабрика „Новая заря“ и купувачка в московски парфюмериен магазинАлександър Краснов/TAСС; Василий Малишев/Sputnik

„Той изпълваше въздуха на всеки празничен повод в Съветския съюз – в Московската консерватория, в Болшой театър, на баловете и сватбите“, пише германският историк Карл Шльогел в книгата си „Ароматът на империята. Chanel No. 5 и „Красная Москва“.

По-късно Шльогел се сблъсква с този аромат и в Източна Германия. И накрая научава, че това е парфюм на име „Красная Москва“. Това е най-разпространеният парфюм в СССР и е символ на равенството между хората – няколко поколения съветски жени, ако изобщо могат да си позволят да ползват парфюм, използват именно него.

Руския нос на Коко Шанел

Дмитрий Павлович и Коко Шанел

Дмитрий Павлович и Коко ШанелСвободни източници

През 1920 г. Коко Шанел има любовна авантюра с руски княз от фамилията Романови – Дмитрий Павлович, който успява да оцелее в Болшевишката революция и напуска страната. Той е естет и хедонист (и в същото време участва в убийството на Распутин). Представя Коко на роденият в Русия френски парфюмерист Ернест Бо.

След успешната си кариера в Русия Бо създава най-известните аромати на императорския двор като Bouquet de Napoleon, сътворен през 1912 г. в чест на 100-годишнината от победата на Русия над Наполеон. Друг негов парфюм – Bouquet de Catherine, е създаден през 1913 г. по повод 300-годишния юбилей на династията Романови.

По-късно Бо служи в руската армия и се бие на северните фронтове в Първата световна война, но след Болшевишката революция напуска страната. Докато е в изгнание във Франция, срещата му с Коко ще се окаже съдбоносна, защото именно той създава Chanel No. 5.

Двама французи в Русия

Ернест Бо (1881-1961)

Ернест Бо (1881-1961)Getty Images

В Русия Бо работи за Alphonse Rallet & Co – парфюмерийната компания на руското императорско семейство. В същото време там работи и друг талантлив парфюмерист – Огюст Мишел. Но през 1913 г. той напуска, за да работи за конкурентна фирма – Brocards & Co.

Мишел създава парфюм за императрица Мария Фьодоровна, наречен Bouquet de l’impératrice („Букетът на императрицата). След Болшевишката революция семейството на Брокар напуска Русия, но той решава да остане.

С национализацията на всички частни и чуждестранни фирми в СССР, Brocards & Co се превръща в Завод за парфюми и сапуни №5, а по-късно, през 1922 г., получава ново име – „Новая заря“. Мишел става главен парфюмерист там, а през 1924 г. създава известния аромат „Красная Москва“.

Най-известните руски и френски парфюми са близнаци?

Мерлин Монро позира с Chanel No. 5

Мерлин Монро позира с Chanel No. 5Michael Ochs Archives/Getty Images

Историята на „Красная Москва“ не е 100% ясна, но според някои историци парфюмът е базиран на Bouquet de l’impératrice на Мишел. Chanel 5, обаче, може би възниква на базата на Bouquet de Catherine на Бо.

Феновете на Русия правят опит да свържат двамата французи, тъй като те са работили заедно в компанията на Rallet. Може и да са се учили на парфюмерийния занаят заедно и да са използвали същите принципи и компоненти. Дори има градска легенда, че Chanel No. 5 и „Красная Москва“ са подобни.

Въпреки че не е ясно дали създателите им са били свързани в миналото и дали са използвали подобни методи, те със сигурност са работили за компанията на Rallet. Но двата парфюма са различни. При проучването на композицията на двата аромата, Дария Донина открива няколко съвпадащи нотки: бергамот, иланг-иланг, жасмин, роза и ванилия.

Chanel No. 5 на изложение в Ню Йорк

Chanel No. 5 на изложение в Ню ЙоркAP

„Но това не означава, че те са клонинги: „Красная Москва“ има около 60 съставки, а при Chanel No. 5 броят им достига 50. Не е известна и концентрацията на всеки един от тях“. Да не говорим, че нотката „роза“ може да означава „от скъп аромат до комбинация от евтин фенилетилов алкохол, цитронерол и гераниол“.

Chanel No. 5 е флорално-алдехидов аромат, докато „“Красная Москва“ е шипро-флорален парфюм.

Различни парфюми и различни съдби

Огюст Мишел

Огюст МишелСвободни източници

„Chanel No.5 и „Красная Москва“ принадлежат на различни светове, но и двата парфюма са символ на излизането от Бел епок и навлизането в една революция на ароматите – въпреки че и двата дължат създаването си на годишнината на една династия, обречена на падение“, пише Шльогел.

„Бутилката на Chanel No. 5 има почетно място в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк, докато „Красная Москва“ е обект на желанията единствено на колекционери на винтидж предмети по битаците и в антикварните магазини в късния съветски период“, допълва той.

Парфюмът на Коко става разпознаваем световен феномен, а славата на „Красная Москва“ не успява да премине границите на СССР и страните от Източния блок. Chanel No. 5 все още се смята за класически парфюм, докато „Красная Москва“ губи своята популярност в края на съветската епоха, а в съвременна Русия той е напълно заместен от други парфюми, въпреки че все още се произвежда.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest