Общество

Беновска: Гълъб, чак сега ли видя цените на млякото?! А на газа? Хора! Да помогнем на Турция и Сирия!

49 дни до изборите за 49 НС на 2-ри април 23-та… Какво се случва в България?

Напереният служебен премиер Гълъб Донев чак сега „кацна на клона“: Леле, какви са цените в България! А, дали, ще попита своя колега – и той с „природно“ име – земеделския Явор Гечев: За кого е заделил 106 млн консултантска пара в Стратегическия план за земеделието?!

И пак се размириса на газ – ДАНС „драсна клечката“ и СГП повдигна 3 обвинения за 88 млн на Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов,  които сме платили ние на комисионерите им доставили ни газ на космически цени.

А Доган пак „би“ всички – дари 1 млн турски лири на Турция в помощ след земетресението.

За газа:

8 февруари 23-та

Прокуратурата

След сезиране от ДАНС, СГП повдигна обвинения за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лева.

СГП и НСлС привлече като обвиняеми Александър Николов – екс енергиен министър, ИТН, Данаил Николов – екс зам. енергиен, ИТН и Людмил Йоцов – екс шеф на „Булгаргаз“ ЕАД и дълги години на МЕТ ЕАД и комисионер в това производство с МЕТ ЕАД по чл. 219, ал. 1 от НПК.

Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като Александър Николов е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Людмил Йоцов, на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Людмил Йоцов – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД. Данаил Николов е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като  длъжностно лице, с отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество МЕТ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, а от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 лева и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

Слави се обади във ФБ

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви твърдата си подкрепа за своя министър в правителството на Кирил Петков – Александър Николов. В профила си във ФБ Трифонов определя Николов като професионалист, който е защитил българските интереси и ще бъде оправдан.

„По повод на случващото се днес, мога да кажа само следното: Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това – защитавал е българския национален интерес. Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. И точно затова той ще бъде оправдан.“

Росен Христов, служебен енергиен министър, заяви факти за 88 – те млн, които ние, българите сме заплатили на комисионерите

Росен Христов:  Фактите са, че много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката. Законът за енергетиката е изключително конкретен и много ясно предвижда – договори за доставка за по-малко от 12 месеца трябва да се извършват изключително на борсата и чрез конкурентни процедури. За по-голямата част от договорите такива не са извършвани. Тоест, тук говорим за директно нарушение и това е факт, който може да се провери!

Но, в министерството виждам една такава системна политика, защото по същия начин е направен и меморандума с „Джемкорп“. Тоест, пак без разрешение от МС се подписва, пак без вътрешни съгласувания, както е по процедурите. Тоест, има един модел на поведение, който със сигурност не е законов и не е оптимален.

А Прокуратурата реагира остро на коментарите по повдигнатото  обвинение към бившия енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов.

Прокуратурата: Не е вярно, че обвиненията срещу Николов са заради неприетата руска схема за плащане

ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ: след узнаването на новите обстоятелства, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки и е нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.:

* НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за не приемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12. 2022 г. между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли;

* НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО „Газпром експорт“, тъй като:

– НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерски съвет, съгласно чл. 7 от Глава втора “Министерски съвет“, Раздел I „Състав, функции и правомощия на Министерския съвет и на неговите членове“ от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, приет с ПМС № 229 от 23.09.2009 г., /обв. ДВ, бр. 78 от 02.10.2009 г./ ал.1: „В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт“ и ал.2: „Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания“ и

– НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос – т.е. не е издаден надлежен акт – прието решение на Министерски съвет, съгласно раздел II „Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет“ от Глава трета „Организация на работа на Министерския съвет“ на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация,.

ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ – т.е. на 26.04.2022 г. – за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната.

Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“.

И заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов заяви:

 „Алтернативните“ доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

 

Борислав Сарафов: Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище.

Така наречените „алтернативни доставки“ на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов, отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо.

Първи факт: „Булгаргаз“, държавното дружество, е ощетено с 88 млн. лева.

Втори факт: Обвинението е и за това, че след узнаването на новите обстоятелства по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

 Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ – т.е. на 26.04.2022 г. – за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“, каза още той.

 Осъществените доставки на газ от „алтернативни доставчици“ отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо – около 30% повече. 

Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лева.

Трети факт: Няма решение на МС за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия. 

Четвърти факт: Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище.

Британските юристи са ги посъветвали, докато търсят, в спешен порядък, алтернативни източници да направят поне едно плащане, съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени.

Пети факт: За сметка на това частна компания МЕТ ЕАД, която се явява доставчик на близо половината от количеството газ през м. май, получава солидна печалба от бездействие на отговорни длъжностни лица. А обществено известен факт е, че едно от длъжностните лица – Людмил Йоцов, привлечен като обвиняем по делото –  е бил шеф на същата частна компания дни преди да поеме ръководството на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. 

И още от седмицата.

За спасяването на въглищните ТЕЦ-ове

Гълъб Донев: Това, което и президентът на конфедерацията / ПОДКРЕПА/ настоява – да бъдат включени и синдикалните организации в преговорите по предоговаряне на ПВУ в частта енергетика – това вече е направено и вие /ПОДКРЕПА И КНСБ/ може да участвате и ще участвате в тези преговори по предоговаряне на частта от ПВУ!

Напереният служебен премиер Гълъб Донев чак сега „кацна на клона“: Леле, какви са цените в България! А, дали, ще попита своя колега – и той с „природно“ име – земеделския Явор Гечев: За кого е заделил 106 млн консултантска пара в Стратегическия план за земеделието?!

Премиерът Гълъб Донев инициира среща в МС за образуването на цените на хранителните стоки и решения за намаляване на инфлацията. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Гълъб Донев проведе и среща с ръководствата на национално представителните работодателски организации за ценообразуването при хранителните стоки и възможностите за намаляване на инфлацията. Представителите на бизнеса изразиха подкрепа за действията на правителството по въвеждането на ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина. Работодателите и служебният кабинет изразиха общо виждане за необходимостта от задълбочен анализ по проблема, който включително да бъде ясен сигнал относно нелоялните практики на пазара.

Гълъб Донев: Това, което направихме, всяка една от агенциите и министерствата дадоха своя анализ на механизмите за образуване на цените. Това, което установихме, е разлика между цените от производител през търговеца до щанда в магазина, и то разлики от 20%-30% и повече! Това, което ще направим, е да въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали това са магазини на големите търговски вериги, или малки квартални магазини!

Ще бъдем безкомпромисни в контрола! Ще обединим усилията си, за да покажем движението на всяка една стока от производителя, независимо къде се намира той, дали в България или в друга държава, през Агенция „Митници“, през НАП, дали се спазват съответно законите, дали се плащат съответните данъци и осигурителни вноски, през цялата логистична верига на доставките, през търговските практики, които се прилагат в редица търговски вериги и магазини. Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от съответните търговци.

А Николай Маринов – директор на „Ел Би Булгарикум“ „приземи полата“ на Гълъб. Търговските вериги слагат 80% надценка на млечните продукти.

Николай Маринов: Млякото, сиренето, кашкавалът и другите млечни продукти са традиционна храна за българина. От месеци цените на млечните продукти, наистина, растат и то главоломно. Мисля, че е крайно време да посочим основната причина за поскъпването – много високите надценки на търговските вериги.

Ще говоря с числа. Според  „Ел Би Булгарикум“ цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги. След безбожните им условия за вход от 20%-30%, те си слагат още около 50% и така реалната надценка става 80%.

Държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми. И самите търговци трябва да следват стриктно принципите на реалната пазарна икономика и да не прилагат недопустими практики.

Млекопроизводителите също изпитваме трудности – цените на торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията.

И трагедията на седмицата – унищожителни земетресения в Турция и Сирия. Помагаме ли им, наистина?

ДПС отвори дарителска сметка в помощ на Турция

Дарителска сметка в подкрепа на семействата на загиналите в опустошителните земетресения в Турция и на пострадалите в тези ужасяваща трагедия отвори ДПС. Средствата ще бъдат предоставени на турската Агенция за бедствията, която ще ги разпредели според нужните на страната.

Първото дарение в сметката направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Суми внесоха по сметката и всички народни представители на Движението в 48-ото НС, кметове, областни координатори, членове и симпатизанти на партията.

Има дарения и от по 20 и дори по 5 лева, което означава, че колкото и малко средства да имат, хората желаят да отделят от тях, за да бъдат съпричастни с тежката участ на турския народ в момента, каза зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който отговоря за координацията на мащабната дарителска кампания на ДПС в помощ на хората в Турция.

Искам да благодаря на всички хора с добри сърца за тяхното милосърдие. В случая размерът на дарението не е най-важното нещо. Важен е жестът, заяви още Ахмедов. И подчерта: „Както каза почетният председател на ДПС д-р Доган, за броени часове и дни Република Турция получи солидарността и подкрепата на голяма част от света, което говори изключително много за нейния авторитет. Историята на Република Турция, която е трасирана от много проблеми и предизвикателства, показва, че тя винаги е намирала изход в единството и заедността на нацията.“

Титуляр на сметката е ДПС

Търговска банка Д АД
IBAN BG96DEMI92405000309448
BIC DEMIBGSF

А Ахмед Доган пак „Би“ всички

Д-р Ахмед Доган: Солидарността в света говори за авторитета на Турция

Солидарността в света говори за авторитета на Турция. Това заяви почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Новината съобщи в личната си Фейсбук страница лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Той публикува специалното послание на Доган към турския народ.

Скъпи братя и сестри!

Трагедията, която ви сполетя, е неописуема. Искам да изразя личната си съпричастност към вашите мъки и страдания.

Историята на Република Турция е трасирана от много проблеми и предизвикателства, но тя винаги е намирала изход в единството и заедността на нацията.

Самият факт, че за броени часове и дни Р Турция получи солидарността на голяма част от света, говори изключително много за нейния авторитет в съвременния свят. За това признание всички вие имате място и роля. И ние, като представители на Турския свят, се гордеем с това.

Позволявам си да направя дарение от 1 милион турски лири за пострадалите.

Приемете го като израз на съболезнование и споделяне на надеждата ви за оздравяване и сигурност на вашия живот.

Ахмед Доган

И само за ден ДПС събра над 360 000 лв. в подкрепа на Турция, изпрати над 10 тира с помощи

Над 360 000 лв. в подкрепа на пострадалите и на семействата на жертвите в опустошителните земетресения в Турция събра ДПС. 

Над 10 тира с вещи и стоки от първа необходимост изпрати вече ДПС в Турция. Всеки областен щаб на Движението в момента е превърнат в пункт за събиране на дарения. За помощите от София ДПС откри склад в Елин Пелин, който е отворен всеки ден от 8 до 17 ч., работи събота и неделя.

Даренията се събират в складовата зона в Хасково в координация с местните ръководители на ДПС по региони. Отговорници за кампанията са заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и областният председател на Движението Хасково – Мехмет Атаман (За контакт: (тел.) +359 88 9200001)

Вещите, от които хората в Турция имат нужда и които трябва да бъдат неизползвани, са зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, препарати за почистване, санитарни и хигиенни материали, памперси, одеяла, газови печки, външни батерии.

Пострадалите се нуждаят и от храни – варива, консерви, бебешки пюрета.

Гълъб, чак сега ли видя цените на млякото?! А на газа? Хора! Да помогнем на Турция и Сирия!

 

49 дни до изборите за 49 НС на 2-ри април 23-та… Какво се случва в България?

Напереният служебен премиер Гълъб Донев чак сега „кацна на клона“: Леле, какви са цените в България! А, дали, ще попита своя колега – и той с „природно“ име – земеделския Явор Гечев: За кого е заделил 106 млн консултантска пара в Стратегическия план за земеделието?!

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest