Общество

Беновска: Борисов, ЗАЩО: Кирчо-О’Брайън ни „оправят“, Херо „учи“ кметове за корупцията, Румъния „души“ Евроинс?

25 май, 22-ра, 48 НС

„Сянката“ на ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джиеймс О`Брайън върху българската политика е по-дълга  и не е от днес. 


Депутатът от ДПС Станислав Анастасов, на брифинг в парламента, разказа какво е станало на 13 май 22-ра по време на петъчния парламентарен контрол.

Станислав Анастасов: На последния парламентарен контрол, след приключването на нашия въпрос, някъде около минута изчакахме с колегите да започне следващия въпрос и тръгнахме да излизаме от залата. Минавайки покрай така наречената „кошара“, където са представителите на МС, Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Аз застанах на около метър и половина-два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори на ушенце! Ние сме против тези работи. След което той ми каза – „Аз ще ви оправя!“. В първия момент не повярвах на ушите си и казах – моля! Той повтори – „Аз вас ще ви оправя! Джеймс О Брайън е името на човека! До 3 седмици очаквайте новини!“ Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори. Той се облегна назад и каза – „До 3 седмици очаквайте новини! Ще видите! “Имаше колеги зад мен от групата, между другото, така че има достатъчно свидетели на случката. Това е фактологията! Не бих си позволил да говоря нещо, което не е така! Но – разбрахме името, разбрахме и заплахата!

Случката отшумя, парламентът се разпусна, но Кирил Петков каза истината – О’Брайън дойде да ни оправи! 9 месеца по-късно!

13 февруари 23-та

Президентът Румен Радев се срещна с  ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О`Брайън

„Модернизацията на България изисква прозрачност на законодателния процес и ефективната работа на правораздавателната система“, заяви Радев. В срещата, която се проведе в президентската институция, участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, както и посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън.

Бяха обсъдени наложените нови санкции по „Магнитски“ на 5-ма български граждани, като част от действията на САЩ и Великобритания за защита на техните финансови системи. Държавният глава Румен Радев изрази признателността си за международната подкрепа, която страната ни получава в борбата с корупцията. Президентът подчерта също така, че обществото ни очаква  следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство, както и активно партньорство, и обмен на информация между правоохранителните институции на България и нейните съюзници в борбата с корупцията.- заявиха от офиса на Радев.

Чиновникът на президента Байдън изразил настойчивото желание на САЩ:

Първо, да бъде съставено правителство между ГЕРБ и ПП/ДБ  (като ПП/ДБ ще са водещите, а ГЕРБ ще осигуряват парламентарната подкрепа) и

Второ: ВЕДНАГА да бъде приет законът на Крум Зарков за контрола върху главния прокурор.

А, иначе, президентът Радев, „под мустак“, изрази плахо и българско национално самочувствие:

14 февруари 23-та

Румен Радев: Първо, съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма! Виждаме го и всяка помощ отвън е добре дошла! Защото съвременната корупция, тя не признава граници. Тя е международно явление. Но няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. И тя започна с приемането на закони, които да гарантират ефективна борба с корупцията. И тя започна с това политическите партии не само да ги приемат, но и да се ангажират с  изпълнението на тези закони, а тази борба с  корупцията да не бъде само предизборно говорене.

Румен Радев: Обсъдихме широк кръг теми. Но по отношение на корупцията трябва да е ясно, че американската страна гледа преди всичко, и това го заявяват открито, техния собствен интерес, тяхната сигурност. С този закон „Магнитски“ те гарантират и правят всичко възможно корупционни практики и явления да не преминат в тяхната финансова система. Това трябва да се знае. Но това е силен политически сигнал към нас, че трябва да бъдат предприети ефективни мерки!

Румен Радев: Очакванията са, че пред следващия 49 Парламент приоритетна задача ще бъде приемането на правосъдната реформа. Тези закони, които ги подготви и ги внесе служебното правителство, нека да бъдат разгледани по възможно най-бързия начин! Ако Парламентът прецени, да въведе необходимите поправки, но те да водят към реална, ефективна борба! А не към симулиране на борба с корупцията! Това е най-важната първа стъпка, за да могат да бъдат отпушени съответно и политическите процеси в страната!

Румен Радев: България е суверенна държава! И никой отвън не може да ни поставя никакви искания! И ние няма да приемем абсолютно никакви искания! Но пак казвам, това е много силен политически сигнал. Приемаме го като оказване на помощ от партньор, от стратегически съюзник. Защото съвременната корупция не признава граници. Нейното ефективно противодействие изисква обединяване на усилията на институциите, заедно с тези на нашите партньори и съюзници!

На същия 14 февруари 23-а, в единственото си интервю,

Джеймс О’Брайън заяви по БНР:

Джеймс О’Брайън: Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, които задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании! Важното е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени, в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Така че това, което бихме искали да видим, а ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

Джеймс О’Брайън: Това, което видях на срещите, а аз се срещнах с президента, със служебното правителство, с някои от политическите партии, е, че всички разбират важността на тези реформи. Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат, да постигнат съгласие по конкретен текст и да се съгласят да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат на практика. Защото искаме не само закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и така нататък. Освен законодателство, трябва и прилагането на тези закони! Чух силни ангажименти от някои от партиите, с които говорих и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа.

Джеймс О’Брайън: Очевидно е, че имаме чудесно посолство тук, но първо ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори! Тази реформа на системата за борба с корупцията, на главния прокурор, на комисията за борба с корупцията, това е много важно за ЕС, за Обединеното кралство и за САЩ и именно в това измерваме нашето партньорство!

Джеймс О’Брайън: Направихме това с нашето Министерство на финансите, защото сме наясно, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем Президентът Радев зададе подобен въпрос на срещата в понеделник. И знаете ли, ние сме щастливи да споделим това, което можем да споделим. С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, тоест, финансова система или банка, базирана на долари и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни. Същото важи и за Обединеното кралство.

Джеймс О’Брайън: Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание. Ще видим кой ще го изпълни!

Ето коментарът на тези САЩ-заповеди от конституционалиста и депутат във ВНС Георги Марков, след като стана и известно, че в посолството на САЩ О’Брайън е привиквал и лидери на партии…

Георги Марков: О’Брайън счупи рекорда по безпардонна и груба намеса в държавния живот на България. Никой не е обяснил на госта, че в България има Велико народно събрание, което единствено може да приеме върховни съдии да разследват главния ни прокурор, което закона „РАДЕВ-ЗАРКОВ“ иска да направи Обикновен парламент.

Няма как да не сме възмутени:

 1. Румен Радев прие официално и публично чуждестранен чиновник, координатор в администрацията на САЩ. Почти като държавен глава, само нямаше духова музика и гвардейски пера.

 И Тодор Живков сигурно е приемал съветски чиновници… Къде ще ходи… Ама поне не ги показваха по телевизията, държеше си на ранга първия ни ръководител.

2. Господинът от САЩ настоява за независим главен прокурор в България. При това и по Националното радио. Не се намери държавник или съдебен орган като ВСС, например, да му отговири: за разлика от САЩ, главният прокурор у нас по Конституция е част от съдебната власт, която по конституционна дифиниция е независима в това число и спрямо намеса зад граница.

3. Никой държавник не обърна внимание на американския гост да каже, че ние не приемаме уволняване на главния ни прокурор от Байдън, който уволни главния прокурор на Украйна Шокин, чрез президента Порошенко, затова че разследва фирмата, в която работи сина му.

4. Никой не каза на координатора от САЩ, че ние не желаем прокурорите ни да се избират с парите на Сорос, както милиардер се похвали публично, че прави десетилетия в Америка. Нито да се назначават от Сорос, както Лаура Кьовеши в Румъния.

5. Никой не каза на О’Брайън, че ние не сме съгласни български прокурори да правят подписка за неизпълнение на решение на Върховния съд. Такава направиха в САЩ цели 90 прокурори прогресисти, 30 от които избрани с помощта на Сорос. Те заявиха, че няма да изпълняват решението на Върховния съд на Америка за абортите. А Сорос публично според Fox News ги поощри.

6. Никой не е обяснил на госта, че в България има Велико народно събрание, което единствено може да приеме върховни съдии да разследват главния ни прокурор, което закона РАДЕВ-ЗАРКОВ иска да направи Обикновен парламент.

7. Никой не запозна господина от САЩ, че скоро Конституционният ни съд се произнесе, че главният прокурор не е безконтролен. 2021 г. бе постановено, че той може да бъде разследван от всеки прокурор.

8. Никой не попита американските ни братя: защо след като законът „Магнитски“ е замислен като лост за защита правата на човека, не се приложи в Македония, където пребиха човек само защото е българин, а цялата ни нация е наречена фашистка, татарска и прочее.

9. Така и не се обясниха на американския координатор, че сме парламентарна република и по Конституция депутатите ни гласуват задължително по съвест, а и полагат клетва, че ще спазват основния закон. Нямат задължение по указания, дори и от Америка, да избират главен прокурор.

10. Като братска партньорска страна на Велика Америка никой не изрази загриженост за безпрецедентната престъпност в САЩ и особено в Ню Йорк, за която публично наскоро говори моят любимец президента  Доналд Тръмп.

11. Така и никой не повдигна въпрос за милионите, които Сорос и „Америка за Българи“ наливат в НПО-та у нас и те извършват активна политическа дейност, което е изрично забранено по Конституцията ни.

Да не говорим, че се трансформираха в партии проповядващи неолибералната прогресистка философия на управляващите в Америка.

12. И накрая, защо не бе попитан гостът ни, с претенции на познавач на правовата държава, какво мисли за ареста на лидера на опозицията от протежето им Кирил Петков, признато за незаконно от съда. Какво мисли за Бойко Рашков, нарекъл опозицията „бивши“ хора и „артиста“ Морфов, нарекъл победилата на изборите партита ГЕРБ „боклуци“.

PS. Aктуалният „лаф“ на  италианката Джорджия Мелони за Макрон и Шолц: „На „Титаник“ няма Първа класа, всички ще потънем!“ е поучителен и за нас.

И Главният прокурор Иван Гешев на си замълча:

Позиция на Прокуратурата на Република България:

По повод заявеното от политически лица и представители на институции във връзка с наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции спрямо петима български граждани – бивши длъжностни лица, Прокуратурата на Република България (ПРБ) е длъжна да напомни, че борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите власти (съдебната, изпълнителната и законодателната).

Република България е суверенна държава, част от европейското правно пространство. В този контекст Прокуратурата на Република България стриктно спазва основните европейски принципи и евроатлантически ценности, най-важните от които са върховенството на закона и правовата държава. Според българската Конституция главният прокурор е част от независимата съдебна власт със стриктно регламентирани правомощия и е независим от останалите власти – законодателна и изпълнителна. Евентуалното нарушаване на тези основни конституционни и европейски стандарти излиза извън принципите на демократичната държава. Историята е показала, че опитите за въздействие и овладяване на съдебната власт водят само и единствено до репресии с дългосрочен ефект, засягащи правата на българските и европейските граждани.

Прокуратурата на Република България заявява, че отдавна е предприела всички необходими действия в съответствие с компетентността си по Конституция и закон спрямо всички санкционирани български граждани.

Независимо, че съгласно европейското законодателство и трайната практика на Върховния административен съд (ВАС) наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции са неприложими за Европейския съюз, и въпреки наличието на не приключили досъдебни и съдебни производства за всички лица от списъка, Върховна касационна прокуратура (ВКП) се  е самосезирала на 10.02.2023 г. От компетентните органи – ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други ще се изиска актуална информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни престъпления. Предстои изпращането на запитване чрез Министерство на правосъдието до съответните институции в САЩ за предоставяне на информацията, въз основа на която са наложени санкциите на лицата.

Прокуратурата на Република България напълно споделя и се солидаризира с изразеното мнение от официални американски представители и европейски институции за необходимостта от осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото. Както и досега, прокуратурата изразява своята готовност да съдейства с целия си експертен и професионален потенциал, който да доведе до актуализиране на законодателството на Република България, което да подкрепи общите ни действия с евроатлантическите ни партньори по противодействие на корупцията, засилване на сигурността и утвърждаване на върховенството на правото.

А неуморната САщ-посланичка Херо Мустафа, за „Bye-Bye“ събра кметове на обучение как да се борят с корупцията. Кметовете обсъдиха общински антикорупционни реформи на кръгла маса на Международния републикански институт (IRI) Сред „учениците“ бяха кметът на Бургас Димитър Николов, на Русе – Пенчо Милков, на Стара Загора – Живко Тодоров, на Перник – Станислав Владимиров, на Кърджали – д-р инж. Хасан Азис, на Благоевград – Илко Стоянов. 

 
Преди две седмици Мустафа покани на прощално парти първо политици и лидери на най-големите партии, а след това и кметовете на големите градове у нас. 
 
А след срещите на Джеймс О’Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на Байдън с президента Румен Радев и министри от служебния кабинет, в резиденцията на Херо Мустафа са се провели неформални разговори с участието на Бойко Борисов, лидерите на ПП и ДБ и Мустафа Карадайъ. На срещите е присъствал и Джеймс О’Брайън, който е настоявал следващият парламент да приеме закона за контрол върху главния прокурор. 

Херо Мустафа: Днес съм тук с Вас по две причини. На първо място, за да изразя уважението си към работата и ангажимента Ви за повече прозрачност и на второ място, за да подчертая важността на Вашите усилия. Вашата работа е важна, защото повишаването на прозрачността и превенцията, и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите,” отбеляза посланик Мустафа в началото на срещата.

Представените на срещата десет общини участват в програмата на IRI „Борба с корупцията на общинско ниво в България“ от есента на 2021 г. В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община; Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Програмите от реформи, изготвени и приети с единодушие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 г. на кметовете за разглеждане за официално приемане. Пет общини вече са приели своите програми за реформи с решение на общинските съвети – Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград и Столична община. Очаква се останалите общини да приемат своите програми за реформи през следващите месеци.

А, иначе, след Деня на лъжата,

на 2 април 23-та ни чакат избори за 49 НС.

Мустафа Карадайъ: Какво очакваме от изборите? За пореден път отиваме към едни ненужни предсрочни парламентарни избори!

Ако сме си взели поуката от уроците и правилно сме разчели волята на българските избиратели – да, трябва да има редовен кабинет!

 За две години ние още не видяхме факти по отношение на г-н Пеевски и предвид върховенството на закона, което за нас е основна ценност, невинен до доказване на противното, г-н Пеевски обжалва административния акт на държавния орган в САЩ, обжалва ги в САЩ. И процедурата, такава, каквато е приета на нашия централен съвет, ако има достатъчно номинации, надявам се, че няма да се откаже и ще бъде част от листите!

Нещо повече, когато говорим за върховенството на закона, което за нас е основна ценност, нарушителите на Конституцията дали ще бъдат част от листите?!

За г-н Пеевски казахме – има административен акт, който се обжалва в съда. Обръчите от партии от кръга „Капитал“, които се финансират от доказано виновни, говоря за „Нексо“, които бяха разследвани от прокуратурата в САЩ, те дали ще участват в изборите, като партии изобщо?

Вече като ПП БВ, самостоятелно, към 49 НС тръгва и г/ор Стефан Янев:

Стефан Янев: Сега ще влезем, надявам се с двойно по-добър резултат от предния!

Стефан Янев: Намерението ни е това, което демонстрирахме по време на работа на 48 НС, да го продължим. А именно – диалог, диалог, диалог! На българските граждани им е необходима увереност, че политическата класа е в състояние да води този диалог, да търси взаимодействие в интерес на българите, в интерес на хората, в интерес на предлагането на решения, които ги интересуват, в интерес на предвидимост на нашето общо бъдеще! Дай Боже то да е бъдеще на развитие, бъдеще на успех, така че всеки един български гражданин да се гордее, че е българин, навсякъде по света, независимо от това къде се намира, но най-вече в Република България!

С четири партии тръгват към изборите и бившите хора на Слави Трифонов Ива Митева и Любомир Каримански. Това са партиите „Зелените“, „Социалдемократическа партия“, „Сбор“ и „Движение на непартийните кандидати“. Те ще са под шапката на коалиция „Заедно“ и отиват на избори с очаквания да вземат 10% на 2 април. Обединението се позиционира в дясно-център на политическия спектър.

А защо България „спи“, докато Румъния „души“ Евроинс?!

Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд и член на съвета на директорите на ЕИГ обяви: Атаката срещу нас може на разтресе целия румънски застрахователен пазар. За 12 години до този момент в Евроинс Румъния сме инвестирани 350 млн. евро. Но срещу Еврохолд България АД, от 10 февруари, има организирана атака срещу Евроинс Румъния – най-голямото дъщерно дружество на застрахователното подразделение на холдинга – Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ).

 

Беновска:  Борисов,ЗАЩО: Кирчо-О’Брайън ни „оправят“, Херо „учи“ кметове за корупцията, Румъния „души“ Евроинс?

 

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest