Общество

Борш от Южна Русия с боб и сушени сливи

Понякога дори най-класическите ястия се променят под влиянието на местния климат и регионалните кулинарни традиции.

Как се готви борш в Кубан, един от най-южните райони в Русия?

Разбира се, боршът е любимо ястие в Русия и има различни вариации в различните региони. В Москва боршът е ярко червен заради изобилието от цвекло, докато на юг той е в по-топъл, оранжев нюанс поради факта, че една от основните съставки са доматите.

В Кубан боршът се появява през XVIII в. с пристигането на казаците, които готвят основно украинска версия на това ястие. С времето рецептата за кубански борш преминава през различни промени. Например, цвеклото, което използват в Кубан, е по-светло, така че цветът на борша не е толкова наситен.

Южните региони са богати на зеленчуци като домати и чушки – сладки и люти. Затова в кубанския борш по-често се използват чушки и пресни домати, отколкото доматен концентрат.

Близостта до Кавказкия регион също е оставила своя отпечатък. Бобът и сините сливи се широко застъпени в местната кухня. В този вид борш бобът замества или допълва картофите. Сливите пък придават допълнителна сладост.

С боба и сините сливи боршът става богат и хранителен и е подходящ за вегани или хора, които постят. Трябва да отбележим, обаче, че често боршът се вари в месен бульон. А има ли кавказко ястие без люто? Кубанският борш е особено пикантен заради т.нар. „аджика“ – лют сос от червени чушки.

Кубанският борш е люто, ароматно ястие, което е хранително и пълно с полезни за здравето минерали и витамини. Местните в Кубан го готвят всеки ден и на празници.

Продукти за 6 порции (тенджера с обем 3 л):

Юлия Мулино

  • Боб – 1 чаша
  • Зеле – половин средна зелка
  • Цвекло (с бели ивици, ако предпочитате) – 2 средни или 5 малки глави
  • Моркови – 1 бр.
  • Лук – 1 глава
  • Сладка червена чушка – 1 бр.
  • Телешко с кост – 300 г или повече
  • Свинско (ребра) – 600 г (по избор)
  • Сушени сини сливи – 60 г
  • Домати – 3 бр.
  • Доматено пюре – 1 с.л.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Люта чушка – 1 бр. (по избор)
  • Дафинов лист – 2 бр.
  • Копър (по избор) – 1 връзка
  • Сол и черен пипер – на вкус
  • Растително масло (слънчогледово, рафинирано) – за запръжка

Приготвяне:

Накиснете боба според инструкциите на опаковката. Аз го накиснах за 8 часа. Ако искате по-лек борш, ползвайте бял боб.

Юлия Мулино

Изсипете накиснатия боб и го сложете в студена вода заедно с телешкото. Добавете дафиновия лист, сол, пипер и варете 120-180 минути (в зависимост от размера на месото и вида боб). Костният мозък на кокала трябва да се свари добре и месото трябва да е крехко. За бульона сготвих и свински ребра, но после реших, че боршът вече е достатъчно гъст и реших да не ги ползвам. Ако искате да обогатите ястието, добавете свинското 60-100 минути след телешкото и го варете поне един час.

Юлия Мулино

Докато боршът се готви, можете да приготвите останалите продукти. Нарежете морковите, лука и червената чушка. Посолете ги и ги изпържете в олио, докато омекнат. Оставете настрани в отделна купа и използвайте същия тиган, за да запържите телешкото.

Юлия Мулино

Използвах цвекло на бели ивици от моята собствена градина. Ако не намерите, можете да използвате обикновено червено цвекло. Обелете и нарежете цвеклото и го запържете в олио. Добавете настърганите пресни домати, доматеното пюре и малко от бульона (ако сместа лепне). На този етап можете да добавите и аджиката, паста от люти чушки или просто ситно нарязана люта чушка. Аз не сложих, защото в семейството ми не ядат люто. Когато цвеклото омекне, изключете котлона.

Юлия Мулино

Нарежете зелето на ситно. Прибавете го към бульона, когато той е почти готов. След 10 минути добавете морковите и телешкото и оставете да ври още 5 минути.

Юлия Мулино

Последната стъпка е да се добавят нарязаните сушени сливи и счукан чесън. Аз сложих и копър и още едно свеж дафинов лист. Гответе на ниска температура още 5-7 минути и изключете котлона. Супата трябва да престои поне един ден, преди да бъде сервирана.

Юлия Мулино

Сервирайте кубанския борш със сметана и подправки, зелен лук и люти чушки. Можете да сервирате и парче мек бял хляб, намазан със свинска мас.

Юлия Мулино

Насладете се на тази разкошна южна класика!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest