Бойните роботи „Уран-9“ и „Нерехта“ за първи път показаха възможностите си в ученията „Запад-2021“

На съвместните стратегически учения „Запад-2021“ за първи път използваха ударните роботи „Уран-9“ и „Нерехта“.

Както съобщиха от министерството на отбраната на Русия, те са включени в бойните редици на общовойсковите подразделения.

Роботите за разузнаване и огнева поддръжка „Уран-9“ и „Нерехта“ за първи път се включиха в хода на практически действия на войските от основния етап на ученията на полигона „Мулино“. Комплексите „Уран-9“ водиха бойни действия в бойните редици на отбранителни подразделения. Те унищожиха жива сила и бронетехника на условен противник на разстояние от 3000 до 5000 метра. Стрелбата се извърши и от ракетните комплекси „Атака“, реактивни пехотни огнемети, както и от 30-мм оръдия и картечници, пише „Российская газета“.

От министерството на отбраната отбелязаха, че бойният робот за разузнаване и огнева поддръжка „Нерехта“ с боен модул с 12,7-мм картечница „Корд“ и 30-мм гранатомет АГ-30М е задействан в предните отбранителни подразделения. Бойният робот „Нерехта“ е предназначен за разузнаване, коректировка на огъня, както и бърза доставка на боеприпаси и снаряжение. Роботът, в зависимост от инсталирания модул, може да изпълнява различни задачи.

От военното ведомство разказаха, че за проправяне на коридори в минни заграждания са използвани и роботехническите комплекси „Уран-6“.

Действията на роботите бяха обезпечени от лазерния комплекс „Кариер“, чиито възможности позволяват откриване и потискане на оптически средства за разузнаване и наблюдение на танкове, друга бронирана техника и вражеско стрелково оръжие.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest