Център „Гамалея“ откри как да модернизира ваксината си срещу COVID-19 за два дни

Националният изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ разработи механизъм за актуализиране на ваксината срещу коронавирус, заяви в интервю за РИА „Новости“ директорът на учреждението Александър Гинцбург.

„Това е същата технология на основата на аденовирусни вектори, където по последователността шип-белтък, с изменения в първичната структура, буквално за ден се синтезира нова последователност, а на следващия ден се включва в използвания вектор и практически се получава генноинженерна конструкция, която позволява да се използва като ваксина“, обясни той.

Според Гинцбург сега се обсъжда въпросът дали е нужно в този случай да се проведат всички фази на изпитания като за нова ваксина. Той припомни, че в световната практика има примери, когато препарати се тестват на ограничена извадка до сто души.

„Ако той дава същия адекватен защитен ефект, но срещу нов щам, може веднага да се пусне в масово производство. Надявам се, че в близко време у нас ще се предприемат аналогични действия“, каза ученият.

През август 2020 г. министерството на здравеопазването регистрира „Спутник V“ – първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от „Гамалея“. Препаратът е създаден на изследваната платформа от човешки аденовирусни вектори. В момента се водят пострегистрационни изпитания.

В Русия са регистрирани и ваксините „ЭпиВакКорона“ на Център „Вектор“ към „Роспотребнадзор“ и „КовиВак“ на Център „Чумаков“ към Руската академия на науките.

В средата на декември във Великобритания откриха нова мутация на SARS-CoV-2, VUI-202012/01. После стана ясно, че тя се разпространява със 70% (според други оценки 56%) по-бързо от първоначалната. Министерството на здравеопазването на Южна Африка също така съобщи, че генетиците са идентифицирали в страната нова мутация, наречена 501.V2. От СЗО потвърдиха високата ѝ заразност. Нови варианти на SARS-CoV-2 са открити в Бразилия, както и в Индия и някои други страни.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest