Общество

Беновска: Патриарх Неофит – Симеон отлетя… Борисов, Петков, Радев – за България или за „джоб-прс“ сте?

13 март 24-та

Патриарх Неофит – Симеон отлетя…

1000 години чудотворната икона на Божията Майка „Достойно есть“ или „Милуваща“ помага на вярващите за изцеление от душевни и телесни болести.  

Копие на иконата на Божията Майка „Достойно есть“ се намира в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ от 27 октомври 2012 г. Тя е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора.  

Познавах Патриарха Неофит. Често ми беше събеседник, когато беше ректор на Духовната академия и декан на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ от 26 юли 1991 г. Даже ме покани у дома си. Живееше скромно.

И след като Патриарх Неофит – Симеон отлетя… се започна с лицемерието… Скърбят всички знайни и незнайни „герои на нашето време“… Пишат, говорят, страдат, кръстят се, бърчат страдалчески чела.

Като гледам тези, ми се обръща сърцето как и защо ще изберат следващия Патриарх…

„Сглобка“ в църквата ли ни чака? Изборът ще е между:

Великотърновския митрополит Григорий

Варненския и великопреславски митрополит Йоан

Врачанския митрополит Григорий

Видинския митрополит Даниил

Ловчанския митрополит Гавриил

Плевенския митрополит Игнатий

Пловдивския митрополит Николай

Русенския митрополит Наум

Митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Патриарх Неофит – Симеон отлетя…

А иначе – Борисов, Петков, Радев – за България или за „джоб-прс“ се борят?

„Джоб-прс“ е стар български жаргон – да се облагодетелстваш лично…

Президентът Радев проведе консултации с партиите в 49 НС. Ще връчи мандат на Мария Габриел ГЕРБ-СДС. Само че Борисов не е оптимист и спомена отново за предсрочни избори.

15 март 24-та

Бойко Борисов: В понеделник или ще бъде изпълнена, или директно ще се знае, че отиваме на избори! Няма да има никакви преговори извън понеделник!

11 март 24-та

ГЕРБ – СДС

Румен Радев: Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в МС бяха планирани още преди 9 месеца, въпреки наличието на силно спояващи фактори вътре в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше 2/3 от народните представители.

Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време? И при евентуален провал на тези преговори считате ли мандата за неизпълнен, или имате и други опции – търсене на друго парламентарно мнозинство, търсене на други партньори или повтаряне на решението, което взехте преди 9 месеца участие в управление с друг мандат?

Мария Габриел: За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на страната.  

И пред медиите.

Мария Габриел: Разбира се имаме и различия. Именно затова ни трябва време, за да може тези различия и шансовете за преодоляване на тези различия да са на много стабилна основа.

ПП-ДБ

Румен Радев: Трябва да отбележим, че в последните 9 месеца основно вие носихте отговорността за управлението на страната, като се споразумяхте с вашите партньори да имат официално само един представител в МС. Осигурихте си и пълната подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Като върнем 9 месеца назад, вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават, включително и при сегашните преговори.

Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС, или при евентуален провал на преговорите ще повторите сценария от преди 9 месеца с ваш мандат и при какви условия бихте направили едното или другото? И най-важния за мен въпрос, повтарям го пак, имате ли нужда от допълнително време за тези преговори.

Николай Денков: Действително преди 9 месеца поехме отговорност, действително съзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети. Да, понесохме политическа щета. Ако погледнем обективно резултатите – струваше си.

И пред медиите.

Николай Денков: Уверихме президента, че искаме да се извърши ротацията. Ако не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори!

ДПС

Румен Радев: Вашата ПГ активно подкрепяше управляващото мнозинство през последните 9 месеца, включително и за важни решения, които взе 49 НС, без официално да е част от управлението. Стоейки най-близо както до ГЕРБ, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат? И ако той не сполучи, виждате ли в 49 НС възможност да се търси друга управленска конфигурация?

Джевдет Чакъров: Нека бъдем единни, сплотени и по-добри! За политическата ситуация в която се намираме и консултациите смятаме, че в държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Нашата подкрепа винаги е била предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство основно по политиките, свързани с европейския път и европейския хоризонт на страната ни! Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но ще бъде доста трудно да се намери такъв изход впоследствие!

12 март 24-та

Възраждане

Румен Радев: През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция на това управление. В същото време обществото ни е наясно с вашите критики към властта. И при неуспех на първи и втори мандат, вие готови ли сте да предложите формула за правителство?

Костадин Костадинов: Ние винаги сме били готови да предложим формула и състав на правителство. Друг е въпросът дали тази формула ще срещне разбиране в този състав на НС. Не, няма да срещне и всички сме наясно с това! Излишно е да го обсъждаме, защото конфигурацията там изцяло обслужва интересите на други държави и чужди посолства. Парламентарни избори в момента са не просто наложителни, те са задължителни! Защото безвремието, в което е изпаднала нашата държава, убива България с темпове от порядъка на 80-90 хиляди души на година. Преди 3 години, когато бяхме при вас, България беше с 220 000 души по-голяма. След още 3 години България ще е намалява и ще е паднала под 6 милиона официално. Ето защо в тази ситуация предсрочните избори са, меко казано, задължителни и наложителни. Защото изходът от тази перманентна политическа криза, в която страната ни затъва от 30 години, е изход от този олигархично-посланически модел, в който правителствата се назначават директно от чужди посланици. Националният интерес изисква да има предсрочни избори. ние сме скептични, че това ще се случи, с оглед на настоящите преговори. Това не е демокрация, това не е държава! Това е унищожавана, колониална, подмандатна територия. Единственото решение са предсрочни парламентарни избори!

Румен Радев: Аз разбирам вашето вълнение, но все пак този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Тук сме в друга ситуация, в друга институция, така че аз ще призова за по-умерен тон. Но имам въпрос. При положение, че има предсрочни парламентарни избори и се получи близка до сегашната конфигурация, тогава как ще се продължава?

Костадин Костадинов: Никой не може да каже каква ще бъде конфигурацията. В такъв случай да развъртим мандатите на томбола или да ги даваме на този, който наддаде! Имало е и такъв момент в Римската империя. Императорите са наддавали на центъра на Рим. Това е абсурдно, дотам ли ще я докараме?

Вие също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава. Защото миналата година бе погазен тежко най-демократичния порив на българите след 1989 г. Желанието ни референдум за запазване на българския лев беше тежко погазено. Беше погазена Конституцията, КС погази Конституцията. Отново с акуширането на посланици, американски, английски, защото ние знаем кой е ходил да се среща с шефа на КС. И Вие трябваше да застанете в позиция на защита на българския народ. А Вие не го направихте!

Румен Радев: Първо, абсолютно невярно! И аз ще Ви помоля да не надъхвате и вашите горещи привърженици за вина на президентската институция.

Костадин Костадинов: Вие имате избор. И този избор в едно време, в което се намираме ние, което е съдбоносно, включително и за съдбата на човечеството, защото война може да се разгори във всеки един момент, не дай Боже, ние очаквахме от Вас решителни мерки в защита на законността. Защото, ако утре приемат закон, с който тотално нарушат Конституцията, което между другото много пъти се е случвало, Вие пак ли ще го спазвате това?!

Румен Радев: Вижте, аз дадох много ясно становище, публично, няколко пъти, че категорично не трябва да се погазва гласа на всички тези хора, поставили своя подпис под референдума.

Костадин Костадинов: Да, но не свикахте референдум!

Румен Радев: Няма как да го направя. Вие ме призовавате да се боря с беззаконието с ново беззаконие. Няма как да го направя!

Костадин Костадинов: Има една стара максима, която казва, че когато правото се изроди в безправие, съпротивата е задължителна. Вие сте държавния глава и бяхте една от двете институции, в които ние много вярвахме, президента и КС, като опора на държавата. За съжаление вече не вярваме в нито една от тези две институции.

Румен Радев: Вярата е, както се казва, ваш въпрос, ваш проблем. Но още веднъж Ви казвам, България ще започне да прилича на нормална демократична държава, когато всички започнем да уважаваме законите. Това, че Парламентът не събра смелост да уважи закона и да уважи волята на всички тези хора, който се разписаха за референдума, аз го намирам за сериозен проблем, категорично! Но не мога, още веднъж Ви казвам, аз без ясно решение на Парламента, категорично и ясно аз да издам указ за референдум, няма как да стане.

Костадин Костадинов: Тъжното е, г-н президент, че Вие, с Вашето поведение узаконихте беззаконието. Българският народ не вярва на държавата, пропагандата му внушава, че от него нищо не зависи. Точно по тази причина има и ниска избирателна активност. Това, което беше направено с погазването на волята на 600 000 българи, беше на практика държавен преврат! Държавен преврат, пак го казвам! Това беше тежко погазване на Конституцията, в което и КС се превърна в съучастник, извършвайки престъпление, за което тези хора един ден трябва да отговарят и ще отговарят пред закона! Ето защо, когато се случват такива неща, не може да се чудим, че на изборите след това има 20%-25%-30% избирателна активност! За да можем да преодолеем тези нагласи, трябва да дадем на хората доверие в институциите. Те не вярват. Ние не вярваме вече, които сме представители на 358 000 на последния парламентарен вот, а какво да говорим за по-голямата част от останалите, които пък въобще не излизат да гласуват.

Румен Радев: Аз ви разбирам и подкрепят тезата, че волята на българския народ трябва да бъде уважена! Но мястото за този дебат е в Българския парламент. Когато излезете оттам с ясно решение, заповядайте и ще имате моя указ!

И пред медиите.

Костадин Костадинов: Просто ние казахме това, което мислят стотици хиляди български граждани, че трябваше да бъде свикан референдум. И ние очаквахме от него да не се съобрази с беззаконието в Парламента и да свика такъв референдум.

Говорихме си за актуалната политическа обстановка у нас и в чужбина, за това, че България е заплашена от война. За това, че правителството е заплаха за националната сигурност. За нашето становище, че колкото по-бързо има избори, толкова по-добре за България. За българските общности в чужбина. За проблемите, които имат българите в Молдова, в Косово, в Албания. За българите в Македония. За това, че само ние нямаме в момента, а и не само в момента, а и през последните 34 години програма за демографско възстановяване  и регенерация на българския народ. За това, че преди 3 години за първи път отидохме на консултации при него и тогава България беше с 220 000 по-голяма. За това, че тази година за първи път паднахме под 50 000 живородени деца. За това, че България умира и убийците са в НС! За това говорихме!

Успешна ротация означава неуспешно развитие за България!

Нашата информация е, че Борисов се е договорил с тях да получи главния прокурор. И тъй като тези тотални неадекватници и неможачи така и не се научиха да правят политика, те не разбират едно много простичко нещо. Те, сега, ще подпишат коалиционно споразумение, ще разделят баницата, без значение по какъв начин, главният прокурор, който ще получи Борисов след 2 или 3 месеца, даже според мен този срок е по-къс, ще започне да повдига обвинения на министрите на ПП-ДБ. И оттам насетне, повярвайте ми, Борисов ще си къса ризата, всеки ден и ще повтаря как е принуден да управлява с тези разбойници, но все пак да изчакаме да минат 2-3 месеца, за доброто на България, защото все пак трябва да имаме евроатлантическо правителство! Но така просто няма как да продължаваме и след 9 месеца ще имаме нови избори. Тогава вече ПП-ДБ няма да са под 10%, те ще имат проблеми с влизането в Парламента!

БСП


Румен Радев:  Вие ясно позиционирахте своята роля в 49 НС като опозиция на тази власт. Ако се стигне до трети мандат, вие готови ли сте да предложите формула за неговата реализация, или оставате на тезата, която напоследък споделяте, че решението на тези проблеми се крие в предсрочни парламентарни избори?

Корнелия Нинова: Благодаря, г-н президент! Нашата позиция е ясна и категорична още от първия ден на съставянето на това правителство. Времето доказва тази позиция, а тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни парламентарни избори.

Това правителство и мнозинство, вместо да се борят с мафията и задкулисието, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха. Корупцията вече се записва в законите.

.

Нашата теза остава непроменена, предсрочните избори са изход от тази ситуация и не виждаме възможност в това НС да бъде решена някаква друга конфигурация или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива!

ИТН


Румен Радев:  При положение, че евентуално първия и втория мандат не се реализират, вие имате ли формула, която да предложите, ако получите третия мандат.

Тошко Йорданов:  Първо, как да Ви кажа, да следим преговорите между сегашните сглобкаджийски партньори е силно казано, защото те се провеждат зад някакви затворени врати. Журналистите са долу на жълтите павета, така че ние няма как да ги следим. Това не са открити и честни преговори, както ги заявяват от ПП, това е някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори.

Така че следим гнусотията, която се случва, а не самите преговори, защото ние не сме в тях.

Ние сме заявявали многократно, че за нас правилния подход е експертно правителство със широка парламентарна подкрепа и партиите да си носят отговорността за експертите, които са представили. Но тази формула би могла да се реализира в един следващ Парламент. Трябва да се мине през избори, защото политическите партии, които в момента са в Парламента, след едни избори ще имат друга тежест. ПП-ДБ няма да имат толкова представители, ние ще имаме повече, други партии ще имат повече. Така тежестта на самите партии ще е различна.

И пред медиите.

Тошко Йорданов: Според нас този Парламент е изчерпан, като морален кредит, и най-правилното нещо е да има избори. Този Парламент приключи в момента, в който се създаде сглобката, в момента, в който две политически сили, които се арестуваха два дни по-рано направиха правителство, този Парламент морално умря. Така че тук, ако не се сглобят отново, не дай Боже, защото това ще е ужасно за страната, е добре да се мине отново през избори, хората да пренаредят партиите.

И след това, като се разпаднат, примерно след 9 месеца или след изборите в САЩ, тогава ще трябва да оправяме една изключително затънала държава, която и в момента е затънала. Асен знаете, че лъже за финансите. Това са истини, които, независимо какво казва финансовото министерство или Денков за мигрантите, това са истини, които виждат всички български граждани.

Патриарх Неофит – Симеон отлетя…

Познавах Патриарха Неофит. Често ми беше събеседник, когато беше ректор на Духовната академия и декан на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ от 26 юли 1991 г. Даже ме покани у дома си. Живееше скромно.

И след като Патриарх Неофит – Симеон отлетя… се започна с лицемерието… Скърбят всички знайни и незнайни „герои на нашето време“… Пишат, говорят, страдат, кръстят се, бърчат страдалчески чела

Като гледам тези, ми се обръща сърцето как и защо ще изберат следващият Патриарх…

„Сглобка“ в църквата ли ни чака?

Патриарх Неофит – Симеон отлетя… Борисов, Петков, Радев – за България или за „джоб-прс“ сте?

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest