Общество

Беновска: Карадайъ би “ДПС-арски шут” на Радев ! Президент Радев и вие „ще минете“ на народа!

Беновска : Днес „Моята молитва“ за България ще бъде: „ Президент Радев, отдайте чест на Родината България! Защото – и вие „ще минете“ на народа!“ 

Г-н Главнокомандващ, генерал, макар и от резерва, Радев, знаете ли как се е зародило отдаването на чест с козируване?! 

Рицарите, синоним на: смелост, мъжество, справедливост, чест, благородство, вярност, милосърдие, щедрост, надежда, благоразумие, изтънченост са сваляли шлемовете си, 

Първо: За да погледнат в очите хората и 

Второ: Когато стиснат ръка на противника си  – очите им да „подпечатат“ честността на думата им. 

Без симпатия или антипатия ще отбележа, че под вашия „президентски шлем“ не виждаме очите ви. Виждаме само капризно, амбициозно присвитите ви „президентски“ устни на субект, опиянил се, че властта неочаквано му е кацнала на носа. Да не забравяме, обаче, че това се случи след уравновесяващия политиката /както винаги, през последните 30 години / държавнически размах на Почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Но! Президент Радев! ДПС, което ви избра за президент на 2-ри тур, вече ви посочи вратата, като ви поиска оставката. 

Доган ви даде знак, че знае древната история: 

„Имало Баща и Син. Бащата съветвал Сина за всичко, за да се справя с живота. 

– Сине, за когато вече няма да ме има, съм ти оставил 2 кутии – Синя и Червена. Ако нещата са зле – отвори синята, ако са добре – отвори червената. 

Работите на сина тръгнали на зле. Той отворил Синята кутия и видял пергамент с написано: „И това ще мине!“ 

Нещата се оправили и щастлив, Синът, отворил Червената кутия. Там, на пергамент, отново било написано: „И това ще мине!“ 

Всичко минава, г-н Президент. Ще „минете“ и вие, за България, като президент. Ще си вземете голямата пенсия. И понякога ще си спомняме за летящите павета, за свития ви юмрук, за коремните ви възземания… 

Румен Радев: За втори път провеждам консултации. На всички ни е ясно, че страната ни е изправена пред комбинация от кризи. И тези кризи изискват държавническо отношение, прозорливост от всички парламентарни партии. Ясно е, че само редовен кабинет може да изведе страната от задаващите кризи. Базирайки се на вашия парламентарен опит, за нас е важно вашето мнение. 

Мустафа Карадайъ: Наистина страната е изправена пред много кризи. Но, в момента, е факт и политическата криза. Освен това се очакват и допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в родната политика. Ние, вече, заявихме, че страната има нужда от стабилност и сигурност. Тогава, ние бяхме заявили безусловна подкрепа за партиите в НС. Но, на изборите за 46-то НС, тази картина се промени и вече няма да има безусловна подкрепа от наша страна. Имаме едно категорично условие, от което няма да отстъпим – възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията на нашата страна. От това няма да отстъпим. Възстановяването, обаче, не може да стане с недемократични, незаконни и противоконституционни действия и актове. Нашият дял и принос за стабилността на страната и сигурността на гражданите, винаги, сме го давали и пак ще си го дадем. 

Румен Радев: Вашите думи щяха да звучат още по-убедителни, ако бяхте останали на Консултативния съвет. Надявам се, че вашето движение  ще гледа с по-голяма отговорност  на следващите заседания на КСНС. 

Мустафа Карадайъ: Последното, което казахте, преди напускането ми на заседанието на КСНС е, че не трябва да се обсъждат теми извън дневния ред. Доколкото разбрах, обаче, през цялото време се обсъждаше темата за актуализация на бюджета. Дори, докато бях вътре, казах на министъра Кирил Петков да използва по-често думата „Ковид 19“, защото говореше само за това какво ще се случи, ако не се актуализира бюджета. Имах един въпрос към министър Петков – за неговото гражданство – но вие, тогава, не го оставихте да ми отговори. Той трябва да обясни за двойното си гражданство. Нарушаването на Конституцията е огромна пропаст в демократичното управление. 

Румен Радев: Аз не мисля, че е много удачно, точно вие, да поставяте този въпрос. Защото важното е да носиш България  в сърцето си. И той / Кирил Петков- б.а./ ми каза, че неговата Родина-Майка е България. Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата Родина-Майка? 

Мустафа Карадайъ: Моята Родина е България и съм го доказал през тези 51 години. 

Румен Радев: Надявам се да сте искрен в тези думи, защото това е важно за България. 

Мустафа Карадайъ: Лицемерието в политиката е основен инструмент в последните години. Различният аршин за върховенството на Конституцията за различните групи е действащ в момента. Има ограничени права на български граждани – права, които са гарантирани от конституцията. Какъв е проблемът да се изясни един скандал в обществото? Колкото по-рано бъде изяснен, толкова по-добре за България. Нарушаването на Конституцията е огромна пропаст в демокрацията в страната. 

Йордан Цонев: Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита господин Карадайъ коя е неговата Родина-Майка. Този въпрос може да бъде зададен  към бесарабските българи, към българите в Сърбия, Молдова и Украйна. Всеки има Родина по произход. Да питаме точно тази част от Българското общество, която е доказала, че носи България в сърцето си, за разлика от Кирил Петков, не е редно. Тези хора, когато бяха поругани, избраха да останат. Те са доказали, че са Българи. Колкото до Конституцията, там чувства няма. Там пише, че „човек с двойно гражданство не може да бъде министър“. Ние не позволихме на Георги Пирински и на Жорж Ганчев да останат политици. И Пирински да се кандидатира за вашия пост. Беше нормално, когато има такъв казус, Кирил Петков да изчака да се реши този казус. 

Беновска: И вашата съратница, Корнелия Нинова, „ще мине“. Ще бъде забравена от БСП. „Ще мине“ и нейното избиране за 2-ри път председател на БСП. Ще ожени сина си, ще стане баба и ще си приглажда снимката яхнала черна кобила… 

Само че ще запомним от вас, Радев и Нинова – в трудни моменти да не се отчайваме. Но! И в моменти на възход  – да не се самозабравяме… 

Защото: Всичко минава… Но! България е Вековна! 

Аз съм Беновска. И питам. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest