Общество

Беновска: Г-н Петков, как разбрахте, че ще спечелите българите с Борисов и Доган, а не с ДБ?

13 дни до началото на кампанията за избор на 48 НС.

Каква е равносметката до тук? Кой какво обещава? А, чува ли ни някой, нас, избирателите?

„Продължаваме промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на втори октомври 22-ра.

Решението e на Националния съвет на партията. Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета „Петков“.„Демократична България“ остава наш естествен съюзник по пътя към промяната в страната.”

Това съобщиха от ПП. А, ето и какво заявиха:

Никола Минчев: Внесохме 5550 подписа, категорично със заявка за първо място, както и предния път, независимо от формата, в който ще се явим на изборите! С ясно мнозинство от поне 121 депутати зад гърба си, така че да бъдем спокойни в реформите, които ще правим. Със сигурност ще работим заедно с ДБ! Дали, под формата на предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика, кой вариант ще ни донесе най-много депутати в 48-то Народно събрание. В момента се регистрирахме с ВОЛТ и „Средна европейска класа“, партньорите ни от предния път, като мандатоносители.

Ето и какво заявиха и ГЕРБ:

Томислав Дончев: Това не е олимпиада или състезание! Разбира се, кой е първи и кой е втори има огромно значение. За нас основна цел е да върнем максимална част от доверието на българските граждани! Това е голямата ни задача. Ще водим спокойна, разумна кампания. Ще предлагаме решения за изход от всички кризи, в които е затънала България. Ще бъдем отговорни, защото до голяма степен от нас зависи, без значение като управляващи или опозиция, политическия процес и това, което ще се случва в България. Рано е да коментираме коалиционни валентности. Първо, трябва да видим каква е волята на българските граждани, кому колко доверие е дадено. След това ще коментираме този въпрос, но за нас е от изключително значение България да прекрати, да скъса използването на политическата шарлатания! Да говориш едно, да правиш друго! Думите в политиката отново трябва да имат смисъл! Това, което казваш, да поражда резултати, да значи нещо! През последната година и малко повече думите загубиха смисъл в политиката. Защото управляващите, политиците, говорят едно, а правят друго. Остра реторика против „Газпром“, а в същото време продължаваме да купуваме руски газ с руски посредници. Това е голямата ни задача – да прекратим политическата шарлатания и думите в политиката отново да значат нещо!

Медия: Г-н Борисов ще бъде ли водач на две листи?

Томислав Дончев: Ще видим. Със сигурност оценката на ръководството на партията за работата на парламентарната група е добра. Това не означава, разбира се, че няма да търсим свежи попълнения. Една партия е като една личност, тя трябва да се развива непрекъснато. Освен това, политическите сюжети се сменят, излизат нови теми. Ще търсим още доказани хора, професионалисти, с които да допълним листите, но има време!

Ето и какво заявиха и ДПС:

Мустафа Карадайъ: Победа! Това е нагласата! ДПС трябва да има много добър изборен резултат, за да победят българските граждани! Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само в политиката! Крайно време е! Крайно време е да възстановим нормалността в политиката. Ние, от много време, дълги години призоваваме за това. Нормалността и възстановяването на нормалността не означава пък реваншизъм! За да има просперитет в обществото, трябва да има обединение, да има диалог! И затова, нашата нагласа е победа! Победа за българските граждани, а тази победа минава, чрез много добър изборен резултат на ДПС!

Ето и какво заявиха и ИТН:

Тошко Йорданов: Както на всички избори – да се представим добре! Всъщност „да се представим добре“ е глупаво изречение! Да успеем да убедим хората в правотата ни, че ще защитаваме интересите им. Да получим доверие и след това да изпълняваме това, което сме обещали!

Любомир Каримански: Според мен, също е добре да покажем, че ние никога няма да толерираме лицемерието, както сега сме направили! Все пак истинската страна на монетата е по-важна за нас, отколкото всяка друга представа!

Ето и какво заявиха и БСП:

Корнелия Нинова: Тръгваме на тези избори със самочувствие, първо, за добре свършената работа в редовното правителство. Благодарение на нас и на нашето участие в това правителство имаше мощна социална програма в размер на 22 милиарда лева, която помогна на много семейства да преминат по-леко през тежката зима. Бяхме фактор на стабилност, на сигурност в правителството и диалогичност. Борихме се с корупцията, като спряхме рекета над фирмите. Орязахме пипалата на онези фирми, които бяха обградили държавните предприятия и знаете резултата – първо място по индустриално производство в Европа, което е рекордно!

Така, че тръгваме с това самочувствие за добре свършена работа и вярваме, че хората ще ни оценяват по резултатите, които показваме. Но и имаме решения как да продължим оттук-нататък с кризата, която ни очаква през есента и зимата. Имаме 4 работещи решения, с които гарантираме, че ще преведем България и народа си през следващите месеци. Първо, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет – налагане на мораториум върху цената на водата, газа и парното! Това е за битовите потребители. Второ, сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цената. Трето, продължение на социалната програма и социалните приоритети. И четвърто – незабавни преговори с „Газпром“!

Надежда Йорданова: ДБ днес заяви своето желание за участие в изборите на 2-ри октомври, като внесохме 8088 подписа от наши съмишленици, които поддържат нашето явяване на изборите. Ние събирахме подписите на открито, сред хората. Много ясно чухме техните желания, а именно да довършим започнатото и да осигурим едно стабилно управление на страната!

Ето и какво заявиха и ДБ:

Надежда Йорданова: Нашето желание, на ДБ, за общо явяване на изборите с ПП е ясно заявено! На ход са колегите от ПП. България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора от 2020 г., които ясно заявиха, че не могат и не следва България да се управлява от корупционното статукво. Ние дължим това на гражданите. Това, че към настоящия момент заявяваме отделна регистрация означава, е очакваме ясен отговор от ПП.

Ето и какво заявиха и „Възраждане“:

Петър Петров: Влизаме със заявка да спечелим изборите и очакваме това да се случи! За това работим откакто е създадена ПП „Възраждане“, методично и последователно и сме убедени, че хората ще ни гласуват доверие!

С тази нагласа се явяваме винаги на избори – да станем първа политическа сила! И това ще се случи?

Николай Дренчев: Ако ми позволите ще кажа, че „Възраждане“ последователно, методично, ние сме дали решение на всички въпроси още когато участвахме в парламента. По време на кампанията ще повторим тези решения още веднъж, за да ги чуят избирателите и българския народ. По отношение на кризата с газа, „Възраждане“ е единствената партия, която дава заявка и реално е в състояние да подобри отношенията с Русия! Говорим за търговските, за туристическите, за културните! Така че единствената партия, която е в състояние да реши енергийната криза въобще и в частност кризата с газа – това е „Възраждане“!

Ето какво заявиха от „Български възход“:

Стефан Янев: За премиер съм готов! Подкрепям “Брикел” – български е! Ковачки и Домусчиев не познавам!

Стефан Янев, председател на ПП „Български възход“, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 18-и август 2022 г., излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Беновска, добър ден!

Стефан Янев: Добър ден!

Илиана Беновска: Г-н Янев, когато представихте своята партия, аз Ви попитах – можете ли да бъдете най-добрия министър-председател? Вие казахте – да! Оттогава минаха два месеца – продължавате ли да мислите така? И какво добавихте като надграждане към тази бъдеща, евентуално, стойност на управленец?

Вторият ми въпрос е – какво научихте от вашите партньори от „Промяната“, чието правителство Вие напуснахте, какво научихте да не правите?

И третият ми въпрос – направихте една доста европейска среща със служителите на ТЕЦ „Брикел“. Европейска я наричам, защото виждате, че в Европа се възраждат въглищните централи, докато тук, в България, все още под въздействие на „Промяната“ се опитваме да ги затворим! Изнасят се въглища, не знам дали знаете, български за Сърбия и в момента и за Украйна, което означава, че България има ресурс да поддържа своята енергетика, независимо от развитието на отношенията с Русия. Вие някакъв знак ли дадохте, че сте с „олигарха“ Ковачки, срещайки се с „Брикел“? И искам много внимателно да уточня това – нека да не се срамуваме да поддържаме бизнеса! Защото, ако поддържате Ковачки, ако поддържате Домусчиев, ако поддържате не знам кой – сигурно ще Ви изкарат „слуга на олигарсите“! Моля този въпрос специално да го засегнете! Благодаря!

Стефан Янев: Благодаря и аз! Записвам си, защото има няколко въпроса и трябва да бъда прецизен. Най-напред, позицията, ролята на министър-председателя, така както аз я разбирам и както съм упражнявал тези правомощия, тогава, когато съм имал възможност, разбира се в онова качество като служебен министър-председател, назначен, а не избран от парламента. Макар че разлика няма. Разликата е, че по-трудно се работи с този парламент, който не те познава, не те е излъчил. Важното за министър-председателя, според мен, е да осъзнава сложността и комплексността на тези решения, които се взимат в тези кабинети в рамките на Министерски съвет! Важно е да познава функционирането на държавата, държавните системи! Как те си взаимодействат и как търсенето на баланс в една посока може да пречи или да подпомогне общия баланс, който трябва да има при управлението на държавата, за да може тя да функционира и да бъде в услуга на своите граждани, а не да бъде откъсната като някакво чуждо тяло, което само да дава разпореждания и да смята, че всички трябва да изпълняват! Нещо, което им е хрумнало на онези „хубави умници“ в Министерски съвет!

В този смисъл – да, готов съм! Имам план! Имам план по много теми, дългосрочен! Неслучайно споменах и в изложението си в началото, че решаването на демографската криза е от изключително важно значение. Това е въпрос и на национална сигурност, ако щете. И това е въпрос, към който трябва да подходим максимално отговорно и целенасочено! Това е и призивът ми към другите партии – да търсят решение в тази посока или да споделят нашите идеи! Затова защото помним времето, когато бяхме 9 милиона! Сега сме около 6 милиона! Къде са липсващите 3 милиона българи? Част от тях са в диаспорите, които имат български произход. Част от тях са български граждани, които живеят в чужбина. Не искам да ги делим! Не искам да мислите, че загърбваме българските граждани и казваме – тези предложения не се отнасят за тях! Какви са ни идеите? Даването на този временен статут и даването на определени стимули, които също важат и за българските граждани по същия начин. Ако българско семейство има дете, родено в чужбина, то е български гражданин, но може да се възползва от същия пакет нисколихвени заеми и предоставяне на земя от държавния поземлен фонд. Какво имаме предвид? Такъв фонд на жълтите павета няма! Такъв фонд има там, където е българското село. Българското село, което ние сме на път да загубим. А трябва да възстановим! Защото, вдигайки българското село ще вдигнем България! Това е част от този план. Той е комплексен, той е голям. Аз казвам само какво стои на повърхността. Но тръгвайки надолу по него, всеки е в състояние да разбере логиката и да подкрепи такъв план, защото това е необходимост за България!

На втория въпрос – какво може да се научи от управлението на тази коалиция, която си тръгна …

Илиана Беновска: Да не правите!

Стефан Янев: Да, точно това искам да кажа – списъкът какво да не се прави е много по-дълъг от това какво да се прави! За съжаление! Пак казвам, коалиция, която демонстрира авантюризъм, неуважение към държавата! Която ни остави двуцифрена инфлация и заплаха от глад и студ и много открити въпроси! Обществото се вълнува от това как и защо беше спрян газа. Дали „Газпром“ ни спря газа, или ние си го спряхме сами? Този отговор не е ясен още! Използва се за политически цели. Обяснява се как едни хора са лоши и са ни спрели газа. Не се казва ние какво не направихме. И при условие, че другите европейски държави го направиха и намериха начин да се разплащат и да си получават определените количества – защо ние не го направихме? Това е въпросът, на който трябва да отговори политическото ръководство на този Министерски съвет, който вече не е там!

И в този смисъл аз не искам да влизам в полемика да правя списък от това какво не се прави. Но в крайна сметка тези хора, независимо, че в тази коалиция имаше и политици с по-голям опит, и политици с по-малък опит – тези с по-малък опит дори не си направиха труда да разберат как функционира държавата, как функционират нейните системи, как си взаимодействат! А по-скоро се занимаваха с авантюристични решения от пита – ние сега ще ви научим. Е, извинявам се, не ни научиха! Виждаме резултатът какъв е!

Третият въпрос – „Брикел“, въглища! Много важен въпрос! Много важен въпрос, защото въпросът е за цялостното функциониране на българската енергетика. Нека кажем така – силна и развита енергетика е основа за силна и развита индустриална база! Тоест условията ги имаме. Нашата енергетика е добре развита. Произвежда количества ток, което предполага, че може да се развие индустриалната база в България. Какво става с енергетиката ни? Българската национална енергетика разчита, ако я разделим на няколко клона – ядрена енергетика, топлоелектрически централи, тоест въглища, вода като ресурс – всяка си има особеностите. Но ако погледнем реално, единственият ресурс, с който България разполага и е наш, независимо от външни доставки – това е националната енергетика на топлоцентралите, работещи на въглища и водноелектрическите централи. Това е националният ресурс. Всички останали ресурси зависят от определен внос. Няма да влизаме в това, че някъде се произвежда и от газ, като когенерация, това го оставяме настрани.

Тоест нашият национален интерес в сферата енергетика минава през защитата на тази част от енергетиката, която работи с национален ресурс – въглищата! Какъв е проблемът с въглищата? Знаем до миналата година „зелената сделка“ беше на първо място в дневния ред на ЕС. Сега в момента е позабравена. Тя е затворена папка. За нея не се говори. Виждаме каква е тенденцията в Европа. В Европа се отварят консервираните въглищни топлоелектрически централи. Особено с несигурността дали ще има достатъчно газ за зимата. Това е повсеместно. В България тези централи работят. Миналата година, когато бях министър-председател, на 15-ти октомври финализирахме ПВУ, в който записахме, че въглищните централи в България ще работят до 2038 г. И това беше прието от ЕК. Защитих го на последващата среща на върха по климата в Глазгоу по същия начин. Впоследствие, оказва се, че в последната редакция на ПВУ са записани други дати!

И какъв е въпросът за „Брикел“? Получих писмо от работниците в това предприятие, че е имало атака, прилагане на принудителни административни мерки и предложения то да бъде закрито. Отидох там, за да се срещна с работниците. Оказа се, че само в този завод работят над 1500 човека. Със свързаните от други бизнеси, мините, които дават суровината и от другите топлоелектрически централи, които ползват обогатените въглища, защото се оказа, че това е уникално предприятие, то преработва въглищата, вдига тяхната калорийност, така че да могат да бъдат използвани в топлоелектрически централи, както в България, така и в чужбина – с всички свързани лица, които биха били засегнати от затварянето на това предприятие, те са над 5 000! Над 5 000 български семейства са поставени под риск от затварянето на тези работни места, да нямат издръжка и подкрепа за семействата си!

В този момент дори не съм мислил кой е собственик, дали е олигарх, казахте Ковачки, когото не познавам! Дано да не е Домусчиев, защото и него го споменахте! Мисля, че той няма връзка с енергетиката. Така че водещото за мен е било да се срещна с работниците, да ги чуя и да вдигнем заедно своя глас, че всяко българско работно място трябва да бъде защитавано! Напротив, нашата идея, нашият стремеж е да се стимулира икономиката, така че да се откриват нови работни места. Защото борбата с инфлацията минава през силна, работеща икономика и нови работни места и инвестиции. Това е начинът! Всичко останало, което се говори как ще бъде преборена инфлацията с наливане на още пари в оборот – това по-скоро е обратното!

Ето и какво заявиха и ВМРО:

Ангел Джамбазки: Обединението не се провалило, разговорите предстоят и продължават. Може би не на тези избори, но на следващи, за съжаление, тъй като за нас очевидно моделът, по който трябва да бъде управлявана държавата ни не работи така, както трябва да работи, тези избори няма да са последните, за съжаление!

Отиваме на изборите с платформата на ВМРО. Платформа, която е основана най-вече на защита на българския национален интерес, който беше продаден от коалицията „анти-Македония“! Това, което можем да кажем, че след като ВМРО отново управлява, интересът ни по темата Македония ще бъде защитен обратно. И ветото, макар че то няма вето, но така нареченото вето, гражданско придобило, ще бъде възстановено в пълната му сила. Тъй като коалицията „анти-Македония“ клекна без да има нужда и продаде българския интерес без да има нужда! Събитията в Скопие до доказаха. Така, че ние отиваме, първо, с амбицията да защитим този интерес. Второ, неизбежни разговори за доходите на българските граждани и за цените, които са умопомрачителни и съсипват бюджетите на дребни и средни предприемачи, а и на българското общество като цяло! И трето, не на последно място – много важният разговор за това как трябва да се промени конституционният модел в държавата, за да се избегнат такива ситуации! 4-5 избора за една година – това е безобразие и безумие!

Ето и какво заявиха и „Изправи се, БГ“:

Мая Манолова: Ние си поставяме, в предстоящите избори, няколко големи цели, големи задачи. Първата е голяма трудова реформа и безапелационно повишаване на доходите на работещите българи. А тя, на работещите домакинства, е 1260 лева на работещ човек. Намаляване на цените на бензина и дизела с 1 лев до нива от 2,5 лева. Замразяване на битовите сметки на енергийно бедните. Повишаването с 60% на парно, на вода, на ток, на природен газ – няколко пъти – трябва да бъде 100% компенсирано от българската държава. Казваме „таван на цените“ на основните хранителни продукти, за да могат хората да преживеят свирепите есен и зима! Безапелационна битка с монополите. Озаптяване на ЕРП-тата, на ВиК, на топлофикациите, но също така и на банките, на бързите кредити, колекторите, частните съдебни изпълнители. Всичко това е подчинено на нашата голяма цел – нов тип държава!

Г-н Петков, как разбрахте, че ще спечелите българите с Борисов и Доган, а не с ДБ?

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest