Общество

Беновска: Борисов / Пеевски! Слави е пич! А Костадинов и Марков – дишат ви във вратовете! И? Пак ли Кирчо ви е фаворит?

Ужасяваме се от насилия и убийства в България. В Париж 13-годишни момченца изнасилиха 12 годишно еврейско момиченце в стара сграда на детска градина…

Така ли ще живеем?! Ми, май, ако вземаме пример от качеството на лицата, наречени български и световни политици…

20 юни 24-та

Ивелин Михайлов, ПП Величие, собственик на Исторически парк се обърна към лидерите на процесите в България Борисов и Пеевски

Ивелин Михайлов, Величие: Г-н Борисов и г-н Пеевски, искам да го помоля за едно нещо, повече никога не искам да чувам никакво предложение за нищо! Нито за мен, нито за нашите депутати! Благодаря ви предварително, ако уважите това мое искане! Още когато обещахме на хората, по време на избори, да защитим интереса на хората, ние спряхме да бъдем физически лица, които имат свой живот и съдба. По тази причина, докато не изпълним нашия ангажимент, ние не принадлежим на себе си. Така че не можете нито в положителна, нито в отрицателна посока да повлияете на нашите решения. В неделя направихме молебен за битката, в която влизаме и вярваме, че Бог ще ни даде сили да извоюваме победата, която заслужава целия народ. И очаквайте за вас това, което сте заслужили! Благодаря ви!

21 юни 24-та

Медия: Ще кажете ли най-накрая за компроматите, какви са те?

Николай Марков, Величие: Не! Аз вече казах какви са. Единственото, което няма да кажа, е кой. Защото бих го назовал, ако те направят крачката да ги пуснат.

Вижте, всеки компромат засяга не само човека, а и семейството му, роднините му, уязвяват много неща. Трябва да има граници. Всеки компромат, той затова е създаден, да уязви. И не всеки човек има психика да го издържи! Може да се случат много лоши неща!

Сега, със съвременните технологии, вие, видяхте ли, че има ютюбъри, които в момента си говорят с Делян Пеевски – без той да е в залата. С генериран образ от изкуствен интелект. Съвременните технологии позволяват всичко. Аз говоря обаче за компилация от истина и лъжа. Такива, които тролските фабрики на „Възраждане“, всички ги знаят, че ги поддържат финансово, съществуват. И не само на „Възраждане“, много други – ПГ си позволяват. Ние сме единствените, които никога не са компрометирали – нито един политик и няма да го направим, независимо кой какво прави! Искаме да дадем нов тон на работа в Парламента и ще го направим по начина, по който ние го разбираме!

19 юни 24-та

В 50-то НС дуото от ПП Кирчо и Асенчо се заявиха пак:

Кирил Петков, ПП: Ще се борим за всичко, което е за пътя на България към Европа и за всичко, което е антикорупционно. Всяка кражба, която видим, ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които всички си спомняме в недалечното минало. Важното нещо да се каже е г-н Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии.

Асен Василев, ПП: Мисля, че ГЕРБ са леко шизофренични! Сътвориха хаоса, сега очевидно не могат да сложат ред в него.

20 юни 24-та

Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Каквото и да значи това…

Митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, съобщи митрополит Киприян след заседанието.


Според устава на Българската православна църква избраните трябва да отговарят на три условия – да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.

И

„примерен живот“… какво ли, пък значи това?

19 юни 24-та

Първият ден на 50-тото НС

Идеологът на ПП Величие Николай Марков закъсня и не се закле за народен представител, направи го на 20 юни.

Николай Марков, Величие: Ние не чухме, искахме да чуем какви намерения имат г-н Борисов. Той отказа. Ние нищо не знаем за техните намерения.

Искаме да постигнем две неща, които казахме. Да въведем дневния ред на българските граждани в Парламента, защото той отсъства оттам. И второто нещо, да разкрием начина, по който се управлява държавата. Смятаме, че той не следва конституционния ред на парламентарната република.

20 юни 24-та

А ВАС каза окончателно: Столична община да прекрати новата организация на движение по бул. “Витоша“, бул. “Патриарх Евтимий“ и ул. “Проф. Фритьоф Нансен“

19 юни 24-та

При старта на 50 НС президентът Румен Радев заяви:

Румен Радев, президент: Най-важното е ние, като българи, да помним, че с клетвата, която ще положи днес, всеки един от народните представители се задължава да брани държавния, а не партийния интерес! Да отстоява български, а не чужди приоритети! Но голямата мисия на всеки един от народните избраници е да съхрани мира!

А след клетвата н 50 НС президентът Румен Радев добави:

Румен Радев: Вие знаете, че за последните 3 години аз многократно се обърнах към народните представители от най-високата трибуна в държавата и призовах за ефективни реформи, за правосъдие, за върховенство на правото, за справедливост, за устойчиво развитие на социално-икономическите процеси, аз ефективно здравеопазване и образование, за сигурност и суверенитет. Всичко вече е изговорено, каквото съм имал да кажа. Вече е време за действие!

19 юни 24-та

В деня на клетвата в 50 НС излезе европейски доклад:

България закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. 

ПВУ на България е в размер на 5.689 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Досега страната ни е получила само едно плащане в размер на 1,37 милиарда евро, което представлява 24% от цялата сума. Въпреки че страната ни все още разполага с 4,3 млрд. евро, те ще бъдат изплатени след оценката на изпълнението на останалите 299 етапа и цели.

До момента страната ни е изпълнила едва 22 цели от общо 321. Крайният срок за осъществяването на Плана за възстановяване е август 2026 г.


Брюксел очаква от България:

да подобри функционирането и да повиши капацитета на администрацията, да повиши качеството на обществените поръчки и да укрепи независимостта и функционирането на регулаторите. Подобряването на бизнес средата. Около 53% от инвеститорите у нас не са уверени, че техните инвестициите са защитени от закона и съдебната система.

ЕК показва влошаване на образованието у нас през последната година.  

53,5% от 15-годишните нямат минимално ниво на владеене на математика, 52,9% – на четене, а 48% – в областта на науките.

Нивата на цифрови умения у нас остават много по-ниски от средните за ЕС (35,5% в България срещу 55,5% в ЕС). 

19 юни 24-та

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за 50 НС

Бойко Борисов, ГЕРБ: А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос. Питам с кое основание, при цялата корупция, която нагнетиха в последните месеци, те отново искат да се изявяват като ментор на обществото? Искам да обърна внимание на по-малките партии. Да, всички сме равни, но нека да гледаме броя на избирателите, пред които отговаряме!

Всички виждаме как летим към новите избори. защото няма отговорни партии. Преди месеци тук пред вас казах – ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Точка! Без един широк формат ние не можем да съставим правителство. Правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи.

Кого да убеждавам в това? Алексей, Бог да го прости, го няма! Иначе щяхме да отидем в манастира и да се разберем с тях! Само че сега го няма!

Медия: Вярно ли е, че ИТН са поискали много министерски постове и затова излязохте с остро изявление против тях?

Бойко Борисов: Не! Не е вярно!

Медия: Ще се срещнете ли с Николай Марков лично?

Бойко Борисов: Не, с г-н Марков ще се срещне преговорния екип.

Има смисъл управлението само от първите три партии! От останалите, и министри да дадат, и подкрепа да дадат, това е широка споделена отговорност, добре дошли са!

Тук Тошко Йорданов е прав, с 68 депутати не можеш да говориш от името на народа, не можеш да настояваш, но можеш да си поставиш условията, които над половин милион са поискали от теб. Това правим ние!

Медия: Г-н Борисов, бившият гладен прокурор Гешев …

Бойко Борисов: Мани го, той 2 000 гласа няма!

18 юни 24-та

Бойко Борисов пред народните представители на ГЕРБ

Бойко Борисов, ГЕРБ: Пари в държавата, виждате фискалния резерв колко е, виждате какви са дефицитите, виждате колко сме закъснели, безвъзвратно загубили милиарди от ПВУ.

И напомням, че аз казах, че няма да съм премиер, защото истинският реванш на ГЕРБ е, когато аз стана премиер.

Аз се отнасям с голямо уважение към колегата Марков и зачитам неговите 100 000 гласа.

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно!

С 68 от 240, с толкова безотговорна политическа класа е самоубийство за всеки един, който и да е. Ако искат това да го направим ритуално всички! Ако мислят, че отивайки на седми избори ще си вдигнат резултата, не виждам как! Защото заклинанията им, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута! Това няма да се случи!

Ако всеки се е затворил в гората, или на плажа, или където и да било, в края на краищата ние години наред сме носили отговорност за тази държава. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен!

19 юни 24-та от 50 НС Делян Пеевски, ДПС

Делян Пеевски, ДПС: Мисля, че всички партии трябва да се смирят! Надявам се в днешния ден да им дойде акъла, защото хората казаха да се смирим всички, независимо какъв резултат имаме!

Най-правилно е първата сила да получи шеф на Парламента. Аз ясно казах – спасители не ни трябват! Видяхме докъде стигнахме от спасители. Стигнахме до тези 30% от много спасители!

18 юни 24-та Тошко Йорданов, ИТН, след среща с ГЕРБ

Тошко Йорданов, ИТН: Ние от година и половина обясняваме, че най-добрия вариант е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ са достигнали до тази идея, видимо. Но от идеята за експертен кабинет до неговата реализация има твърде много работа. Той или ще е експертен, или няма да е, така че още нямаме отговор на тези въпроси.

19 юни 24-та

Слави Трифонов, ИТН  във ФБ

· 

ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, ИТН ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време.

И, за да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент, с избран председател на парламента.

19 юни 24-та

От трибуната на 50 НС всички политици, уж, се заклеха в България

Тома Биков, ГЕРБ:  Убедени сме, че пътят за излизането от политическата криза и поставянето на България на пътя на развитието и успеха е възможен само чрез генерирането на ефективен диалог между всички парламентарни партии, който да доведе до излъчването на правителство на споделената отговорност с адекватна програма и пълен управленски мандат. Бог да пази България!

Йордан Цонев, ДПС:  Дневният ред на политиците не е дневният ред на обществото.

Николай Денков, ПП: Липсата на осъдени политици за корупция в България не е резултат от една или друга политическа среща. Тя е резултат от неработещите прокуратура, антикорупционна комисия, Инспекторат на ВСС и още няколко ключови институции.

Костадин Костадинов, Възраждане: И в това НС, както и в предишните, „Възраждане“ няма да спре да защитава България, българите и българските национални интереси. Ние друг народ нямаме, ние друга родина нямаме. Ако трябва ще се бием, ако трябва ще умрем за него. Защото както е казал великият поет Вапцаров „В бурята пак ще бъдем с теб, народе мой, защото те обичахме!“. Да живее България!

Атанас Зафиров, БСП: Като партия с най-дълга парламентарна история, ние от БСП често ще ви връщаме към същността на парламентаризма и политиката. А те не са нито проект, нито бизнес начинания. Техният смисъл не е да захранват партиите с пари, власт и контрол.


Тошко Йорданов, ИТН: Пред нас, като нация, има напълно реални проблеми. Решения на тези проблеми може да вземе и да изпълни едно експертно правителство.

Виктория Василева, Величие: Винаги започваме парламентите с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не изпълняваме. В същите тези програми речи правим и заклинания, които на следващия ден забравяме. Затова, позволете ми в днешния ден, 50 юбилеен парламент, да започнем със стихове и то със стихове на един велик български поет Дамян Дамянов:

„И все по-упорито се говори, че Ботев бил от българин убит,

и българин, пръв, бил проговорил какъв бил Левски и къде бил скрит,

безсмъртен бил Димитър Общи,

пак, го срещам днес, незнайно где,

и се плаша, че може и мен да предаде,

Българийо, родино, майко моя,

преръствам се с един разпятен кръст 

и пак те питам с ужас неспокоен

как можеш и мръсникът, и героят, да раждаш из едната своя плът“

Уважаеми колеги, днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои зависи само от нас! Благодаря ви!

21 юли 24-та

Държавният глава Румен Радев започва от 24 юни консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание

9.00 часа – ГЕРБ-СДС.

11.00 часа „Движението за права и свободи“.

14.00 часа „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

20 юни 24-та

Медия: Ще има консултации при президента, Вие ще присъствате ли?

Бойко Борисов, ГЕРБ: Мога да присъствам, мога и да не присъствам!

20 юни 24-та

Делян Пеевски, ДПС: Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че си рушим държавата. Да запазим пътя на България, а не да я подарим на Путин. Разберете днес, ако това не го направим, подаряваме България на Путин!


21 юни 24 та

Тясно ли е 50 НС за Възраждане и Величие заедно?

Цончо Ганев, Възраждане: Само че истината е, че българският избирател и нашият народ не отива да гласува не защото е изморен, а защото е лъган 35 години и вече не вярва на никой и на нищо. За 35 години какви ли не шарлатани не минаха през Парламента и кой ли не влезе и не излъга българския народ.  

От партия „Величие“ решиха, че ще забравят всичко, което са говорили и ще седнат в скута. Нека не забравяме, че само преди два дни, когато трябваше да се положи клетва, председателят на тяхната ПГ, който се определя като „негово величие“, и така се подписва навсякъде, обявява, че е бил притискан от ГЕРБ и ДПС. Явно, този натиск вече е материализиран и те решиха да излязат на светло, като застанат до тях.

21юни 24-та

Защо ли? Воюват в 50 НС Величие –  Възраждане ?

Николай Марков, Величие: Показаха ни писмо от г-н Главчев, в което той иска становище на Народното събрание във връзка с формата кой да участва на върха на срещата на НАТО. Г-н Главчев трябва да си поеме отговорността и няма нужда НС да прави санкция за подобно нещо, при факта, че никога не се е случвало.

Радев може да присъства, имаше предложения, такива. Но, в крайна сметка осъществяването на националната сигурност е от МС. Фактът, че досега не е имало случай НС да санкционира това нещо е достатъчно ясно, че и сега НС не е органът, който трябва да го санкционира. Това е нашата позиция.

Медия: От „Възраждане“ ви обвиниха в колаборация с ДПС?

Николай Марков: В бъдеще ние сме казали на нашите избиратели, че ще подкрепяме абсолютно всички решения, които са в полза на българските граждани. Нямаме ангажимент към ГЕРБ, към ДПС.

Медия: А ако ИТН предложат?

Николай Марков: Да, сега ще видите, подкрепихме ги тях, те предложиха да се прави тест за наркотици в НС. Ще го подкрепим това нещо в зала. Ще подкрепим и една добра идея на „Възраждане“ може би, на другото пленарно заседание, те дадоха добра идея и ще видите, че и тяхна идея ще подкрепим.

Медия: Ако третият мандат отиде при ИТН, бихте ли поискали среща със Слави Трифонов?

Николай Марков: Ами аз не знам защо трябва да отида при ИТН, при положение, че ние сме с 1,5% разлика? Защо да не дойде този мандат при „Величие“, ние да го направим този експертен кабинет, а трябва да отиде при ИТН? Ако вие виждате логика защо те толкова жертвоготовно се хвърлят в това, кажете ми, аз не я виждам. Още повече виждам странна колаборация между ИТН и „Възраждане“, това си пролича в зала и вие го виждате. Ако ИТН и „Възраждане“ имат това, което демонстрират, то означава бъдещо правителство, свързано с ГЕРБ и ДПС минава през този вектор. Ние ще изчакаме търпеливо, ще видим какво ще се случи и в крайна сметка мога да ви гарантирам, че ние не участваме в задкулисни преговори с когото и да било.

Медия: Отстрани изглежда, че „Възраждане“ ще бъдат основният ви опонент в зала, така ли е?

Николай Марков: Не! Те проявяват не политическа, а лична агресия проявяват всички. Обиждат наши депутати, жени, дами. Мъжете не са толкова обидени, но жените с такива цинични думи в зала, че ние вече сме принудени да предприемем ход за отстраняване на депутати, процедурни предложения.

Борисов / Пеевски! Слави е пич! А Костадинов и Марков – дишат ви във вратовете! И? Пак ли Кирчо ви е фаворит?

Ужасяваме се от насилия и убийства в България. В Париж 13 годишни момченца изнасилиха 12 годишно еврейско момиченце в стара сграда на детска градина…

Така ли ще живеем?! Ми, май, ако вземаме пример от качеството на лицата, наречени български и световни политици…

Аз съм Беновска. И питам.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest