Бременните и кърмещите жени трябва да пият до 4 чаши вода повече от дневната норма

Правилната хидратация играе съществена роля по време на бременността за осигуряване на оптимално здраве в процеса на физиологичните промени, които настъпват в организма на жената през този толкова важен за нея и бебето ѝ период. Водата е необходима за образуването на околоплодната течност, която обгръща бебето; тя подпомага увеличаването на обема на кръвната плазма и произвежда кърмата. А в ранните етапи на бременността, когато много бъдещи майки имат проблем с повръщането, повишеният прием на вода компенсира по най-добрия начин усилената загуба на течности. При бременните нуждите от вода са с 300 мл на ден по-високи, което се равнява на около 1-2 чаши вода допълнително спрямо общоприетото дневно количество от 2 литра. За жените, които кърмят, нуждите от вода са със 700 мл на ден по-високи от нормата. За кърмачката на практика това се равнява на около 3-4 чаши вода допълнително на ден. Такива са препоръките на здравните власти и медицинските специалисти във Великобритания, цитирани от Националната асоциация на водите от естествени източници със седалище в Лондон. 

На водата често гледаме като на „забравеното хранително вещество“, а всъщност тя съставлява около две трети от телесното ни тегло, като изискванията за прием на незаменимата течност се увеличават допълнително по време на бременността. За жените е препоръчително да си създадат здравословни навици за хидратация още преди да забременеят в подготовка за мащабните физиологични промени в организма, които предстоят. В детеродна възраст те трябва да си набавят 2 литра течности на ден, в идеалния случай 70–80% (1,4 до 1,6 литра) от напитки и 20–30% от храни с високо съдържание на течности като супи, яхнии или плодове като пъпеш и диня.

Бременността много често води до значително наддаване на тегло, средно с около 12 кг. Един от основните фактори за това е телесната вода, която при здрави бременни жени се увеличава с около 6 до 8 литра. Освен това е изчислено, че водното съдържание на плода е около 75 до 90%, а количеството на околоплодните течности достига от 0,5 до 1,2 л.

Pin It on Pinterest