Общество

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?

14 октомври 22-ра

Ръководената от румънката Лаура Кьовеши ЕП публикува „Текущо разследване на Европейската прокуратура за придобиването на ваксини срещу COVID-19 в ЕС“:

ЕП: Европейската прокуратура потвърждава, че има текущо разследване за придобиването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз. Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. На този етап повече подробности няма да бъдат оповестени публично.

А румънският евродепутат Кристиан Тереш заяви от трибуната на ЕП:

Кристиан Тереш: Господин президент, драги колеги! Урсула фон дер Лайен трябва незабавно и безусловно да подаде оставка от своята позиция на президент на ЕК! Поради факта, че нейните действия, в момента, са криминално разследвани от Европейската прокуратура. Европейската прокуратура съобщи преди няколко дни, че: разследва начина, по който са били подписани договорите между ЕК и производителите на ваксини. И това е, което Сметната палата, току-що, заяви в доклад, публикуван преди няколко дни. Комисията е подписала до ноември 2021 г. договори за 71 милиарда евро от името на държавите- членки за закупуването на 4,6 милиарда от дозите за COVID-19 ваксини. Това означава, че: е купила по 10 дози за всеки гражданин на ЕС – въз основа на договори, които никога не са били осветлени публично. Ето така беше пуснат публично договора, който е подписала с тези фармацевтични компании.  / б.р. – целият заличен/. Как е възможно това в ЕС, който се нарича прозрачен с начина, по който използва парите на хората?! Затова питам, отново и призовавам, отново, за незабавно и безусловно подаване на оставката ѝ! Благодаря!

След конституирането на 48 НС, върлува ли Политически „COVID-19“, който ще „тръшне“ България да остане без редовно правителство?!

Президентът Румен Радев разговаря с ГЕРБ, ПП и ДПС.

Отзад-напред: 

Ето какво заяви председателят на ДПС след консултацията с Радев:

2 ноември 22-ра

Беновска-Карадайъ: Радев пита ДПС ще подкрепи ли ГЕРБ? Карадайъ: В Диалог, в името на България!

Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, какво условие поставяте на ГЕРБ, за да ги подкрепите? И защо се забавихте толкова да отговорите на въпроса на президента Радев дали ще подкрепите ГЕРБ в техния мандат?

Мустафа Карадайъ: Интересен е въпросът, между другото беше част и от проведените консултации при президента на републиката, но в друг контекст.

Илиана Беновска: Какъв например?

Мустафа Карадайъ: Контекстът, че различните политически партии поставят различни неизпълними условия помежду си и го ползват като „параван“ да казват – ние го обещахме на нашите избиратели! Разделителните линии, които си поставят, при липсата на политическа визия и приоритети, с които да водят предизборна кампания и да застанат пред българските избиратели, остават в полето на очертания враг! И когато водят предизборна кампания на гърба на очертания враг, това не означава, че избирателите на съответните партии са дефинирали очертания враг, а напротив, политическите партии …

Илиана Беновска: Подозирате, че ГЕРБ ви използва за „параван“ ли?

Мустафа Карадайъ: Самите партии са си очертали врага и са се упражнявали на гърба на врага!

Илиана Беновска: Казвате, че ГЕРБ ви използва за „параван“?

Мустафа Карадайъ: Обратно, ДПС, включително и в последната предизборна кампания, не очертаваше врагове. И затова ние днес водим еднакво разговори с всички. За съжаление все още сме на ниво разговори, а очакваме от разговори да минем на етап диалог. Нямаме разделителни линии, нямаме предварителни условия. Както виждате в парламента си говорим с различните партии. И затова разделителните линии и предварителните условия минират диалога. 

Но българските граждани 4 пъти произвеждат една и съща конструкция в Народното събрание. Никоя партия да няма самостоятелно мнозинство. Дори трудно първите две партии правят мнозинство. Тоест сега дори не правят мнозинство. Тоест българските граждани казват – ние там не ви пращаме за реваншизъм, за противопоставяне и разделение. Ние ви пращаме там в диалог, координация и взаимен контрол да ни решавате проблемите. И на въпроса каква е формулата, къде на шега, къде на сериозно, дори в разговора с г-н президента му предложихме. Тъй като президентската институция е място за обединение, ако има удобна зала тук в президентството, да вземат като Конклава във Ватикана да ни затворят до бял пушек!

Българските граждани очакват да има стабилно правителство! Българските граждани очакват да се решават проблемите, които произтичат от множеството кризи, в които живеем! Но, за да решаваме проблемите на гражданите и да преодолеем кризите – първата стъпка е преодоляване на политическата криза. А преодоляването на политическата криза няма да стане чрез „розови линии“, „червени линии“, „черни линии“ и предварителни условия! Преодоляването на политическата криза минава през диалога! През нормалността в политиката! Диалог между партиите, между парламентарните групи! Диалог, диалог! Ако може да бъде и конструктивен, ако може да бъде с разум, ако може да бъде и с грижа към проблемите на хората – би било най-добре!

Какво, пък, си казаха Радев и ГЕРБ публично:

26 октомври 22-ра

Румен Радев: Вярвам, че вие осъзнавате, че това е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа, социално-икономическа криза и към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство. Правителство, което да може да поеме отговорност в тези трудни времена. 

Десислава Атанасова: Да, след няколко избора коалиция ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила. Това отчасти го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни и следва да разчитат българските граждани в управлението да има хора, които могат да решават кризи, които могат да предлагат решения и да носят отговорност. 

Делян Добрев: По отношение на антикризисните мерки, първото правило, което се опитахме да спазим, е те да не изискват финанси от бюджета

А ПП докладваха на Радев онова, което заявиха на първата си пресконференция след изборите на 2.10.22-ра 

1 ноември 22-ра

Румен Радев: С гласа си българите показаха и ви отредиха отговорна роля в 48 НС и важно място в политическия дневен ред. Но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила. И това явно е знак към всички политически партии в 48 НС, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на ефективни решения. 

Кирил Петков: Там сме заявили 16 политики. Тези 16 политики са в 4 сфери.

7 октомври 22-ра БТА

Кирил Петков: ПОЛИТИКИТЕ, които ще подкрепим в парламента:

Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия;

Увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната – на 860 лв;

Увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията;

Нова дефиниция за енергийна бедност и 2 тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация;

Вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%;

Таван за цената на тока за българския бизнес от 250 лв/МвЧ;

Таван за цената на газа от 300 лв/МвЧ, независимо от пазарните флуктуации;

Закон за Антикорупционната комисия с разследващи функции;

Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства;

Продължаване на политиката учителските заплати да имат стойност 125% от средната работна заплата;

Гарантиране на мин. работна заплата за младите мед. сестри (1500лв) и младите лекари (2000лв.);

Без увеличение на данъците;

Ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства;

Подкрепа на България за влизането в еврозоната и “Шенген”;

Допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хил. лв;

Приемането на 22-та закона нужни за Плана за възстановяване и устойчивост и успешното усвояване на тези средства, нужни на българската икономика.

3 ноември 22-ра

В 48 НС евроатлантизмът на българските депутати „дрънна“ на оръжие. За Украйна. Срещу Путин.

Депутатите в парламента решиха България да изпрати оръжие на Украйна и да укрепи собствените си отбранителни способности. От присъстващите 225 депутати 175 гласуваха „за“, 49 „против“ и един въздържал се. 

Решението означава, че помощта за Украйна, освен ремонт, ще включва и доставки на оръдия и на резервни части. С него парламентът възлага на правителството да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, в рамките на следващия месец, съобразена с възможностите на България.

В подкрепа на изпращането на военна помощ на Украйна са депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ДПС, „Български възход“ . 

„Против“ гласуваха „Възраждане“, както и БСП, чиито депутати вдигнаха листи с надпис „Не на оръжията! Мир“ след края на гласуването.

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли  България?

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest