Общество

Бешбармак от Башкирия: лапайте с ръце!

Бешбармак е ястие, в което късове агнешко месо, задушени в бульон, се смесват с тестени блатове и лук.

То е популярно в кухнята на тюркските народи. В Русия тази вкусна яхния често се приготвя в Република Башкирия.

Гостоприемството е национална черта на башкирския народ. Според местния етикет гостите трябва да се посрещат и да се гостят богато, дори да са непознати. Често домакинята им приготвя бешбармак.

В превод от тюркски бешбарбак означава „пет пръста“ и вероятно идва от факта, че номадите не използват прибори за хранене, когато ядат бешбармак. Руският пътешественик Иван Лепехин пише през 1770 г., че башкирският бешбармак е направен от нарязани на ситно парченца телешко, агнешко или конско месо и салма (тестени блатове). Според него „бешбармак е най-добрата башкирска храна“.

Башкирите все още спазват определени правила при приготвянето и сервирането на това празнично ястие. Те вземат хубаво парче тлъсто месо – агнешко или конско с кост, и го варят на слаб огън за 2-2,5 часа. Когато е готово, месото се охлажда и се реже на малки парченца.

Блатовете за бешбармак се правят от тесто с яйца, което се реже на малки квадратчета или правоъгълници. След това те се варят в месния бульон и се овкусяват с масло или мазнина от бульона. Бешбармак се яде с ръце, а бульонът се пие от купи с „шурпа“ – хранителен месен бульон. По традиция най-хубавите парчета месо се дават или на гостите, или на най-почитания гост.

Башкирският бешбармак е просто ястие, което можете да приготвите у дома, но процесът отнема около 3 часа.

Продукти за 4 порции:

Олга Бровкина

  • Агнешко – 800 г
  • Лук – 3 глави (400 г)
  • Моркови – 1 бр. (100 г)
  • Сол – 1 с.л.
  • Вода или бульон – 2 л
  • Чушка – по избор
  • Черен пипер на вкус
  • Дафинов лист – 3 листа

За тестото:

  • Яйце – 1 бр.
  • Брашно – 400 г
  • Сол – 1 ч.л.
  • Вода – 200 мл

Начин на приготвяне:

Първо, да приготвим месото. Нарежете го на малки парченца, като оставите костта с малко месо по нея, за да може бульонът да стане богат.

Олга Бровкина

Сложете месото, 1 глава лук и морков в тенджера. Налейте 2 литра вода, добавете сол, дафинов лист и пипер на вкус и го кипнете. Махайте пяната и го варете 2-3 часа на слаб огън до готовност.

Олга Бровкина

Да приготвим тестото. Добавете яйца, сол и вода към пресятото брашно и омесете добре.

Олга Бровкина

Трябва да получите твърдо тесто – месете поне 10 минути. Тестото не трябва да лепне по ръцете. Завийте го и го оставете да почива 30 минути в хладилника.

Олга Бровкина

Разточете тестото на тънък слой – дебелината трябва да е около 1-1,5 мм

Олга Бровкина

Нарежете тестото на квадратчета с размер 5-7 см и ги оставете за около 20 минути да изсъхнат.

Олга Бровкина

От готовия бульон извадете парчетата лук, морковите и месото. Не изхвърляйте морковите – ще ни трябват, но можете да изхвърлите лука. Отделете месото от костта и го разделете на малки парченца.

Олга Бровкина

Нарежете останалия лук на полумесеци, сложете го в тиган и налейте бульон, така че да покрие лука изцяло. Оставете го да кипне, добавете сол и пипер на вкус; гответе 5 минути на бавен огън и го отместете от котлона. Можете да нарежете сварените моркови на лентички – този вариант се смята за по-празничен и хората го прилагат за специални поводи.

Олга Бровкина

Разредете останалия бульон, след като месото е готово, и го кипнете. В него ще сварим тестените квадратчета. Добавете сол и черен пипер на вкус. Пуснете тестените квадратчета във врящия бульон на порции – 2,3, като варете всяка от тях по 2 минути.

Олга Бровкина

Извадете квадратчетата от бульона и ги подредете върху голяма чиния.

Олга Бровкина

Наредете месото върху тестените квадратчета, а върху него сложете лука, задушен в бульона. Поръсете бешбармака с подправки и сервирайте отделно останалия лук и бульона. Да ви е сладко!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest