Общество

БТР-80/82 се превърна в универсална бойна машина

Руските бронетранспортьори от семейство БТР-80/82 постоянно се модернизират.

Най-модерната версия е БТР-82AT, за първи път демонстриран на международния военно-технически форум „Армия-2019“.

За да може колесният боен автомобил успешно да издържи на различни средства за унищожение, като 12,7 мм едрокалибрени картечници, реактивни гранати или ръчни гранатомети и такива на триножник, той беше оборудван с комплект за допълнителна защита. Той е направен под формата на решетъчни анти-кумулативни и бронирани екрани, пише „Российская газета“.

Въпреки факта, че „осемдесет и втория“ е станал по-тежък с тон и половина, благодарение на дизеловия двигател с мощност 300 конски сили, той е запазил способността си да се движи по равен път със скорост до 80 км/ч. Бронетранспортьорът може да измине 700 км без зареждане. Капацитетът му е до 10 военнослужещи.

Друга новост е подобреният топловизионен мерник, който дава възможност за по-ефективно използване на съществуващото 30-мм автоматично оръжие и 7,62-мм картечница.

Както се съобщава в каталога на „Военнопромишлената компания“, в момента бронетранспортьорите БТР-80 и БТР-82 могат да се считат за истински универсални машини, на които е възможно монтирането на голямо разнообразие от оръжия. Включително бойното отделение с 82-мм минохвъргачка, противотанков комплекс „Корнет-Д“, зенитно-ракетен комплекс „Сосна“, както и модули с 12,7-мм и 14,5-мм картечници, 30-мм оръдия и противотанкови системи „Атака-Т“. Има поне 12 варианта.

На същата база (БТР-80/82) се създават също радиационно-химическа разузнавателна техника, комуникации, санитарна, евакуационна, командна, машина за управление на артилерийски огън и противодиверсионни машини за ракетни сили със стратегическо назначение.

Подобна универсалност на бронираните машини руско производство е тяхно несъмнено предимство. В света няма много образци, които биха могли да се сравнят с тях по този показател.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest