Общество

Било ли е студено през зимата в танка Т-34?

По време на война армията е или в денонощни битки, или в готовност.

Това важи и за танкистите, които понякога остават в танковете по няколко дни и във всякакво време – независимо дали навън е горещо или студено.

Имали ли са отопление танковете? Как танкистите оцелявали в руския студ? Попитахме военно лице, което ни разказа подробно.

Съвременните танкове наистина имат малка пещ, така че са доста топли в студа. В Т-34 обаче това изобщо не е така. Тогава никой не се е питал дали вътре е студено. Много по-важен въпрос е доколко ефикасен е танкът в бой, пише zen.yandex.ru.

Следователно печка не е имало. Както отбелязват самите войници, танкът бил като фризер. Ставало още по-зле поради металната му конструкция, металът замръзвал още повече и обгръщал войниците в леден „плен“.Getty Images

Разбира се, определено количество топлина се генерирало от двигателя, а отработените газове от самите изстрели също осигурявали топлина.

Но въпреки това в един момент е изобретена поне някаква отоплителна система. През нощта танкът спирал на отдалечено място, там изкопавали ров, в него се поставяла печка и танкът се изкачвал отгоре, като бил покриван с брезент.ИТАР-ТАСС

Това помагало да се прекара нощта комфортно, но не всички танкове имали такава печка.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest