Бизнесменът Евгений Лебедев получи титлата барон от Елизабет II

Синът на руския бизнесмен Александър Лебедев – Евгений Лебедев, получи от кралица Елизабет II титлата барон Хемптънски и Сибирски, ставайки пожизнен пер, който има право да заседава в Камарата на лордовете на британския парламент, съобщи правителственият вестник The London Gazette.

Собственикът на компания Lebedev Holdings, който издава британските вестници The Independent и Evening Standard, беше препоръчан за пер от сегашния премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън. Той ще стане член на Камарата на лордовете, тоест няма да представлява конкретно нито една политическа сила, предаде ТАСС.

Както по-рано съобщаваха британските медии, съгласно действащите правила титлите на перовете трябва да съдържат и указание за населено място – почти винаги в рамките на Обединеното кралство. В случаите, когато включеният в титлата топоним не е британски, се изисква съгласие за използването му от властите на чуждата държава.

До 2015 г. Александър Лебедев, бащата на Евгений, беше в списъка на Forbes за най-богатите хора в Русия. През 2009 г. Александър Лебедев купи Evening Standard, а година по-късно – The Independent. По това време и двата бяха нерентабилни. За първия Лебедев плати 8,3 млн. паунда (около 9 млн. евро), а за The Independent символичния един паунд. Така Лебедев-старши стана първият руски собственик на британски вестник.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest