Бойният модул „Охотник“ получи нов вариант на картечница „Корд“

НПО „Електромашина“ (част от състава на „Уралвагонзавод“ на държавната корпорация „Ростех“) успешно завърши изпитанията на дистанционно управляемия боен модул „Охотник“ за бронеавтомобили „Тайфун-К“ с нова версия на картечницата 6П49.

Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на „Уралвагонзавод“ (УВЗ).

„Новата картечница, създадена от ОАД „Дегтярев“ (част от холдинга „Високоточни комплекси“ на държавната корпорация „Ростех“), позволява значително подобряване на характеристиките на бойния модул, повишаване на конкурентоспособността на нашия продукт и нареждането му до световните лидери. Усъвършенстването на модула е извършено от предприятието по собствена инициатива“, цитираха от пресслужбата думите на заместник главния конструктор по системите за управление на НПО „Електромашина“ Сергей Абрамов.

Според него предприятието-производител на картечниците през ноември 2020 г. е получило означението О1 (старт на серийно производство) за своята разработка. „В близко бъдеще ще доставим партида бойни модули „Охотник“ за автомобили „Тайфун-K“ с новата картечница. В тази комплектация модулът ще бъде интегриран за ВМФ и друга специална техника“, добави той.

Както съобщиха от „Уралвагонзавод“, наскоро модулът „Охотник“ е преминал полигонни изпитания в Нижни Тагил. „При използването на новата картечница се очакваше повишаване на кучността и точността, което се потвърди при стрелба по мишени по време на изпитания. Ефективността на поразяване на ‘Охотник’ нарасна с 20-30%“, отбелязват от концерна.

„Електромашина“ е разработила и модификация на модула „Охотник“ за оборудване на военноморска техника. В тази конфигурация устройството носи обозначението „Нарвал“, отбелязват от УВЗ.

„Охотник“

„Охотник“ („Нарвал“) е един от най-съвременните дистанционно управляеми бойни модули, разработени в Русия. Основното му въоръжение е стабилизирано в две равнини, което прави възможно поразяването на цели в движение на разстояние повече от 1000 метра. Неговите датчици включват телевизионна камера с обхват на разпознаване на целите до 5000 м, топловизионен прибор с обхват на разпознаване на целите до 2500 м и лазерен далекомер.

За първи път „Охотник“ беше представен на форума „Армия-2018“, след което получи няколко модификации за различни видове бойни машини. Версията на бойния модул на автомобила „Тайфун-К“, произведен от АД „Ремдизел“, беше демонстрирана за първи път на военния парад в Москва през 2020 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest