БТР-82A спаси живота на бойци при взрив на мощна сухопътна мина в Сирия

БТР-82A продължават да служат на територията на Сирийската арабска република.

Тези бронетранспортьори активно се използват в руската военна полиция.

Наскоро едно от подразделенията участва в мироопазващи мисии. По време на патрула избухна експлозивно устройство, заложено от терористите отстрани на пътя. По информация на ООО „ВПК“ се предполага, че капацитетът му е бил около 50 кг в тротилов еквивалент. След мощна експлозия бронираната кола е леко повредена, а войниците вътре не са пострадали, пише „Российская газета“.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че всички военни служители и техника са се завърнали на мястото на дислокация.

В момента руските конструктори продължават да подобряват защитата на своите бронирани превозни средства. И така, на модернизирания БТР-82AT са инсталирани допълнителни отразителни екрани от бронирана стомана, които предпазват от куршуми от картечници с голям калибър, както и специални анти-кумулативни решетки, които намаляват ефективността на изстрелите на ръчни и картечни гранатомети.

В периода на подготовка за военните паради в чест на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война, „Военнопромишлената компания“ отбелязва, че в редица градове 30 до 50 процента от частите, участващи в празненствата, са бронирани машини от тяхното производство. Например в Москва версия на бронираните автомобили „Тигър-М“, гореспоменатият БТР-82A, както и перспективните колесни бойни машини на пехотата на средна унифицирана платформа „Бумеранг“, ще преминат през централния площад на страната.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest