Общество

Бил ли е луд великият княз Николай Константинович Романов?

Семейство Романови държи скелет в гардероба.

Този „скелет“ обаче е жив и своенравен – това е великият княз Николай Константинович, който постоянно застрашава репутацията на царстващото семейство – затова и бива обявен за луд и изпратен в Ташкент. Защо братовчедът на Александър III има такава съдба?

През януари 2019 г. в Ташкент е открито истинско кралско съкровище: монети, посуда и бижута на стойност над милион долара. Това всъщност е съкровището на Николай Константинович (1850-1918), внук на император Николай I, което не е намерено през съветските години. Представителят на кралското семейство, изпратен в Ташкент, не харчи семейните пари там – напротив, той печели свои собствени, което не е характерно занимание за велики князе. Самият той обаче е един от най-необикновените представители на семейство Романови в историята.

Ташкентски Романов

Двореца на великия княз в Ташкент

Двореца на великия княз в ТашкентPublic domain

В Ташкент той се помни с добро. Князът живее там до смъртта си и успява да направи много неща за града. На първо място създава водоснабдяване в града. Освен това той дава пари за изграждането на драматичен театър (който не е запазен) и кино „Хива“ (запазено), учредява стипендии за узбекски студенти, които нямат достатъчно средства за постъпване в руски университети. Той също така е и отличен предприемач: открива фотографски работилници, билярдни зали, подобрява продажбите на квас, обработката на ориз, фабриките за сапун и особенно тези за памук, които използват пълен производствен цикъл. Постъпленията от тези и други продукции князът използва, за да задоволи интересите си – за щастие на населението на Ташкент, те са рационални.Двореца на великия княз в Ташкент (съвременен вид)

Двореца на великия княз в Ташкент (съвременен вид)Legion Media

Николай Константинович, почетен член на Императорското руско географско дружество, е изключително добре запознат със земеделието и неговите нужди. Най-известният му проект е напояването на Гладната степ – солената пустиня край Ташкент. Със собствените си пари князът плаща за изграждането на 100-километровия Романовски канал за напояване, благодарение на който започва земеделското развитие на Гладната степ, продължаващо и при болшевиките. Завещанието на великия княз също оставя половината от богатство му за обществените нужди на Ташкент.Общ вид на напоителното съоражение на Романовския канал в Гладната степ

Общ вид на напоителното съоражение на Романовския канал в Гладната степPublic domain

Самият княз нарича своя канал Искандер-арик, защото сам се нарича „Искандер“, а от 1899 г. по указ на тогавашния император Николай II съпругата на княза и всички негови потомци започват да се наричат ​​князе Искандер. Никой от тях обаче не е приет в кръга на царското семейство – Николай Константинович, Никола, както го наричат вкъщи в младостта му, остава завинаги отхвърлен сред Романови. Когато през 1881 г. император Александър II е убит, Никола пише на своя братовчед, следващия император Александър III, с молба да му бъде позволено да отиде в Петербург и „да се помоля за прахта на монарха, когото обожавам“. „Не Сте достоен да се поклоните пред прахта на баща ми, когото излъгахте така жестоко. Не забравяйте, че опозорихте всички нас. Докато аз съм жив, няма да видите Петербург“, отговаря царят на братовчед си. Защо е така?

Великият княз и танцьорката

Фани Лир, около 1880 година

Фани Лир, около 1880 годинаPublic domain

В младостта си Николай Константинович се прославя в семейния кръг като първия член от Романови, завършил висше учебно заведение – Академията на Генералния щаб и, дори със сребърен медал. Блестящ офицер, командир на конен ескадрон, около 1871 г. на бал се среща с Хариет Блекфорд (1848-1886). Американската 23-годишна танцьорка вече е омъжена, отглежда дете и се нарича Фани Лир. Никола се влюбва в нея и започва да устройва богати пиршества за своята възлюбена, за които в Санкт Петербург веднага започва да се шушука на всеки ъгъл.Великият княз Николай Константинович

Великият княз Николай КонстантиновичPublic domain

С постъпката си Никола нарушава редица принципи на княжеската етика – по стандартите на императорското семейство, Фани се счита за обикновена проститутка. Откритото, публично общуване с такива жени и светската поява с тях са неприемливи за великия княз. За да прекъсне тази връзка, Константин Николаевич, бащата на Никола и роден брат на император Александър II, изпраща Никола като част от състава на експедиционния корпус на поход в Централна Азия, в Хива – в същите места, където по-късно князът ще бъде заточен.

Николай Константинович показва изключителна храброст и получава бойния орден на Св. Владимир от 3-та степен, след което се завръща от похода и даже още по-често започва да се вижда с Фани Лир. Тримата с нея и безгрижния му приятел корнет Николай Савин заминават за Европа и след завръщането си князът наема цяла къща за Фани в Санкт Петербург. Великите князе и княгини имат свои собствени доходи – при тяхното раждане родителите им традиционно инвестират определена сума в ценни книжа, лихвите от които попълват личния капитал на кралското потомство, а освен това им се дават значителни суми за собствени разходи. Всичко това обаче не е достатъчно за живот по вкуса на Николай и неговата приятелка. Затова князът решава да наруши още няколко вековни княжески принципа – той извършва престъпление, съчетано със светотатство.

Психиатрично решение 

Великата Княгиня Александра Йосифовна

Великата Княгиня Александра ЙосифовнаCharles Bergamasco

Майката на Никола, великата княгиня Александра Йосифовна, е известна с ярката си красота и веселия си нрав. Тя организира очарователни музикални вечери, на които изпълнява своя собствена музика, основно маршове; Йохан Щраус дори ѝ посвещава валс и кадрил. За най-ексцентрична страна от нейното поведение се смята любовта ѝ към спиритуалистическите сеанси. Както пише нейната придворна дама Анна Тютчева, Александра Йосифовна „повтаряше магнетичните си експерименти толкова много и толкова често, че в крайна сметка тя направи спонтанен аборт и почти загуби ума си.“

Това се случва по-късно; а в младостта си Александра е любимка на Константин, вторият син на Николай I. Самият Николай, любител на музиката и ценител на женската красота, ѝ се възхищава и ѝ подарява икона на Богородица, която е семейна светиня и се съхранява в сейф с диаманти.

Както показва следствието, 3 от тези диаманта са взети от Николай Константинович в априлска нощ през 1874 г., след което той изпраща своя адютант да ги занесе в заложна къща. Делото се утежнява и от факта, че при първия разпит Никола се кълне в Библията, че е невинен, а също така постоянно се намира в изненадващо добро настроение.

„Никакво разкаяние, никакво осъзнаване; единствено когато отричането вече бе невъзможно, та даже и тогава трябваше да се вадят думите му с ченгел. Жестокост и нито една сълза. Призовавахме всичко свято останало у него, за да бъде облекчена съдбата, която го очакваше, чрез искрено покаяние! Нищо не помогна!“, пише в дневника си бащата на Никола – Константин Николаевич.

Историята бързо получава широка публичност в Санкт Петербург, което налага необходимостта по някакъв начин да се обясни поведението на великия княз. Намерено е удачно решение – да се обяви за луд, и по-точно за клептоман. Решението е, така да се каже, под ръка – всички отдавна смятат майката на великия княз Александра Йосифовна за побъркала се заради спиритуализма си. Свикана е медицинска консултация под ръководството на големия руски психиатър Иван Балински, който преглежда Николай и разговаря с него.Александър II и жена му Мария Александровна

Александър II и жена му Мария АлександровнаSergey Levitsky

Както отбелязва професор Игор Зимин, временната диагноза от 12 август 1874 г. гласи: „Ние […] не откриваме признаци на клептомания у Негово Височество, но […] пациентът е развил ясна наследствена форма на безумие“. Всъщност на Николай Константинович никога не е поставяна конкретна диагноза: „болезнено психическо разстройство“ и „анемия и нервно разстройство“ са много повърхностни формулировки.

Решението е взето от самия Александър II. На 11 декември е издадено официално постановление, в което се казва, че великият княз Николай Константинович „страда от психическо разстройство“. Той е официално поставен под опеката на баща си, но в действителност е поставен под отговорността на министъра на вътрешните работи. Забранено е името му да се споменава в официални документи, а наследството му е прехвърлено на по-малките му братя. Всички негови звания и отличия са смъкнати и е зачеркнат от списъците на своя полк.

Великият 24-годишен княз е завинаги прогонен от Санкт Петербург, но той запазва титлата си и продължава да бъде вписван до 1917 г. в списъците на императорското семейство. Освен това той получава годишно по 12 000 рубли за издръжка. По сравнение с неговите средства това е капка в морето. Към края на живота си годишният му доход е 1,4 млн. рубли – всички негови бизнес предприятия са много печеливши. Тоест, той е вменяем?

Луд ли е великият княз Николай Константинович? 

Великият княз Николай Константинович

Великият княз Николай КонстантиновичPublic domain

Професор Игор Зимин за книгата си „Лекарите в двора на негово императорско величество“ се възползва от съветите на съвременните психиатри. Според психиатъра и доктор на медицинските науки Нина Ванчакова, великият княз може да страда от маниакално-депресивен синдром. В живота му освен кражбата на диаманти, която той не успява да обясни на никого, има още много импулсивни действия.

След като го обявяват за луд, великият княз живее на 10 различни места: Самара, Крим, Владимирская губерния, Уман (близо до Киев), близо до Виница в Подолската губерния, след това и Оренбург. Той остава почетен член на Императорското географско дружество и пише научни трудове за Централна Азия, които отдавна планира да разработи, още по време на похода в Хива. През 1878 г. в Оренбург се жени за благородницата Надежда Драйер. През 1880 г. е отправен по-близо до Санкт Петербург, в Саблино – изглежда баща му Константин Николаевич почти е убедил брат си Александър да прости на своя племенник.

Психиатри отново започват да го посещават. През март 1881 г. обаче царят е убит и Александър III няма никакво намерение да прощава на братовчед си по молба на чичо си. Той даже му отказва да присъства на погребението, а в отговор на това Николай Константинович отказва да му се закълне във вярност.

Този скандал е даже по-голям, отколкото кражбата на диаманти – политическата опозиция може да създаде около Никола аурата на мъченик и дисидент. Следователно той отново е провъзгласен за луд.Великият княз Николай Константинович

Великият княз Николай КонстантиновичPublic domain

Първо, Николай е заключен в крепост по причини от политически характер. След това е решено той да бъде изпратен в някой голям град, където неговите трикове да могат лесно да се обяснят с безумие. Никола е изпратен в Ташкент – Надежда Драйер го последва там. Въпреки че бракът им, за който научават в Санкт Петербург, е официално прекратен от Светия Синод, това не спира двойката.

Николай Константинович живее в Ташкент до смъртта си през 1918 година. Какви други трикове устройва този човек, който се занимава с напояване на степите, бивш крадец, който започва десетки успешни бизнеса? Според мемоарите на премиера Сергей Вите, „в региона той е считан за умен, интелигентен и сравнително простичък човек“. Той обаче не позволява на началството да се отегчи: например, той отива при някакъв нихилист в изгнание и му предлага да направят таен политически съюз срещу правителството.

През 1895 г. се жени за казашката дъщеря Дария Часовитина, с която има 3 деца. Едва след смъртта на Александър III, когато отношенията на Никола с двора започват да се подобряват, той среща Валерия Хмелницка, 15-годишна благородница, ученичка, с която започва да живее, и за която се опитва да се ожени. Всичко това се случва докато неговата съпруга Надежда Искандер е жива. Той отново е прегледан и признат за ненормален. За да разделят княза и Валерия, той е преместен в Твер, а след това в Прибалтика. Когато Хмелницка изчезва (омъжва се), великият княз е върнат в Ташкент. Изключително импулсивното му отношение към жените  става легенда в Ташкент – великият княз цинично твърди, че разликата е само в цената.

Когато започва революцията от 1917 г., Николай Константинович все още е жив. Той издига червено знаме над резиденцията си и изпраща поздравителна телеграма до новия премиер-министър Александър Керенски, негов стар приятел. „Княз Искандер“ умира на 14 януари 1918 г. от пневмония.

Семейни „ценности“

Александър III, император на Русия

Александър III, император на РусияSergey Levitsky

Защо Александър III не иска да прости на братовчед си и даже собствените му братя – великите князе Константин и Дмитрий, са против неговото реабилитиране? Факт е, че Николай Константинович повтаря глупавата постъпка на баща си „Чичо Коко“ – той, без да се крие, изневерява на жена си Александра Йосифовна с танцьорката Анна Кузнецова; той дори не пази това в тайна пред жена си.

Въпреки че император Александър III милостиво съхранява правото на лично благородство и предаването на бащиното презиме за децата на Константин Николаевич (но не и техните фамилни имена – те се наричат Князеви), той мрази чичо си, тъй като собственият му баща Александър II също така цинично изневерява на майка му, княгиня Дългорукова.

Александър открито заселва любовницата си в Зимния дворец, а след смъртта на съпругата си през 1880 г., без дори да изчака година на траур, той се жени за нея. Децата на императора така и не заздравяват отношенията със своя баща след този случай.Великият княз Константин Николаевич и семейството му

Великият княз Константин Николаевич и семейството муPublic domain

Управляващото семейство на Руската империя през втората половина на XIX век живее заобиколено от скандали и взаимна ненавист; Николай Константинович, който не изпитва никакви угризения за кражбата, е признат от тези хора за безумен, а нещастната му майка, която ражда 6 деца в законен брак, е считана за глуповата спиритуалистка.

Три години преди смъртта му Константин Николаевич получава удар. Той получава пареза на дясната страна и се появяват проблеми с речта. Въпреки, меко казано, непростите отношения между тях, съпругата му се грижи за него до самата му смърт. На Николай Константинович е строго забранено да отиде и да се сбогува с баща си.

автор: ГЕОРГИЙ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest