Беновска: Борисов и Слави са имали по 64 непълни мандата, защо ЦИК ги закръгля в полза на Слави?

Тома Биков от ГЕРБ отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в централата на ГЕРБ от 15-ти юли 2021 г.

Илиана Беновска: Г-да, може ли да попитам нещо във връзка с мандатите? Вероятно е стигнало до вас сведението, че ИТН и ГЕРБ-СДС бяха с по 64 непълни мандата. Онзи ден през нощта е взето решение да бъде закръглен 65-ти мандат в полза на Слави Трифонов и Борисов да остане с 63 мандата. Трябва да ви кажа, че това е направено след като са дошли гласовете от чужбина и от България. Вие ще предприемете ли действия политически и съдебни да поискате стриктно преброяване и огласяване на тези 64-ти непълни мандати по силата на какво правило е закръглено в полза на Слави Трифонов?

Тома Биков: Ние имаме далеч по-фундаментални проблеми с отминалите избори. Както виждате дали ще са 65, дали ще са 64, това няма да реши проблема с тежкия хаос, който предстои през следващите месеци, може би и през следващите години. Ние не сме дребнави хора. С един мандат повече или един мандат по-малко няма да се реши основният проблем, че тези хора нито знаят какво да правят, нито знаят накъде отиват, част от тях не знаят и откъде идват. Така че един повече или един по-малко не решава нито един важен проблем.

Илиана Беновска: Не, въпросът е, че става дума за това, че …

Тома Биков: Ще вземем решение дали ще обжалваме. То вече има решение на ЦИК. Вероятно парламентът ще се свика, когато президентът каже, вероятно ще го каже през следващите дни. И да обжалваме, и да не обжалваме …

Илиана Беновска: Г-н Биков, това е направено за удобство на президента Радев, за да не му се налага на него той да решава на кого да се връчи първия мандат!

Тома Биков: Привидно е, той много често смята, че нещо му е удобно, после се оказва, че не му е удобно. Така ще се окаже и с ЦИК, бъдете сигурни. Той си го направи, за да му е удобен на него, ще видите, че ще дойде време, в което ще му е крайно неудобен този ЦИК, защото е направен за конкретна цел. Когато правиш една институция за някаква конкретна твоя лична цел, тя после започва да дава дефекти и ще видите, че ще има дефекти.

Илиана Беновска: Защо не отбелязахте, че Камелия Нейкова всъщност се държа принципно, аз го гледах това снощи, Цветозар Томов беше говорителят. Защо говорите в множествено число?

Тома Биков: Говорим по принцип!

Илиана Беновска: Камелия Нейкова застана на абсолютно правни позиции, нямаше политика!

Тома Биков: Не даваме индивидуални оценки един по един на членовете на ЦИК, говорим по принцип. Това, което вчера се видя, че накрая бяха самоблокирани и се чудеха какво да правят. Не казвам нищо извън това.

Pin It on Pinterest