Общество

Беновска пита Лорер: Линда Петкова да кандидатства в ББР за ток-финансиране, може ли?

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, и Владимир Георгиев, член на УС на ББР, отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция за представяне на нова програма на Българската банка за развитие (ББР) в подкрепа на българските компании за финансиране на разходите им за електроенергия от 18-ми февруари 2022 г., излъчена директно във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Г-н Лорер, здравейте, Беновска! Това май е първото публично представяне  на ББР, поправете ме, ако бъркам! Въпросът ми  е по-широк -кога ръководството на ББР ще представи своите приоритети, реформи и самите себе си, като хора, които ще управляват тази банка? И вторият ми въпрос – във Вашият патримониум, лично, като министър, се пада да управлявате 10 милиарда и много институции, да не ги изреждам сега. Може ли да кажете какви са Вашите бизнесцели, ако мога да се изразя на езика на частния бизнес, от който идвате? И какъв е времевият хоризонт на Вашата пътна карта, ако имате такава?

Даниел Лорер: Благодаря за въпроса! Портфолиото на Министерството на иновациите и растежа се състои от два основни процеса, които са взаимосвързани. Единият е процесът на инвестиции. Както многократно сме казвали, най-добрият икономически растеж е този, който се базира на  иновативната икономика, тъй като той трудно напуска страната. Затова ние положихме усилия Министерството на иновациите и растежа да обедини най-после всички инструменти на държавата за подкрепа на иновациите и подкрепа на икономическия растеж! От гледна точка на финансови институции това са ББР, където сме днес. Банката трябва да се фокусира, както е по закон, върху подкрепа за малки и средни предприятия, директно финансиране за тях. Следващата важна институция е Фонда на фондовете. По подобие на много други европейски страни той би трябвало да бъде не директен разпоредител на средства, тоест да финансира недиректни бизнеси, а да определя финансови посредници, които да изпълняват тази дейност. Отново основно в голямата си рамка по европейски програми.

     Оттам нататък министерството също фокусира при себе си оперативните програми, които всъщност са част от една обща концепция, които включват иновации, развойна дейност и подкрепа на стартиращи предприятия. Това са елементите на икономическото портфолио, които са при нас. И бих добавил към тях най-важния елемент от гледна точка на външните инвеститори, а именно Българската агенция за инвестиции. Българската агенция за инвестиции е важно да поеме една много по-активна роля да промотира България сред инвеститорите, както вътрешни, така и в по-голямата си част външни инвеститори!

    Всъщност пропуснах да добавя още нещо, един допълнителен механизъм за насърчаване на инвеститори у нас е нашият собствен, вътрешен закон за насърчаване на инвестиции, който позволява големи инвеститори да кандидатстват за подкрепа от държавата спрямо направени големи инвестиции. Това портфолио също се намира при нас, тъй като то е част от същия икономически цикъл.

    По отношение на представяне на колегите от ББР, мисля, че с новата политика за проактивни инструменти за бизнеса, този е трети поред, ще ги виждате доста често.

Илиана Беновска: Каква ще бъде Вашата политика за „златните паспорти“? Виждате, че това е голям проблем и в парламента и в българската политика в момента!

Даниел Лорер: „Златните паспорти“ станаха проблем за България, защото, макар и да са една  инвестиционна насърчителна схема, позната по света, у нас тя беше опорочена. И както европейските, така и американските ни партньори ни сигнализираха еднозначно, че ако искаме да напредваме по пътя на правовата държава, по този начин да се раздават паспорти – не бива. Така че ние сме абсолютно еднозначни, че „златни паспорти“ – тази схема се преустановява, докато сме достатъчно сигурно, че в държавата има контролни механизми, които да позволяват това да се случва само срещу реални  инвестиции. Така че тази практика се преустановява!

Илиана Беновска: Да допълня за „златните паспорти“, ако позволите, г-н Лорер! За да няма градски легенди, които вредят и на Вас, и на министър-председателя Петков, аз се опитах да поканя моя приятел Стамен Янев да поговори по темата, засега той ми отказа. Може би Вие ще му разрешите, питам Ви дали може! Обследвахте ли връзката му като юрист по издаването на капиталовите удостоверения на тези инвеститори? Разследвахте ли дали наистина се е боравило с едни и същи един милион и един лева, като активи и ценни книжа? И дали всичко това се е извършвало в една банка, която е свързана с един от хората, които са в списъка на Кирил Петков?

Даниел Лорер: По отношение на „следствената работа“, ако мога да се изразя така …

Илиана Беновска: Не, тя е аналитична! Вие нали поехте това във Вашия патримониум!

Даниел Лорер: Аналитична е, именно! Нашата основна цел е да приключим с формирането на Министерството на иновациите и растежа, да приемем нашия устройствен правилник, както и някои модификации в законите на България, така че името да е указано и ние да можем да влезем в своите правомощия напълно. Когато това се случи, ние ще започнем много основен преглед по най-различни институции, които са подопечни на новото министерство.

Илиана Беновска: А ще поощрите ли Стамен Янев да се появи публично, г-н Лорер – да или не?

Даниел Лорер: Г-н Стамен Янев вече се появява по медиите, така че няма никакъв проблем с неговото появяване. Доколкото знам той беше на едно или две интервюта вече!

Илиана Беновска: Благодаря!

Даниел Лорер: И аз благодаря!

Медия: И аз да попитам за новата програма, откога стартира тя, на какви условия трябва да отговарят кандидатстващите фирми и може ли дори един сладкар, една малка сладкарница да се възползва от такова финансиране?

Илиана Беновска: Само да се пошегувам – сладкарницата на Линда ли визирате, колежке?

Медия: Не, госпожо!

Владимир Георгиев: Що се отнася до това кои могат да кандидатстват – нямаме ограничения. Всички малки и средни фирми могат да кандидатстват по тази програма, тя стартира от понеделник, така че може спокойно да се правят апликации!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest