Общество

Царска каша: похапнете си като цар с тази рецепта

Перлен ечемик или перловка се смята за перлата сред зърнените култури, защото притежава изключителни хранителни свойства.

Типично руската рецепта е лесен начин да приготвите тази здравословна зърнена култура.

Перленият ечемик, познат в Русия и като перловка, е любим на руснаците от всички сфери на живота. Той се появява в банкетното меню по време на коронацията на руския император Николай II; Петър Велики го е обичал приготвен с гъби, моркови и лук; и прима балерината Мая Плисецкая е дължала силата и красотата си на него. През времето ястието се е превърнало от привилегия за царя в гарантирано блюдо, което присъства във всяко кафене. По съветско време перловката е присъствала във всяка детска градина и заводски стол.

Не е изненада, че перленият ечемик е толкова популярен: той е отличен източник на фибри, който помага на тялото да се отърве от токсините. Консумацията на ечемик също помага за намаляването на риска от остеопороза, защото съдържа фосфор и мед, които са необходими за костите и цялостното здраве. Порция перлен ечемик съдържа и почти два пъти повече витамин С от един портокал. Перленият ечемик се препоръчва за хора с диабет, защото бета-глюканът във фибрите забавя абсорбцията на глюкоза.

Въведете тази здравословна храна в диетата си с помощта на традиционната руска рецепта.

Каша от перлен ечемик и гъби

Продукти (за четири порции):\t400 мл вода или зеленчуков бульон\t1 голяма глава лук\t30 г слънчогледово олио\t350 г гъби (печурките са идеални за целта)\t200 г перлен ечемик\tЧерен пипер, сол, пресни подправки – на вкус

Как се приготвя:

1. Измийте печурките и ги нарежете на тънко.

2. Обелете и нарежете лука, след това го запържете в тиган с капка олио.

3. Добавете гъбите и запържете с лука за около 10 минути.

4. Изплакнете перления ечемик, докато водата не се избистри. Добавете към гъбите. Разбъркайте с водата или бульона.

5. Изчакайте да заври, след това намалете котлона. Разбъркайте, докато не стане готово, като добавяте вода, ако е необходимо.

6. Добавете сол и пипер на вкус.

7. Поръсете с пресни подправки.

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest