Общество

Беновска: Г-н Петков! Защо: Доган се „появи“? Защо: Сандов „затвори“ Ковачки? Защо: Подадохте длан на Превозвачите? Защо: НЯ-КОЙ внася 2 танкера ГАЗ? Защо Петреъс – шеф на ЦРУ, собственик на „Нова ТВ“ – купи „Марица Изток 3“?

17.05.2022

Защо? Почетният председател на ДПС Д-Р АХМЕД ДОГАН напомни за себе си. В Юбилейният сборник „Философи 1981. 40 години по-късно. Продължаващи истории“?

19.05.2022 г.  

Защо? Президентът на Турция Ердоган поздрави ДПС?

16.05.2022

Защо? Сандов „затвори Ковачки?“ Нo обеща: „Марица 3“ и останалите 5 ТЕЦ-а – ще публикувам кой, кога и как е замърсявал?

Илиана Беновска: Г-н Сандов, здравейте, Беновска! В решението на Люксембургския европейски съд от 12-ти май в действителност не пише кой замърсява региона, а е казано само, че то е в периода 2007 – 2018, забележете!

Борислав Сандов: Да, защото тогава е започнала наказателната процедура!

Илиана Беновска: И се отнася за Югоизточния регион на България! Вие обещахте в петък да дадете конкретика кой от шестте ТЕЦ-а, които се намират там, обещахте да дадете конкретни сведения кой, колко, кога и как замърсява! Готов ли сте с тези сведения?

Борислав Сандов: Тези сведения се намират на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда. Те са част от постоянния мониторинг. Тези данни са публични, достъпни. Те са част от европейската система за мониторинг. Само искам да Ви кажа, че в последните 3 дни нивата на серен диоксид в Димитровград са в рамките на 6-7 микрограма на кубичен метър. Нормите за замърсяване са 350! Това не е било от години! Причините за това са, че освен затворения ТЕЦ „Марица 3“, в района на Гълъбово други две предприятия, които са от подветрената страна и често имаме пренос на замърсяване оттам – едното е в планов ремонт, а другото явно работи по предписанията. Затова явно и нямаме пренос на замърсяване. Но в момента хората в Димитровград дишат чист въздух, поне от гледна точка на серни диоксиди! Но като гледам и другите нива също са добри. Така че в момента въздухът в Димитровград е чист, което не се е случвало от доста време!

Илиана Беновска: Но при първото спиране на „Марица 3“ имаше отново замърсявания и Вие тогава казахте, че може би вятърът довява. Аз се поинтересувах …

Борислав Сандов: Не, г-жо Беновска, категорично е това!

Илиана Беновска: От другите ТЕЦ-ове?

Борислав Сандов: Точно така! Вятърът беше от Гълъбово към Димитровград!  Това са официални данни от НИМХ. Имаше пренос на замърсяване от Гълъбово към Димитровград и тогава имаше замърсяване и в Гълъбово, и в Димитровград!

Илиана Беновска: Добре, защото тогава само „Марица 3“ е спряна, след като не е указано кои от тези 6 ТЕЦ-а замърсява целия регион? Защо само „Марица 3“ е спрян?

Борислав Сандов: Нарушенията, които са установили в съда в Люксембург е за замърсяване в този регион, а не, че един ТЕЦ замърсява целия регион. В същия момент този ТЕЦ „Марица 3“ има системни нарушения по отношение нивата на серен диоксид. 30 пъти миналата година. 8 за тази година до неговото спиране!

Илиана Беновска: Една молба? Никой не е длъжен да се рови в сайта! Можете ли, имате голям екип, системно да направите един преглед кой, кога, какво, за да бъдете наистина убедителен, а не да изглеждате, че днес ще свършите някаква дейност срещу „Марица 3“?

Борислав Сандов: Кажете кои данни и ще бъдат публикувани!

Илиана Беновска: Данните от 2007 до 2018 г., или за последния месец преди да затворите „Марица 3“, или за последната половин година! Кой колко е замърсявал този регион? Казвам Ви го приятелски! За да бъде справедливо това, че затваряте само единия ТЕЦ!

Борислав Сандов: Така, данните, освен че са налични, ще направим така, че да бъдат изведени в отделна статия, да са отделни, подредени в таблици за тази година! И ще бъдат представени. Ако искате, може и за миналата година. Просто това създава допълнителна работа, при положение, че те са налични така или иначе, осреднени! Но ще бъдат извадени и ще бъдат представени пред медиите!

Илиана Беновска: Много благодаря! Ще го огласите публично, нали?

Борислав Сандов: Да, публично!

Илиана Беновска: Добре, благодаря!

19.05.22

Защо бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс купи ТЕЦ „Марица Изток 3“?

Американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият собственик на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, съобщи Ройтерс.

Компанията влезе в България през 2011 г., когато купи от италианската “Енел” един от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Сега централата произвежда 13% от тока, който се потребява в България.
Напоследък централата има проблеми с българските власти, екоминистерството спря работата ѝ заради системно замърсяване на въздуха.

Председател на борда на глобалния институт към компанията е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

В сделка на стойност 2,2 млрд. долара KKR е придобил и друга американска компания – ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, а 27% в нея са на Националната електрическа компания, уточнява flagman.bg.

ККR e една от водещите световни инвестиционни компании, има екип от над 1900 служители, а управляваните от нея активи се оценяват на близо 460 млрд. долара. Инвестициите са насочени в 10 сектора, основни сред които са енергетиката и капиталовите пазари.

Сделката за ТЕЦ-а всъщност не е първата инвестиция на KKR в България. Компанията има дял в “Юнайтед груп”, където мажоритарен акционер е лондонският фонд “БиСи партнърс”.

Преди близо 2 години “Юнайтед груп” купи БТК за 1,3 млрд. евро, а в началото на 2021 г. стана собственик и на Нова тв в сделка за 185 млн. евро.

Напоследък централата има проблеми с българските власти, екоминистерството спря работата ѝ заради системно замърсяване на въздуха.

17.05.2022

Защо? Вие, Кирил Петков и Милтенова /превозвачи/ си подадохте ръце в името на България!

Илиана Беновска: Г-н Петков, здравейте! Беновска! Може ли с г-жа Милтенова, преди да започнат въпросите, да си стиснете и ръцете, за да разберем, че примирието не е само на думи, но и на дела? Г-жо Милтенова, ще подадете ли ръка на г-н Петков?

Магдалена Милтенова: Винаги ще подам ръка! Знаете, че ние сме комуникативни хора и винаги сме подавали ръка на правителството, което и да е то! И междувпрочем по този повод да кажа – г-н Петков беше поканен от нас, лично той, министър Събев, министър Караджов и министър Василев да заповядат утре на нашия протест! Защото това ще бъде една крачка към подобряване. Още един знак за подобряване на диалога между нас. Така че ние ще ги очакваме, тъй като няма да бъдем допуснати в центъра на София, както разбрахте днес, но ще ги очакваме да дойдат при нас на протестното ни шествие!

Илиана Беновска: Ама те имат министерски съвет утре, ще можете ли на Министерския съвет?

Кирил Петков: Днес инвестирахме наистина много часове в този разговор. Важното е, че диалогът се възстанови! И това искам да кажа и на всички зрители – българското правителство показва, че криза след криза ние се справяме! И това, което трябва да се разбере от цялото ни общество, че тези кризи можем да ги решаваме само заедно и в диалог! Благодаря Ви!

Илиана Беновска: Само да питаме, дали в крайна сметка сте поставили конкретни срокове? Няма да изреждам проблемите на превозвачите, които трябва да бъдат решени и как? Или просто тупкате топката, за да не обърнете лодката, както се изразихте Вие?

Кирил Петков: Сроковете са в тази седмица да продължи работна група по всички тези теми. Тези проблеми не се решават с две решения. Те са много конкретни, защото, когато говорим за средства, тези средства не идват от никъде. Те трябва да се вземат от едно място и да отидат на друго място. Или обратното. Така че проблемите са много по-системни. Също така се обединихме, че не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин! Не е нормално състоянието на „Витиня“ да изглежда по начина, по който изглежда! От толкова години българските превозвачи да не могат да имат един нормален начин за превоз на толкова основна пътна артерия! Не е нормално да нямаме магистрала „Хемус“ въобще! Не е нормално да нямаме път Ботевград – Видин!  Не е нормално всички тези неща да се случват, за съжаление! И аз ги разбирам тук колегите. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова много години ужким се правеше, а я няма днес!? Така че това българско правителство е тръгнало да решава проблемите. Въпросът е, че за всички тези неща трябват средства. И ние сега трябва да намерим най-разумния начин да постигнем промяната, за която всички сме се обединили! Но няма да стане през лозунги и позиции! Ще стане със съвместна работа!

18.05.2022

Защо? Кирил Петков обяви: 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%,  25 ст. на литър отстъпка за бензин, дизел и метан са част от антикризисния пакет на управляващата коалиция в подкрепа на гражданите и бизнеса

Кирил Петков: Добро утро на всички! Пред вас сме като правителство и като коалиция! Мерките, които ще ви прочета сега, са на база общите ни виждания, че когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата – ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са с най-голям риск от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца. Както и фокусираме специфично върху горивата и електрическата енергия. Сега ще ви прочета мерките, след което ще дам думата на всеки един от нашите коалиционни партньори, защото тук сме заедно и обединени в тях, и ако имате детайлни въпроси, може да попитате и министъра на финансите.

   Мярка 1 – Подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка, предвиждаща увеличението на размера на данъчното облекчение за деца да се качи от 4500 лева на 6000 лева годишно. Като бъде дадена възможност да се ползват на всеки 3 месеца. С други думи семействата с деца ще могат да получат това данъчно облекчение веднага!

    Мярка 2 – Осъвременяване на пенсиите от 1-ви юли със средно над 20%, като всички пенсионери ще получат своята ковид добавка като постоянна част от размера на своята пенсия. Тези 60 лева стават част от тяхната пенсия. И допълнително качваме 10% на всяка пенсия. По този начин минималната пенсия реално скача от 370 лева на 467 лева. Или за последните 12 месеца повишението се качва с 167 лева или 56%! Тук искам много ясно да акцентирам. Докато по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лева, за 12 години, тук за една година повишението е със 167 лева или 56%! Когато ни питат – ама къде са парите от кражбите – ето тук са парите от кражбите! Парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта!

    Мярка 3 – Въвеждане на нулева ставка ДДС за хляба! Тази мярка я правим специално и само за хляба. Ще компенсираме с увеличението на ДДС за бирата и виното обратно на 20%. Но всички българи ще имат по-ниска цена на хляба, намалявайки ставката на 0. Намаляване на ДДС за централното отопление парно и топла вода на 9%. Надяваме се, че с това ще помогнем за месечните сметки на хората. Намаляване ДДС на природния газ и метана, което ще повлияе крайното потребление и всички, които използват тези горива и за транспорт. Отстъпка на всяко зареждане 25 стотинки на литър за бензин А-95 и дизел. Това ще даде възможност високите цени на горивата, които са внесени в България и тази инфлация, която се внася през горивата в България да бъде омекотена с 25 стотинки на литър. Увеличаване на прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 000  на 100 000 лева. Това ще махне бремето на малкия бизнес и административната тежест, което обещахме още в коалиционното ни споразумение.

    Облагане на свръхпечалбата от производство и печалба на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители. Тази мярка я анонсирахме и с работодателите, но това ще стане дългосрочна мярка, така че всички да имат пълна предвидимост как тези компенсации ще се случат.

    Увеличаване на общия размер на електронните ваучери, които в момента са 200 лева. В момента държавата харчи 1 милиард за тях, ще ги увеличим на 1,2 милиарда. Знаем, че тези ваучери могат да бъдат използвани за храна, комунални услуги, култура и изкуство.

   Освобождаване от акциз на електрическата енергия, природния газ и метана. Допълнително ще подобри цените на крайните потребители за тези източници.

   Намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, комуналните услуги и други от 10% на 4% за физически лица и от 10% на 8% за юридически лица.

    Този пакет е безпрецедентен! Остойностяването му е около 2 милиарда. И искам много ясно да заявя за всички икономисти, които се опитват да казват, че тези мерки може би ще увеличат инфлацията. Много ясно трябва да се знае. Тази инфлация не е българска. Тази инфлация е световна. Както знаем и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата цените на горивата, които са вносни. Когато инфлацията е привнесена отвън, то тогава мерките за тази инфлация трябва да са следните. Там, където можем да намалим цените на горивата за крайните потребители, там, където можем да намалим държавното оскъпяване на част от енергийните източници, там държавата трябва да помогне, защото това влияе на цялостната инфлация в цялостната икономика да бъде по-ниска. От друга страна знаем, че инфлацията е най-вече в храните и горивата и за хората, където имат най-големи трудности да плащат своите сметки, ние там фокусираме безпрецедентен пакет за подкрепа, така че техните доходи да изпреварват инфлацията и да не може да бъде отразена в намаляване на покупателната им способност. Както виждате за една година пенсионерите получават 56% увеличение на тяхната пенсия, което е много пъти над нивата на инфлацията. Така че коалицията сме заедно, силни и правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян до такава степен от тези външни кризи. Благодаря!

19.05.2022

Защо: Кирил Петков, проведохте среща с Американската търговска камара в България заедно с Висок гост помощник – държавният секретар за Европа и Евразия д-р Карън Донфрийд?

Кирил Петков: Уважаема г-жо помощник държавен секретар на САЩ, уважаеми министри, уважаеми президент на Американската търговска камара, уважаема госпожо посланик, уважаеми членове на Американската търговска камара за България, уважаеми членове на „Америка за България“, уважаеми дами и господа! И аз имам тук формална реч написана, но и аз няма да я чета по примера на Петър от Американската търговска камара! Защото наистина сме се събрали тук като приятели, като хора с общи виждания и общи задачи. Първо искам да кажа принципите, на които нашите отношения са базирани. Първият и най-голям принцип е, че ние сме част от една общност. И това е общността на демократичните държави, където правилата, законността са водещи. След тази основа, която е най-истинската и най-събиращата, вече идват и общите ни интереси в сферата на бизнеса.

  Това, което в момента имаме, е безпрецедентна криза, която всички знаем. И за съжаление, когато бях в Украйна, аз го видях в първо лице. Когато видях реални ракети, прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на около 500 метра от нас. Едно е да го виждаме по телевизията, друго е да го видите съвсем реално пред вас, когато невинни хора умират заради агресията на един диктатор!

   Второто нещо, което разбрах в последните 150 дни, е, че ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно на влияния от Русия. Реално едни и същи хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Така че нашата голяма задача е да продължим битката срещу антикорупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка!

   Другото нещо, което много ясно трябваше да се разбере и аз го осъзнах в последните месеци е, че в тази битка ние трябва да работим заедно и това е единствения начин да успяваме! Ако не си подаваме ръка в трудни моменти,  битката може да бъде загубена, ако бъдем отцепени един по един! Това е на ниво Европа, на ниво България – САЩ, на ниво НАТО!

    Аз искам да благодаря много за огромната подкрепа, която получихме, когато и газът беше използван като оръжие и когато едностранно беше прекратена доставката на газ за България! Не защото не си изпълнявахме договора! Напротив! Ето тук е министърът на енергетиката пред мен, ние абсолютно точно по договор си изпълнявахме всичко. Беше просто решено като политически инструмент да бъде прекъсната и то не политически инструмент за България, а политически инструмент за Европа! Ние просто бяхме първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се взимат едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Ето защо беше толкова важно в последните 3 седмици да покажем, че можем, че има диверсификация, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят! И че заедно сме силни! Даже диверсификацията беше на цена, която да е еквивалентна или по-ниска от тази на „Газпром“. Защото, разбира се, външната политика е толкова силна, колкото средното българско семейство може си позволи! Това трябва също да е ясно. И ето, показахме, че ако ние, които бяхме толкова зависими то руския газ, можем да се диверсифицираме на цена, която да е еквивалентна или по-ниска от тази на „Газпром“, за такъв кратък период с приятели от САЩ и от другите страни, които също ни дадоха помощ във връзка с азерския газ, значи е въпрос на воля и въпрос на устрем!

   Другото нещо, което се разбра, е, че когато говорим за енергийната сигурност на този регион ние трябва да мислим мащабно и регионално. Това, че нашите газови връзки могат да захранват дори Украйна, а това, че експорт на ток от Украйна може да намали експорта към Румъния, което е възможно да намали нуждата от газ на Гърция – този тип систематично мислене дава един нов, друг подход към стабилността на региона! И това, което също разбрахме, че регионално, заедно сме по-силни, има много синергии за спестяване и оптимизиране на общите ни системи.

   Другото нещо, което стана ясно в последните месеци, че освен общата военна стратегия на НАТО ние трябва да мислим  и за обща логистична стратегия. Коридорите юг-север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото. Можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всичките наши съседки. Да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минала през България и да отива чак до Констанца. Да имаме влакова връзка,  петролопроводи. Това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще, ако искаме нашия регион да да е стабилен и да работим заедно!

   Едновременно с това енергийната стратегия на България беше променена също в посока на „зелената“ трансформация. И тук колаборацията с нашите приятели от САЩ също е много важна. Да имаме възможност да имаме най-голямата инвестиция на батерии на ниво системен оператор в света ще бъде нещо много голямо и много значимо. Нови ядрени мощности са също тема с посока диверсификация, които също трябва да се случат. Газовите връзки вече обсъдихме. В посока на инвестиции това, което видяхме знаете, че аз преди да съм в тази си позиция, виждах голямата възможност за България да бъде портал за американски компании в ЕС. Ние сме най-логичната точка, особено за част от продуктите, всъщност американските компании да се възползват. Това, което дори мои инвеститори казваха – България вече има 10% данък, вече е стратегически позиционирана, вече е на 24 часа почти от всяка столица на Европа и на 3 часа със самолет – защо, по дяволите, не правите пари от това!? Това беше съветът от моя американски инвеститор тогава. Така че този нов поглед на това стратегическо партньорство всъщност ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ – България като портал за Европа! Така че ние, като българско правителство, ще работим много в тази посока, защото възможностите са огромни!

   И ето, затова съм толкова щастлив да бъда гост на тази закуска, защото в крайна сметка всички тези стратегии стават чрез координация! А всички координации стават чрез координатори! А координаторите не са нищо повече от едни хора, които си имат доверие, искат да развиват заедно общите си интереси и виждат сила в това, че заедно сме по-силни, отколкото поотделно! Благодаря!

20.5.2021

Защо Кирил Петков не казва КОЙ и защо ТОЙ ще внесе, и с КОГО подписа, и на каква ЦЕНА договор за 2 танкера ГАЗ?

Г-н Петков! Защо: Доган се „появи“? Защо: Сандов затвори Ковачки? Защо: Подадохте длан на Превозвачите? Защо: НЯ-КОЙ внася 2 танкера ГАЗ? Защо Петреъс, шеф на ЦРУ, собственик на „Нова ТВ“, купи „Марица Изток 3“?

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest