Бездомно куче спаси 10-годишно момиченце в снежна буря на Сахалин

Сахалин се възстановява след силния циклон, който го връхлетя на 12, 13 и 14 януари.

Циклонът скова цяла Сахалинска област – в региона отмениха полетите, затвориха пътищата, пуснаха хората от работа, а децата преминаха към дистанционно обучение, пише yandex.ru.

На този фон, докато възрастните се страхували да излязат от домовете си, бе организирано търсенето на 10-годишната Вика Зарубина от Углегорск (град на около 300 км от Южно-Сахалинск). Момичето изчезнало на обяд на 13 януари – пикът на циклона, когато бурята нанесела най-силния си удар.

Момичето не се прибрало навреме от училище, а батерията на телефона ѝ паднала. Майка ѝ се обадила в полицията, като за час било организирано издирване с доброволци. Бурята навън била толкова силна, че можела да събори възрастен човек.

Чудото се случило в 7:30 сутринта на 14 януари. Доброволците, издирвателният екип и полицията продължили да разпитват жители на района. И изведнъж един от тях си спомнил: видял момиченце, което си играело близо до къщичка с куче (кучето е бездомно, а къщичката му е построена от доброжелатели в двора на жилищна сграда, като местните го хранят).

Показали им мястото. Оказало се, че е между училището и дома на семейството – на около километър и половина. Всички се втурнали в указаната посока и там видели детето, прегърнало кучето. Мястото не било много затрупано със сняг – имало проходен път, който постоянно се почиства и утъпква.

„Фактът, че момиченцето оживя при такова време е наистина чудо!“, разказва доброволецът Анатолий Иванов, един от свидетелите на чудотворното спасяване (името му е променено по негова молба). „Търсихме я цяла нощ, въобще нищо не виждахме, ръцете ни измръзваха ужасно в ръкавиците, трудно изпъвахме пръстите си, въпреки че беше само -5.“

„Всичко е комбинация от щастливи обстоятелства – любовта ѝ към животните (според нейните родители) и кучето, което е познавала и я е пуснало – очевидно често си е играла с него“, разказва той.

Вика е заведена в болница, но не била нужна медицинска помощ – момиченцето било съвсем здраво. А спасителите разказват, че ловците или туристите могат да оцелеят няколко дни дори сред преспи в гората, ако кучето им е с тях, защото се топлят.

А какво се случва с кучето-спасител? От момента, в който историята се разпространила, различни хора му носят всякакви лакомства, а в къщичката му е направен и топъл под – с благодарност към най-добрия приятел на човека!

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest