Business Insider изброи предимствата на руския флот в сравнение с този на НАТО

Американското издание се впечатли от модернизирания руски флот.

Изданието Business Insider посвети статия на обновения Военноморски флот (ВМФ) на Русия. Авторът отбелязва, че след кризата от 1990-те години страната отчасти е успяла да възроди наследения от Съветския съюз мощен флот. Той е по-малък от своя предшественик, но е модернизиран. Сега в състава на ВМФ на Русия, по данни на Business Insider, има около 360 плавателни съда от всякакъв тип. Големите ракетни крайцери и есминци са заменени от по-малки бойни кораби като корвети и фрегати, пише „Российская газета“.

„Преимуществено те строят подводници и малки кораби“, каза за Business Insider Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания и бивш полковник от морската пехота. „Това са основно сили за брегова охрана, въпреки че те могат да доставят войска зад граница.“ Корветите от клас „Каракурт“ и „Стерегущий“ са предназначени за поддръжка на по-големи фрегати с управляеми ракети, такива от типа „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Григорович“. Много от тези кораби са по-малки по размер от своите аналози в НАТО, но новите технологии и въоръжение, особено крилатата ракета „Калибр“, им дават преимущество. В сравнение с американските Tomahawk, „Калибр“ могат да доставят бойни глави с маса 450 кг до цели на разстояние от 1500 до 2500 км. Ракетата неведнъж е доказала своята ефективност при пуск от кораби и подводници, особено срещу наземни цели в Сирия. Тя може да се използва и срещу морски цели.

Корабите от по-висок клас, наследени от СССР, също остават на ход и напомнят на света, че Русия все още е голяма военноморска сила.Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Но основната сила на ВМФ на Русия, както и на СССР, е скрита под водата. Сега подводният флот разполага с над 60 съда, включително 12 атомни подводници с балистични ракети и 9 атомни с крилати ракети. Русия не строи по-евтините малки подводници, основно заради важността на ядреното оръжие за руската отбранителна доктрина.

Подводният флот на бъдещето ще бъде основан на подводници тип „Борей“ и „Ясен“, които постепенно заменят своите предшественици. Построени след Студената война, те се считат за най-добрите подводници, които Русия някога е произвеждала, като по нищо не отстъпват на аналозите си от страните от НАТО.

Подводниците от тип „Борей“ имат шест торпедни апарата и са въоръжени с 16 нови балистични ракети РСМ-56 „Булава“. Всяка ракета носи от 6 до 10 ядрени бойни глави и може да прелети около 9000 км. Подводниците от клас „Ясен“ имат 10 торпедни апарата и 8 вертикални пускови установки, които могат да изстрелват крилати ракети „Калибр“ или противокорабни ракети П-800 „Оникс“.

Тези подводници вече доказаха, че за дълго време могат да изчезнат от радарите на НАТО. В момента ВМФ на Русия оборудва всички свои кораби с ракети „Калибр“ и планира да ги въоръжи с хиперзвукова ракета „Циркон“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest