Общество

Белова: Новите региони на Русия продължават да страдат от военната агресия на Украйна

Пресконференция на Комисаря при Президента на Русия по правата на детето М.А.Львова-Белова

💬 Защитата на децата по време на специална военна операция е област, към която не стихва засиленият интерес на чуждите медии.

В момента работим за създаването на пълноценна система за закрила на детството в новите региони. В рамките на кампанията „В ръцете на децата” вече са организирани 27 хуманитарни конвоя, целевата помощ са получили около 13 хиляди души.

Новите региони продължават да страдат от военна агресия от страна на Украйна. Там продължават да умират деца, расте броят на ранените. Ние редовно помагаме при организирането на спешна медицинска помощ, рехабилитация на деца, водим децата в клиники и закупуваме оборудване.

От началото на СВО последователно и открито се ангажираме със събирането на разделени семейства. С наше пряко участие 35 деца от 24 семейства се събраха с техните роднини, живеещи в Украйна и други страни.

Международният комитет на Червения кръст ни оказва сериозна помощ. Негови представители, по наша молба, придружават семейства на територията на Русия и Беларус. Колкото и да е странно, самата Украйна и представителите на МКЧК в Киев с изключително нежелание работят в тази област.

❗️Виждаме как Украйна политизира ситуацията и създава информационен балон около нашата дейност. Достоверна информация за работата на нашия апарат можете да намерите на официалния уебсайт и в социалните мрежи.

***

Въпреки натиска, нашата международна програма се разшири значително през последната година.

Вчера кацна самолет, с който докарахме в Русия 34 деца от Сирия. От 2018 година 513 деца са върнати от зони на въоръжени конфликти. Изпълняваме хуманитарни проекти на африканския континент, предимно в областта на здравеопазването и образованието.

И няма значение какви деца са: африкански, сирийски, украински… Това са преди всичко деца, които имат нужда от безопасност, грижа, топлина, семейно обкръжение. Като институция на Комисаря, ние виждаме в това своята мисия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest