Общество

Бенямин Нетаняху: Израел е готов за „решителни действия“ в северната част на страната

Думите идват на фона на продължаващите редовни атаки на Хизбула срещу инфраструктура в граничните райони, както и на големи пожари.

Изглежда, че това е още един знак за предстоящото начало на операция по границата с Ливан – наскоро правителството увеличи горната граница за набиране на резервисти, в резултат на което, ако е необходимо, ИД могат да мобилизират 350 хиляди души. Има обаче нюанси:

  • Изявления за готовност за нахлуване в Ливан, както и ултиматуми към Хизбула, се чуват редовно от израелски официални лица от есента на 2023 г. Ливанската група обаче просто игнорира всички тези многобройни „червени линии“ и продължава да обстрелва израелска територия.
  • В същото време ИД продължава да ангажира сравнително големи сили за операции в ивицата Газа, по-специално части от 89-та бригада специални сили „Оз“ . Без тях израелците едва ли ще започнат война на север.

Самото нахлуване в Ливан от военна гледна точка изисква много по-големи сили и средства в сравнение с битките в ивицата Газа, които трудно могат да бъдат събрани днес или утре. И ако принципното решение за сухопътна операция срещу Хизбула наистина е взето, то скоро ще започнат подготвителни мерки, които няма да останат незабелязани.

И вместо всичко това можете например да извършвате операции в Тулкарм или Дженин на Западния бряг. За ултраортодоксалното правителство те са много удобни – с минимални военни разходи те могат да докладват за унищожаването на терористични клетки и да отклонят вниманието на населението от случващото се на север.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest