Благодарствено слово на Кристалина Георгиева на церемонията на SIPA

БЛАГОДАРСТВЕНИ ДУМИ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ДИРЕКТОР НА МВФ на церемонията по връчването на Наградата за глобално лидерство на SIPA, 11 май 18:30 ч., Източно време (САЩ)

Училището по международни и обществени въпроси (SIPA) на Колумбийския университет е най-голямото училище за публични политики в света. Неговата мисия е да служи на „глобалния обществен интерес, като обучава студентите си да служат и ръководят, и създава и споделя нови знания за критичните предизвикателства в областта на обществената политика, пред които е изправена световната общност“.

Благодаря Ви, Боб, за чудесното представяне! През годините, в които работихме заедно, включително по време на световната финансова криза, Вие ме научихте на нещо изключително важно: при криза трябва да се действа бързо, а подкрепата да се насочи към най-уязвимите. Сега, когато съм начело на МВФ по време на най-тежката криза след Втората световна война, прилагам този ценен урок на практика и Ви благодаря за него и за приятелството Ви.

Благодаря искрено и на Дийн Яноу и Училището по международни и обществени въпроси за тази голяма чест.

Както споменахте, израснах в комунистическа страна. В младостта си бях убедена, че всички сме равни, но разбира се скоро разбрах, че някои са по-равни от други. И това прозрение ме беляза дълбоко, защото означава огромен неизползван талант и недобре работещи икономики, които в крайна сметка водят до техния колапс.

Оттогава до днес станах свидетел на много промени към по-добро както в България, така и по света. Затова съм дълбоко убедена, че всички можем да преодолеем препятствията, пред които сме изправени, без да забравяме, че на общественото благо служим най-добре, когато сме различни, но имаме равни възможности да разгърнем пълния си потенциал.

Днес, когато се опитваме да преодолеем тази криза без исторически аналог, сме изправени и пред рисковете от дълбоки белези — от загуби в сферата на образователни постижения до задълбочаващо се разминаване в икономическото благосъстояние в рамките на и между отделните страни. Възстановяването с формата на буквата „К“ може да доведе до свят със същата тази форма на имащи и нямащи.

Освен ако не предотвратим това.

Аз съм оптимист: Вярвам, че тази криза ни кара да се отнасяме по-трезво към важните неща в живота и да осъзнаваме по-добре нашата взаимозависимост и зависимостта ни от природата. Можем не само да предотвратим щетите в дългосрочен план — можем да изградим един по-зелен, по-интелигентен и по-приобщаващ постпандемичен свят.

Както казва Мелинда Гейтс: „Оптимизмът не е пасивно очакване, че нещата ще се подобрят. Той е убеждението, че можем да подобрим нещата.”

Приемайки тази награда, обещавам да дам своя принос за това.

Благодаря ви!

Pin It on Pinterest