Общество

Беновска: Г-н Петков, как ще свалите Гешев с лист с прякора на Младен Михалев – Маджо?

Беновска: „Продължаваме промяната“ махнаха от КПКОНПИ екс главния прокурор Сотир Цацаров. И се заклеха да махнат главния прокурор Иван Гешев.

Ден 8.2.22–ра – КС им открехна вратата

С решение по конституционно дело № 17/2021 г. министърът на правосъдието Надежда Йорданова може да поиска започване на процедура във Висшия съдебен съвет за отстраняване на един от „тримата големи“ в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Предизвестено ли е „детронирането“ на Иван Гешев? Петков предаде на Гешев списък с 19 лица, които иска да бъдат разследвани. Говори се, че в списъка са:

Бойко БорисовЦветан ЦветановМладен Михалев – МаджоКрасимир Маринов Големия МаргинХристофорос Аманатидис – ТакиКрасимир Каменов – КъроРумен Гайтански – ВълкаРумен Николов – ПашатаДимитър Спасов – Митко КаратистаНиколай Павлов – „Булгаргаз“Петър Петров – Петьо ЕвротоВладислав Горанов

Младен МариновКостадин АнгеловХристо ТерзийскиДелян ПеевскиАлександър МанолевСтоян Мавродиевадвокат Цветан Цанев

Беновска: Започва ли обратното броене?

Ден 7.2.22–ра – Спешна пресконференция на Кирил Петков в МС

Кирил Петков: Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани да разпит да оповестя информации, които са публично известни, но които той би се радвал да се запознае от мен, допълнително, по следните казуси, които аз споделих, отчасти, по време на нашия разговор. С удоволствие приемам поканата и по време на тази среща ще искам да задам следните въпроси:

Първи въпрос: Какви действия е направила прокуратурата по следните публично известни данни за вероятни престъпления и злоупотреби и сега ще ги изредя: Какво е направила прокуратурата по темата „Мата Хари“? След като беше публично известно, че има кюлчета и пачки и едновременно с това, г-н Борисов сподели, че знае кой е „Мата Хари“. Прокуратурата установила ли е коя е „Мата Хари“, направила ли е разследване във връзка с това, дали, тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на г-н Борисов, или те са си били, просто, там?

Втори въпрос: Във връзка с „Магнитски“ – ние знаем, че г-н Божков, вече, има доста обвинения от прокуратурата. Но, въпросът е: Има ли разследвания по другите хора, така ясно описани по „Магнитски“ – г-н Пеевски, г-н Манолев, г-н Илко Желязков? Какви са действията, които прокуратурата е предприела там?

Следващ въпрос, който ще искам да попитам и едновременно с това да споделя: Има ли директна връзка между заема в ББР и факта, че г-н Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“? Има ли някаква директна връзка там?

Следващо нещо, по една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на „Роудуей кънстракшън“ в ББР е взет от адвоката на г-н Гайтански. Искам да знам: Какви стъпки е направила прокуратурата, за да се установи, дали, има връзка с г-н Гайтански и дали, този заем е взет правомерно?

Следващ въпрос, който бих искал да разбера: След като всички българи се запознаха с казуса „8-те джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров и така известен като „Петьо Еврото“?

Следващ въпрос, който ще попитам и бих се радвал да разбера: Има ли връзка между строителните компании и строителна компания взела доста от договорите, във връзка със строителството на незаконните язовири, които ние установихме в МИ и г-н, така известен, под прякора Таки?

Също така бих се радвал да разбера: Какви стъпки са направени във връзка с „Барселонагейт“ и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, потенциално свързано с този казус?

Следващата важна тема, която бих искал да обсъдим с прокуратурата: Има ли връзка между случаите с „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари, и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

Следваща тема, която бих се радвал да обсъдим: Защо „Булгаргаз“ и г-н Павлов са се отказали от количества азерски газ, след като, същите тези доставчици, сега са информирали, че такъв газ би могъл да бъде доставен през Неа Месемврия и по този начин миксът на „Булгаргаз“ за потребителите в България би бил доста по-евтин? И дали е най-правилно да се извика г-н Павлов само като свидетел и разпитан по този случай? Просто какви са стъпките, които те са предприели?

Беновска: Ден 8.2.22-ра – Кирил Петков в Сърбия:

Корумпираните ще дам на прокуратурата, „златните паспорти“ махаме, Стамен Янев – всеки ще бъде разследван

Илиана Беновска: Ще се явите ли, г-н Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един доста перфиден юридически капан – Вашите показания, обяснения или както щете ги наречете да бъдат всъщност една основа главният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я върши?

Кирил Петков: Това, което в момента аз изготвям, е точно този списък от лица, за които всички ние, като българи, от много време говорим, че има риск да бъдат потенциалните причини за това, че сме с огромни нива на корупция, че България не е с прозрачна икономика. Така че този лист ще бъде внесен от мен. Хубавото е, че той не е някакъв таен лист, списък – ние ги знаем! Реално, аз даже, ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице.

Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?

Кирил Петков: И много бих се радвал, ще бъде внесе този списък с хора, със статиите, които подкрепят тази информация. И оттук – нататък трябва ясно да започнем да говорим защо и как прокуратурата, до този момент, не е била действаща в пълния смисъл на думата и защо и как всички тези публикации – обществена информация – не е била разследвана. Аз вчера ги казах ясно – част от хората, част от информацията. Като най-ясен пример, имаме ясен факт, че имаме снимка с кюлчета и пачки, имаме ясен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си, прокуратурата никога не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които казах, ще увелича листа с цялата информация, сега днес я събираме. Прокуратурата оттук нататък има два избора – единият е да се обяснява защо ние не е свършила до този момент, а другият е да се задейства.

Илиана Беновска: За „златните паспорти“ замесен ли сте със Стамен Янев, Ваш адвокат, директор при Вас на дирекция, заместник и така нататък в банката, в някаква „златна далавера“, свързана с Китай и китайски служби?

Кирил Петков: За „златните паспорти“ е много странен случая. Първо, искам да кажа, че аз, като министър на икономиката, веднага, когато разбрах, че има такава схема, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е адвокат …

Илиана Беновска: Кой заместник, Стамен Янев?

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя започна да работи с правосъдието, за да се разнищят тези неща. Второ, много ясно искам да кажа, че въпреки че ДПС сега си прави някакви реклами по тази тема, ние, коалицията бяхме първите, които вкарахме проектозакон в МС, който вече е минал през комисия и аз лично обещах на  всички мои срещи и в ЕК, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат приключени. Така че не само е смешно, че партията, която за последните 4 години не каза нито дума по темата за „златните паспорти“, а ето сега, когато ние внесохме законопроект в парламента, изведнъж станаха „революционерите“ за премахване на „златните паспорти“. Това е просто пример на политически пиар, аз не им обръщам внимание.

Илиана Беновска: Все пак, Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?

Кирил Петков: Аз това, което съм казал, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е факт точно за него, трябва да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е …

Илиана Беновска: Не, той е вършил работа!

Кирил Петков: Да, но е важно да се каже, че това ни беше един от приоритетите по време на служебното правителство, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че ДПС изведнъж се събуди по тази тема след много години и се опитва да я оглави, ми се струва много странен факт. Особено когато повечето от тези „златни паспорти“ са били, когато те бяха в парламента. Къде бяха, защо не внесоха такъв законопроект, защо не повдигнаха общественото мнение през всичките тези години? Изведнъж идва нашето правителство, казваме, че това е една от главните теми и те да яхнат вълната. Разбирам, опитват се да се включат, че и те са част от промяната. Но не става само с риторика. Трябва да има истинско намерение. Има много други неща, които, ако те искат да променят България, трябва да започнат да мислят. И сега не е най-хитрата стратегия просто да следят ние какво правим и да се опитват да правят пиар. Това не е работещо, действията са важни!

Ден 9.2.2022-ра, Кирил Петков на стълбите пред прокуратурата:

Кирил Петков: Знаете ли, за мен една прокуратура би трябвало да може сама да направи това „домашно“ и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм, да го представя. Не, не го намирам като натиск! Намирам го като излишен пиар от тяхна гледна точка. Аз пък съм от друга страна доволен, че тези имена, които винаги досега са били говорени в кулоари, в коридори и журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално от прокуратурата, сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателят им го носи на крака.

Беновска: Има ли нови имена в списъка за разследване на Петков?

Кирил Петков: Да, това е изцяло публична информация, имена, които и вие знаете много добре. Плюс тези имена, които знаете, сме добавили и хора като г-н Михалев или Маджо, който също е доста известно име. Добавили сме и други от този сорт и сме ги събрали, така че имаме и Таки, и Маджо, и Петьо Еврото.

Беновска: А защо са добавени и тези имена?

Кирил Петков: Не, това са само личности, които са отдавна в публичното пространство и аз не съм тук нито да казвам кой е виновен, кой не е виновен, просто показвам на прокуратурата всички тези публични данни.

Беновска: А „нови“ ли са тези имена?

Кирил Петков: Точно това е въпросът. След като са твърде отдавна известни, въпросът е дали прокуратурата е направила всичко възможно, за да сме сигурни ние като общество, че има правосъдие.

Беновска: А, главният прокурор Иван Гешев в този списък ли е?

Кирил Петков: Не, не е в този списък. Моята критика към него и тази на ПП, че ние не сме доволни от него като извършена крайна дейност, като главен прокурор, и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка.

Беновска: Какво очаквате, г-н  Петков,  от Иван Гешев?

Кирил Петков: Информацията, която днес споделих, имената, които бях включил в списъка, са същите, като в разговора, който имахме заедно. Но оттук нататък много се надяваме всички ние, че сега, когато министър-председателят внася данни, които всички ние знаем, прокуратурата ще даде още повече от себе си, за да види дали има извършени престъпления.

Беновска: Г-н Петков, помните ли вицето Цветанов, който обвини Алексей Петров, че е „Октопод“, а после Петров беше оправдан и ЕСПЧ осъди България заради Цветанов?

Кирил Петков: Разделението на властите е нещо, на което аз много държа и много уважавам. Единственото, което фокусирам тук с този разговор и днешното ми идване, е, че обществото очаква справедливост, прокуратурата да си върши работата и всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правел всичко в неговите правомощия, за да се достигне до това ниво на справедливост, което всички ние очакваме.

Беновска: Страх ли ви е от провал, г-н Петков?

Кирил Петков: Днес сме на 55-ия ден. Вече имаме доста действия по въпроса. Аз мисля, че до този момент не е имало министър-председател, който публично да е изказвал тези имена, които всички вие чухте. Не ни е страх от никой, действаме напред и очакваме институциите да си вършат работата в законовите си правомощия. Но ще следим всички като общество, не е само на ниво изпълнителна власт.

Беновска: Какъв резултат ще ви удовлетвори, г-н  Петков?

Кирил Петков: Това, което всички ние трябва да видим, е, че справедливостта е постигната и че никой не е над закона. Сега колко време, ами има разделение на властите, аз не мога да им поставям срокове. Но това, което очаквам от тях, е наистина да започнат да си вършат работата и наистина да се занимават с казуси, които имат огромно обществено значение, казуси, които са свързани с корупция, казуси, които са свързани с други потенциални престъпления. Аз не съм обвинителен орган, не мога да кажа дали някой е виновен или не, но това, което мога да кажа, е, че обществото се интересува. Ние всички имаме нужда от справедливост и е време да сме сигурни, че прокуратурата наистина си върши работата. Благодаря Ви!

Беновска: Г-н Петков. А, ако прокуратурата не събере доказателства за имената в медийния ви списък? И съдът не ги осъди?

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest